E-ihracatın 2022 yılında yüzde 12,9 büyüdüğünü açıklayan IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, bu rakamın 2023 yılı sonuna kadar yükselerek devam edeceğini öngördüklerini ve şanslı olan sektörlerin moda, takı, tasarım, gıda, mobilya, ev tekstili ve inşaat malzemeleri olduğunu açıkladı.
Türkiye’nin konumu gereği her alana rahatlıkla ürün ihraç edebilecek durumda olduğunu belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Türkiye gelecekte hem kendi ürünlerini yurtdışına ihraç edebilen hem de bir transit geçiş alanı olan bir konuma sahip ve bunu iyi değerlendirmeli. Bu nedenle Amazon gibi büyük firmaların gelip Türkiye’de yatırım yapması, geleceğe yaptıkları bir lojistik üssü yatırımıdır. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen dış ticaret verilerini incelediğimizde; ihracat 2022 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,0 artarak 22 milyar 910 milyon dolar olarak karşımıza çıkıyor 2022 yılı Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,9 artarak 254 milyar 172 milyon dolar olarak görüyoruz. 2023 yılı sonunda da bu ivmenin yükselerek devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.
E-ihracatta Türk şirketler için her yerde fırsat olduğunun da altını çizen Özkara, “Ancak şu anda ağırlıklı olarak Avrupa’ya, Avrupa’da da Almanya ve İngiltere’ye satış yapılıyor. Aralık ayında ihracatta ilk sırada Almanya yer aldı. TÜİK verilerine baktığımızda; Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 807 milyon dolarken; 1 milyar 381 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 313 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 1 milyar 149 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 66 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,3‘ünü oluşturuyor. Ukrayna ve Rusya da çok önemli pazarlar var ancak bu ülkeleri savaş olayları etkiledi. Bu ülkeler geleneksel ihracatımızda da çok ciddi pay alan ülkeler. Bu nedenle bu coğrafyalar Türkiye’nin e-ihracat tarafında çok ciddi hacim ve potansiyel yakaladığı coğrafyalar. E-ihracat tarafında tekstil başta olmak üzere moda, takı, tasarım ürünleri gibi sektörlerde ön plana çıkıyoruz. Daha sonrasında bunu gıda izliyor ve gıdada da oldukça iyiyiz. Türkiye’de kemik iliği suyu çorbası ürününü 60 ülkeye satan firmalar var ve bu durum çok değerli. Bunun dışında mobilya, ev tekstili ürünleri, inşaat malzemeleri ve hatta makyaj ürünleri üreten ve hemen 10-12 ülkeye birden satış yapabilen markalar da çıktı. Dolayısıyla bu ürün gamlarında Türkiye çok ciddi bir potansiyele sahip ve geliştirilebilir durumdayız.“ şeklinde konuştu.
IdeaExport ile birkaç dakikada dünyaya açılabilirsiniz
Özkara son olarak, “İşletmeler pazar yerlerine girmeden e-ihracat yapılabilir. Hatta başlangıç noktasının da burası olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü sizin resmi bir e-ticaret siteniz olduktan sonra burada tuttuğunuz kataloğu gerek Amazon’a gerek Rozetka’ya ya da farklı bir pazar yerine sadece bir tıkla aktarmanız çok kolay. Ancak diğerleri ile başladığınızda bütün eforunuz bu ürün listelerini, fiyatlarını düzenlemekle geçiyor ve o nedenle de çok karmaşık bir hal alabiliyor. IdeaSoft olarak ürettiğimiz yurtiçi e-ticaret yazılımlarının dışında, bu e-ticaret yazılımlarını 50 farklı dile, 200 farklı para birimine çok hızlı çevirebilen IdeaExport ürünümüzle müşterilerimizi birkaç dakika içerisinde bütün dünyaya açabiliyoruz. Dolayısıyla e- ihracat odaklı bir e-ticaret altyapısıyla tüm dünyaya birkaç dakika içerisinde açılmak mümkün.” diyerek sözlerini tamamladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.