Enflasyonun Şubat ayında yeniden hızlandığına ve tüketici harcamalarının halen güçlü olduğuna yönelik kanıtların artmasının ardından ABD’de daha yüksek faiz artışlarının yapılma olasılığı piyasalarda kendini belli etmeye başladı.  Yatırımcılar beklentileri yeniden değerlendirirken S&P 500 endeksi, Ocak ayındaki kazancının yarısını geri verdi. Tahvil piyasası da, Ocak ayında hakim olan Fed’in yakın zamanda faiz artırımını durduracağı yönündeki iyimserliğinin ardından bu ay faiz artırımlarına ilişkin görüşünü değiştirdi.

Fed “yumuşak iniş” konusunda başarı olsa da olmasa da, enflasyonun belirgin göstergesi ABD ekonomisini 2023 yılında engebeli-zorlu bir yolculuğun beklediğini gösteriyor. Daha fazla faiz artışı beklenmekle birlikte, Fed’in geçen yıl uyguladığı sıkı para politikasının ekonomi üzerinde etkisi de görülmeye başladı. Kısa vadeli faizler artık uzun vadeli faizlerden önemli ölçüde daha yüksek olup, bu durum getiri eğrisinin önemli ölçüde ters dönmesinden de anlaşılıyor. Yani bu durum, borçlanma maliyetini arttırmasından dolayı işletmeleri etkiliyor, son ISM raporunda ise, imalat sektöründe görülen daralmanın kredi maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığına dair kanıtlar açıkça görülüyor.

Gerek işletmeler gerekse tüketiciler, yatırım ve harcamalarını kıstıkça, tüketiciler de ekonomiye olan güvenlerini kaybediyorlar. Tüketici güveni, sağlıklı bir ekonominin göstergesi olan aralığın altında kalarak uzun süreli bir ekonomik yavaşlamaya işaret ediyor. FED yüksek faiz oranlarının daha uzun süre devam etmesine izin verdikçe, ekonominin bundan daha fazla olumsuz etkilenmesini bekliyoruz.

Kripto piyasalarında kısa vadede volatilitenin artmasını bekliyoruz. Geçen haftanın sonunda gerek Bitcoin gerekse Ether fiyatlarındaki keskin düşüşün ardından, toplam kripto piyasa değeri, psikolojik açıdan önemli bir değer olan 1 trilyon $ sınırının altına düştü. Piyasa dinamikleri, sadece bir günde 210 milyon dolardan fazla ve artık dakikalar içinde gerçekleşen çok daha önemli likidasyonlarla vadeli işlemler piyasası tarafından domine edilmeye devam ediyor.

Bu piyasa ortamının perde arkasında ise, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yoğun bir ilk çeyrek geçirmeye devam ediyor. Robinhood, SEC’ten kripto listeleri, saklama ve platform operasyonları hakkında bir soruşturma celbi aldığını açıkladı; önde gelen bir kripto bankası olan Silvergate, önemli kayıplar yaşadıktan sonra faaliyetlerini devam ettirebilme yeteneğini değerlendirirken SEC’e yaptığı yıllık başvurusunu erteledi.

TrueUSD (TUSD), Binance’in bir haftada 130 milyon TUSD basmasıyla birlikte en büyük 5. stablecoin oldu. Bu arada, Ethereum geliştiricileri, kilitli ETH’nin serbest bırakılmasına olanak tanıyan Şangay yükseltmeleri için bir deneme yapmaya hazırlanıyor. Kriptoda her zaman ilgi çekici şeyler olur.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın