Türkiye’nin lider yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji’nin, 2022 yılında bir önceki yıla göre net karı %253 oranında artarak 1.827 milyon TL’ye ulaştı.
Avrupa’nın en büyük transformatör üretim fabrikasında, ulusal ve global müşterileri için güç ve dağıtım transformatörleri ile orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünlerinin üretimini gerçekleştiren Astor Enerji, 2022 yılına ilişkin finansal raporunu açıkladı. Şirketin 2022 yılı cirosu %134 oranında artış kaydederek 7.392 milyon TL olarak gerçekleşti. Yurt dışı satışları %188,5 oranında artarak 1.613 milyon TL’ye ulaşan Astor Enerji’nin tüm satışları içinde ihracatın payı ise %22 düzeyine yükseldi.
Artan talebe bağlı olarak kaliteli ve zamanında üretimle kar marjlarını yükselten şirket, orta gerilim anahtarlama ürünlerinin satışlar içindeki payının artışı ve yarı mamul üretimlerin bir kısmını şirket bünyesinde yaparak maliyetler üzerinde olumlu etki oluşturdu. Fabrika yatırımlarının tamamlanması, elektrik enerjisi ihtiyacının tamamına yakınının fabrika çatılarında kurulu GES’ten karşılanması, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik yatırımları da maliyetlere olumlu yansıyan diğer gelişmeler oldu. Böylece şirket 2022 yılında net dönem karını %253 oranında artırdı ve 1.827 milyon TL net kar ile tamamladı.
2022 yılı sonuçlarını değerlendiren Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, “Dünya genelinde elektrik üretimi ve tüketimi her geçen gün artıyor. Bununla birlikte verimlilik çalışmaları ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep ve eskiyen sistemlerin yenileme gereklilikleri de önemli bir konu. Buna bağlı olarak ürünlerimize olan talep her geçen gün artıyor. Üretim ve satış hacmimizi geçen yıla göre yükselttik ve net karımızı geçen yıla göre ciddi oranda artırdık. Dünyada üretimi kısıtlı özgün transformatör ve anahtarlama ürünlerinin üretilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’deki liderliğimizi sürdürürken, ihracatımızın tüm satışlar içindeki payını orta vadede yüzde 40’a çıkaracağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülke ekonomimiz için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
6 kıtada 90’ın üzerinde ülkeye ihracat
Astor Enerji, bugün Ankara 2. OSB’de son teknoloji ile donatılmış 140.000 m2 açık alan üzerinde, 105.000 m2 kapalı alana sahip fabrikasında üretimlerine devam ediyor. Şirket, bugün başta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika olmak üzere dünyada 6 kıtada 90’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye’de Ar-Ge’ye en çok harcama yapan şirketler arasında 2021 yılı verilerine göre 39’ncu sırada yer alan Astor Enerji, 2016 yılından beri faaliyette olan Ar-Ge Merkezi’nde başta yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretiminde kullanılan ve dijitalizasyona uygun ürünler olmak üzere dünyada üretimi kısıtlı özgün transformatör ve anahtarlama ürünlerine odaklanıyor. Şirket aynı zamanda 1000 MVA 800 kV seviyesine kadar kısa devre dayanım testi hariç transformatör tip ve rutin testleri yapabilen 2 bin 200 metrekare alanda kurulu Avrupa’nın en büyük test laboratuvarlarından birine sahip.
Tükettiği enerjinin tamamını kendi ürettiği temiz enerji kaynağından karşılıyor
Astor Enerji 6,6 MW güce sahip GES ile tükettiği elektrik enerjisinin tamamına yakınını kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Şirket, Ankara Bala’daki arazisi üzerinde hayata geçireceği GES yatırımıyla kurulu GES gücünü 20 MW üzerine çıkarmayı, kullandığı elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı ve elektrik satışı yapmayı hedefliyor. Aynı zamanda karbon nötr hedefinde önemli bir yol kat etmeyi amaçlıyor.
2023 sonuna kadar en az 100 şarj istasyonu hedefliyorEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 49 yıllığına “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alan ilk firmalardan olan Astor Enerji, Şubat 2023 itibariyle EPDK sistemine kayıtlı 46 şarj istasyonuna ulaştı. 2023 sonuna kadar en az 100 istasyona ulaşmayı hedefleyen şirket, bu istasyonların kullandığı elektrik enerjisini de yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı planlıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.