Milli Mücadelenin sembol şehri Afyonkarahisar ziyaretçilerine, büyük zafere ilişkin bizleri gururlandıran tarihi değerdeki kültürel miras eserlerinin yanısıra, birbirinden güzel lezzetler de sunuyor. Bu lezzetlerden birini şehrin merkezinde hizmet veren Nurzade Köfteci Mehmet Efendi Lokantası veriyor…

Lokantayı, başta özel köftesiyle damak çatlatan lezzetler sunan 60 yaşındaki Mehmet Çınar usta işletiyor. Mesleği babasının 1973’te Sanayi bölgesinde açtığı köfteci dükkanında öğrenen Mehmet Usta, işe 8 yaşında bulaşık yıkayıp, soğan soyarak başladı. Günümüzde mesleğin en üst seviyesi gelmiş olan Mehmet Usta, 1992 yılından beri şehir merkezindeki lokantasında müşterilerine ağırlıklı olarak çorba, köfte ve tatlıdan oluşan basit ama son derece lezzetli tatları sunuyor.

Mehmet Ustaya köftesini lezzetli kılan sırrın ne olduğunu sorduğumuzda “Öncelikle belirtmeliyim ki köftemizde hiçbir katkı maddesi yok” diye vurguladıktan sonra şunları söylüyor: “Eti bir hafta dinlendiriyoruz. Sonra içine tuz, karabiber, soğan ekleyip yoğuruyoruz. Etin içine asla ekmek koymuyoruz.  Ama tabağın altına İskender kebapta olduğu gibi pide parçaları koyup, pişirdiğimiz köfteleri yoğurt sosuyla birlikte servis ediyoruz.”

Tatlı: Afyon’un “olmazsa olmazı”

Müşterilerine lezzet düşkünlerinin “Afyon’un olmazsa olmazı” diye adlandırdığı ekmek kadayıfı tatlısını da sunan Mehmet Usta, bunun sırrının da içeriğinin yüzde 100 pancar şekeri ve üstüne konan kaymağın da Afyon’unun ünlü camız (manda) kaymağında olduğunu söylüyor. Ellerindeki manda kaymağı bitince o gün başka ekmek kadayıfı servisi yapmadıklarını hatırlatan Mehmet Usta “Müşteriye saygımızdan dolayı sunduğumuzu tüm lezzetlerin mutlaka taze olmasına dikkat ediyoruz” diye ekliyor.

Nurzade Köfteci Mehmet Efendi Lokantası’nda ayçiçek yağı ve kemik suyu ile yapılan çorba, köfte ve tatlıdan oluşan lezzetli menü kişi başı 250 lirayı buluyor. Mehmet Usta mesleğini gelecek kuşaklara aktarma konusunda “Her mesleğin zekâtı, diyeti ve fıtratı gereği birini yetiştirmeniz gerekiyor. Bu konuda ben de sayısız kişinin yetişmesine katkıda bulunduğum gibi şimdi de yeğenimi yetiştiriyorum” dedikten sonra açıklamasını şöyle tamamlıyor: “Afyonkarahisar’da işin hakkını veren birçok lezzet durağı bulunuyor. Bunlar arasında Salim Usta, Aşçı Bacaksız ve kardeşinin işlettiği Nur Lokantası’nın adını sayabilirim.”

Mehmet Usta Afyonkarahisar’a gelecek ziyaretçilere şu önerileri de yaptı: “Zaferin kenti Afyonkarahisar’a gelirseniz; Karahisar Kalesi, Tarihi Konaklar, Ulu Camii, Millî Mücadele- Kocatepe Anıtı, Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi, Frigya Vadileri, Sandıklı Akdağ Tabiat Parkı, Emre Gölü, Sultan Divani Mevlevihanesi  ve İmaret Cami’sini görmeden dönmeyin!”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın