Pompa sektörünün öncü markası Masdaf, yapılarda ki konfor ve verimliliği yükseltmek amacıyla doğru hidrofor seçiminin önemine dikkat çekiyor.

Masdaf, yapılarda doğru hidrofor seçimi ile konfor şartlarının sağlanabileceğini, su kaynaklarının doğru yönetileceğini ve enerjiden tasarruf edilebileceğini açıkladı.

Masdaf, yarım asra yaklaşan geçmişi ve ileri teknolojiye sahip ürünleri ile Türkiye’de pompa sektörüne yön vermeye ve iş ortaklarını bilgilendirmeye devam ediyor. Masdaf, son olarak su kaynaklarının doğru yönetilmesinde hidrofor seçiminin önemine dikkat çekiyor.

Suyu, yaşam alanlarına ulaştırıyor

Hidrofor; villa, apartman, hastane, okul, fabrika gibi farklı birçok yapıda; şehir şebekesi suyunda basıncın yetersiz kaldığı durumlarda ya da suyun, su deposundan basınçlandırılması gereken uygulamalarda otomatik olarak su temini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Yapılarda ki konfor şartlarının sağlanmasında olmazsa olmaz teknolojiler arasında yer alan hidroforlar, özellikle yüksek katlı binalarda şehir şebekesinden sağlanan suyun basıncını kontrol altında tutarak, ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılması noktasında önemli rol oynuyor.

Hidrofor; pompa, kumanda panosu ve çevre elemanlarından meydana geliyor. Tek pompalı veya ortak bir şase üzerinde birden fazla pompa ile kullanılabiliyor. Sistem basıncı bir basınç şalteri ya da sensörü vasıtasıyla algılanıyor. Basınç set edilen üst basınç değerine ulaştığında, pompa duruyor, alt basınç değerine düştüğünde ise debi talebi artıyor ve pompa çalışmaya başlıyor.

Hidrofor seçim kriterleri

Tek katlı veya villa tipi yapılarda; kendinden genleşme tanklı, yatay hidroforlar kullanılırken, yüksek katlı yapılarda; dik milli çok kademeli, şaşeli ve pompa sayısı talebe göre değişkenlik gösteren hidroforlar kullanılıyor. Peki hidrofor seçiminde hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor?

Yapılarda doğru hidrofor kullanmak hem konfor sağlıyor hem de ileri de karşılaşılabilecek sorunları azaltıyor. Hidrofor seçimi yapmadan önce hidrofor pompasının kapasitesini belirlemek gerekiyor. Ayrıca; debi, basma yüksekliği, kullanılacak suyun özelliği, daire sayısı, bina tesisatında kullanılan borular, su tesisatındaki suyun sürtünme katsayısı, hidroforun kullanılacağı yerdeki elektrik şebekesinin özellikleri (monofaze-trifaze) ve gerekli konfor şartlarının sağlanması için de hidroforun gürültü seviyesi önemli seçim kriterleri arasında yer alıyor. Bu nedenle hidrofor seçiminin alanında uzman mühendisler tarafından yapılması gerekiyor. Aksi halde; “hidrofor sürekli çalışıyor, hidrofor devreye girmiyor, hidrofor çok sık devreye giriyor, hidrofor su basmıyor, motor aşırı yükleniyor, hidroforda titreşim var” ve benzeri birçok sorunlarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.

Yanlış seçilen hidrofor gerekenden fazla enerji harcıyor

Hidroforun doğru seçilmesi; konfor şartlarının sağlanması ve su kaynaklarının doğru yönetilmesinin yanı sıra enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını da sağlıyor. Çünkü yanlış seçilen hidrofor, gerekenden daha fazla enerji harcıyor. Bu nedenle debi ve basma yüksekliğinin doğru hesaplanması, şalt sayısı yüksek ise genleşme tankının kullanılması gerekiyor. Bunun yanı sıra frekans invertörlü hidrofor modelleri tercih edilmesi de elektrik sarfiyatının düşmesinde önemli rol oynuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın