Teknolojik gelişmeler doğrultusunda otomasyon hemen her sektörde kendine daha fazla yer bulurken, kolaboratif robotların insan ve makine iş birliği noktasında önemi artıyor. Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök konuyla ilgili: “Robotik otomasyonun faydaları ile nitelikli insan iş gücü kazanıldığı yeni bir süreç doğuyor” dedi.

Teknolojinin ve robotik endüstrisinin gelişimi gerek üretim gerek hizmet sektöründe faaliyet gösteren pek çok iş alanını etkiliyor. Endüstri 5.0’a dair gelişmelerin öne çıktığı günümüzde şimdiden yeni meslekler doğmaya başlarken, geleneksel iş süreçlerinin otomasyona entegrasyonu oldukça önem kazandı. İnsanların ve makinelerin birlikte çalışarak endüstriyel üretimde verimliliği artırmasını sağlayan Endüstri 5.0, yalnızca üretimi değil, tüm sektörleri ve iş alanlarını kapsıyor. Endüstride dönüşüm gerçekleşirken sağlıktan eğitime, imalattan hizmete, sağlıktan eğlenceye hemen her sektörde insanlar ile birlikte çalışan cobot’lar yer almaya devam ediyor.

Multidisipliner meslekler ön plana çıkacak

Endüstri 5.0 dönüşümünde insanın odakta kalmaya devam edeceğini aktaran Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Gelecekte kolaboratif robot kullanabilen doktorlar, sağlık mühendisleri, robotik tarım operatörleri gibi yeni multidisipliner meslekler daha fazla ön plana çıkmaya başlayacak. Bu yeni gelişmeler, insana özgü iş yapma şekillerini daha nitelikli kılacak. Bu noktada teknolojinin, hayatın içine daha fazla girerek yeni mesleklerin oluşmasında alışılagelmiş uygulama şekillerinin değişmesinde önemli rol oynadığını görüyoruz. Orta ve uzun vadede cobot teknolojisi, insan hayatının sadece endüstriyel alanında yer almayıp; sağlık, sosyal ve hizmet alanlarındaki varlığını da artırarak sürdürecek” şeklinde konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın