İngiltere’nin Guardian gazetesi, kurucuları 19’uncu yüzyılda kölecilikten çıkar sağladığı için özür diledi ve 10 yıla yayılan “onarıcı adalet” programı açıkladı.

Scott Vakfı bu amaçla, 19. yüzyılda Guardian’ı kuranlarla bağlantılı olarak köleleştirilmiş olanların soyundan gelenler yararına 12 milyon dolardan fazla yatırım yapmayı planladığını da duyurdu.

“Onarıcı adalet” programı

Bu özür ve “onarıcı adalet” planı, 2020 yılında başlatılan araştırmanın bulgularına dayanıyor. Gazetenin kurucusu John Edward Taylor ve ona destek veren 11 kişiden 9’unun kölecilikle ilişkisi olduğunu ortaya koyan bir araştırma yayımlanmıştı.

Yaklaşık 3 yıl önce ABD’de başlayan “Siyahların Hayatı Değerlidir” hareketine paralel olarak İngiltere’de kamuoyunda da kölecilikle yüzleşme talebinin yükselmesine yol açmıştı.

Bu tartışmaların hararetle sürdüğü günlerde, gazetenin sahibi olan vakıf da, akademisyenlerden oluşan bir grubun, 1821 yılında Guardian’ı kuran gazeteci ve pamuk taciri John Edward Taylor ve ona destek veren Manchesterlı iş insanlarının köle ticaretiyle bağlantılarını araştırmasını istemişti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın