İTÜ Çekirdekli Girişimlerden Depremle Mücadelede Yenilikçi Çözümler ve uygulamalar
25 teknolojik uygulama depremin yaralının sarılmasına katkı sağlıyor
Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren 25 yenilikçi girişim, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve birçok ili etkileyen deprem felaketine karşı sundukları teknolojilerle bölgede yardıma ihtiyacı olan yüzlerce insana ulaşmaya devam ediyor. Depremin hemen ardından çoğunlukla online veya mobil olarak kullanılabilen 25 teknolojik uygulamayı devreye alan girişimler, afetin yıkıcı etkisinin en kısa sürede iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve toplamda 11 ilde milyonlarca insanın yaşamını derinden etkileyen deprem felaketi Türkiye’nin öncü teknokentlerinden biri olan İTÜ ARI Teknokent’i de harekete geçirdi. İTÜ ARI Teknokent Depremin ilk anından itibaren Afet Yardım Kampanyası başlattı ve bünyesinde yer alan birçok firmayla bölgedeki çalışmalara destek verdi. Online veya mobil olarak kullanılabilen toplam 25 teknolojik uygulama ile afet sonrasında enkaz altında yardıma ihtiyacı olan depremzedeler ile yardım edebilecek olanların iletişimini sağlamanın yanı sıra depremzedelerin barınma, sağlık ve psikolojik destek ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hizmet sunan startup’lar yeni teknolojiler geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor.
İTÜ Çekirdek girişimleri, aldıkları sorumlulukla depreme karşı hazır
Türkiye’nin deprem gerçeği ve bu felakete karşı alınabilecek önlemlerin Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremle daha da önem kazandığını vurgulayan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Dünya çapında en aktif fay hatlarından bazılarına sahip ülkemiz, yaşadığımız Kahramanmaraş depremiyle bu gerçeği bir kez daha hatırladı. Biz de İTÜ ARI Teknokent olarak depremin ilk anından itibaren gerekli koordinasyonu sağlayıp bölgeye hızlı ve koordineli bir şekilde gerek maddi gerekse ayni olarak yardımlarımızı mevcut kuruluşlar aracılığıyla ulaştırdık. Bunun yanı sıra teknokentler arasında en büyük girişimcilik ekosistemine sahip olmanın avantajı bize ayrı bir sorumluluk yükledi. Sunduğumuz destekle ülkemizdeki genç girişimcilerin başarı hikayelerine küresel ölçekte 10 yılı aşkın süredir katkı sunan Kuluçka Merkezi’miz İTÜ Çekirdek bünyesindeki girişimler de gönüllü olarak destek projeleri ve kampanyaları başlattı. Yaşanan deprem felaketinin ilk gününden itibaren girişimcilerimizden ilk bir aylık sürede 25 proje ve desteğinin haberini aldık. Sayının bununla sınırlı kalmayıp ilerleyen günlerde artmaya devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Depremden etkilenen bölgelerde 11 teknokent bulunuyor
Türkiye’de güncel olarak toplam 97 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Attila Dikbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri teknokentler, ülkemizdeki ekonominin teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğiyle büyümesinde kilit rol oynuyor. Depremden etkilenen bölgelerde yer alan illerimizde de şu an için 11 teknokent bulunmakta. Kendileriyle her an mevcut duruma ilişkin gerekli temaslarda bulunup süreç hakkında bilgi alıyoruz. İTÜ ARI Teknokent ve girişimlerimizle birlikte bölgeye yönelik proje ve uygulamalarımıza önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. Ayrıca İstanbul’daki deprem zone’larına, yapı türüne, strüktür ve temel projelerine göre sismik izolatör projesi ve mevzuat önerisi çalışmaları için bir proje hazırlanmakta.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.