GAİB KOORDİNATÖR BAŞKANI AHMET FİKRET KİLECİ; FİNANSMAN DESTEĞİ BEKLEDİKLERİNİ AÇIKLADI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatı deprem dolayısıyla Şubat’ta yüzde 43,5 geriledi. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölge üreticisinin hızla toparlanabilmesi için finansmana erişim kaynaklarının bir an önce oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası büyük bir yıkım yaşayan bölgenin ihracat rakamlarını açıkladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Şubat ayı ihracatı 604 milyon 548 bin Dolar olarak gerçekleşirken geçen yılın aynı ayına göre yaşanan kayıp yüzde 43,5 oldu.  Gaziantep’in ihracatı ise %42,2’lik düşüşle 520 milyon 773 bin dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin Ocak – Şubat ayı toplam ihracatı ise 1,5 milyar Dolar olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2’lik bir azalış yaşandı.

İhracat rakamlarını açıkladıktan sonra yaşanan depremi değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “2023 yılına dair umutlarımız ve beklentilerimiz oldukça büyüktü. Seneye çok büyük umutlar ve beklentiler ile başlamıştık. Ancak 6 Şubat’ta hiç yaşamak istemediğimiz bir olay meydana geldi ve 11 ilimizi etkileyen 2 büyük depremde binlerce insanımızı kaybettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa, yakınlarına sabır diliyoruz. Kaybettiğimiz canlar için ülke olarak yastayız. Önümüzdeki süreçte Devletimizle birlikte yaraları sarmak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Ülkemizin tamamı bölgemiz için seferber oldu” dedi.

Güneydoğulu İhracatçı, Finansman Desteği Bekliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe yönetimindeki heyetin bölgede temaslarda bulunduğunu ve ihtiyaçları yerinde tespit ettiğini kaydeden Ahmet Fikret Kileci, “Önümüzdeki dönemde bölgenin yeniden inşası için elimizden ne gelir ne yapılabilir, bunları masaya yatırdık.  İhracatçılarımızla sürekli temas halindeyiz. Barınma sorununu bir an önce çözmek istiyoruz. Bunun yanında İskenderun Limanı’nda çıkan yangında ihracatçılarımızın zarar gören malları var. Bunlar için de yetkililerin bir an önce adım atmasını bekliyoruz. Yeniden ayağa kalkmak isteyen üyelerimizin ihtiyacı olan finansmana erişimi için de yeni finansman kaynaklarının oluşturulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci imzalı açıklamada, bölgedeki diğer illerde Şubat ayında gerçekleşen ihracata da yer verildi. Buna göre; Şubat ayında Mardin’den 57,5 milyon Dolar, Kahramanmaraş’tan 51,7 milyon Dolar, Diyarbakır’dan 26,1 milyon Dolar, Malatya’dan 17,3 milyon Dolar, Şanlıurfa’dan 13,1 milyon Dolar, Adıyaman’dan 6,8 milyon Dolar, Kilis’ten ise 6,1 milyon Dolar ihracat yapıldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın