Depremin mali hasarına yönelik ön araştırmalar yapılmaya başlandı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) hazırladığı ‘2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu’ başlıklı rapora göre mali hasarın 84,1 milyar dolar olması bekleniyor.

Raporda Marmara Depremi verilerinin kullanıldığı metodoloji ile Maraş depremlerinin can kaybı ve mali hasara yönelik öngörüler hazırlandı. Maraş deprem bölgesinin, Marmara deprem bölgesine göre daha düşük gelir, daha fazla nüfus, daha fazla istihdam ve daha fazla hane içerdiği tespit edildi.

Raporda Maraş depreminin coğrafi etki alanının Marmara Depreminin etki alanın yaklaşık 2 katı olduğu belirtilerek hesaplamaların buna göre yapıldığı belirtildi.

Raporda Marmara Depremi’nde can kaybının 18 bin 373 kişi, mali hasarın ise 1999 dolar kuruyla 17,1 milyar dolar olduğu belirtilirken deprem 2021 yılında gerçekleşseydi, can kaybının 26 bin 451 kişi mali hasarın ise ve 51,1 milyar dolar olacağı tahmin edildi.

Marmara Depremi verilerinin kullanıldığı metodoloji ile Maraş depremlerinin 72 bin 663 can kaybı ve 84,1 milyar dolar mali hasara neden olacağı öngörüldü. Bu verilerle yaralananlarının sayısının 193 bin 399 kişi olabileceği belirtildi.

84,1milyar dolarlık hasarın, 70,75 milyar dolarının konut zararı, 10,4 milyar dolarının milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolarının da işgücü kaybından kaynaklanacağı tahmin edildi.

Ayrıca illerin milli gelire katkılarındaki azalmaya paralel olarak afete maruz kalan 10 ilin ihracatının, ihracatı göğüsleyen liman altyapısının bozulmasının da etkisiyle, 15 milyar dolar düzeyinin altına düşebileceğine dikkat çekildi.

Afet bölgesinde yer alan iller toplam ihracatın yüzde 8,7’sini gerçekleştiriliyor. 2022 yılında 19,76 milyar dolarlık bu ihracatın, 10,52 milyar dolar ile yarısından fazlası Antep’te gerçekleşirken, Hatay 3,56, Adana 3 ve Maraş 1,46 milyar dolar ihracat yaptı. Hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri, çelik, tarım ürünleri, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ürünleri öncü ihracat kalemleri oldu. Raporda depremin merkezi yönetim bütçesi üzerindeki tahribatına ilişkin saptamalar da yer aldı.

Raporda konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı:

• 2023 yılı bütçe açığı 659,6 milyar TL olarak hedefleniyordu. Bloomberg depreme ilişkin kamu harcamalarının GSYH’nin yüzde 5,5’ine eşdeğer olabileceğini tahmin etmektedir.

• Mevcut şartlar altında bütçe açığının en azından 1 trilyon TL’nin üzerine çıkması beklenebilir.

• 2023’te nominal milli gelirin 18 trilyon TL’yi aşması beklendiğini düşündüğümüzde bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5,4’ün üzerinde gerçekleşmesi oldukça mümkündür.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın