İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyerek son açıklamalara göre 18 binin üzerinde can kaybına ve 70 binin üzerinde yaralanmaya yol açan deprem felaketi ile ilgili bir açıklamada bulundu. Başkan Zeytinoğlu deprem sonrasındaki arama ve kurtarma ve yardım faaliyetlerini değerlendirdi ve “halkımız örnek bir dayanışma ile deprem bölgesine yardım gönderdi, gönüllüler arama kurtarma faaliyetlerine destek olmaya gitti. Bu dayanışma ve kötü günde birbirinin yaralarını sarma duygusu tüm dünyayı etkiledi” dedi.

Başkan Zeytinoğlu, deprem sonrasında farklı ülkelerden ve AB’den gelen destek mesajları ve arama kurtarma ekiplerine de teşekkür etti ve şunları söyledi:
“Milletimizi üzüntüye boğan deprem felaketi, şehirlerini, yerleşimlerini ve her türlü altyapıyı deprem gerçeğine göre tasarlaması gereken bir ülke olduğumuzu bir kez daha acı bir biçimde hatırlattı. Bu büyük felaket sonrasında halkımızın gösterdiği dayanışma son derece duygulandırıcı ve takdir edilmesi gereken bir hasleti gözler önüne seriyor. Çeşitli ülkelerden ve AB’den gelen destek de çok önemli. İkili sorunlar yaşadığımız Yunanistan’dan gelen arama kurtarma ekipleri ve Başbakan Miçotakis’in destek açıklamaları gerçekten suyun iki yakasındaki halkların aslında birbirlerine ne kadar dost olabileceğini gösterdi. Bunun gibi Hollanda’dan Azerbaycan’a, Hindistan’dan Japonya’ya, Gürcistan’dan Tayvan’a, İspanya’dan Arjantin’e kadar dünyanın dört bir tarafından gelen destek ve ekipler bizleri duygulandırdı. Arama kurtarma ekipleri göçük altında kalan insanlarımızın kurtarılmasında çok önemli görev yaptılar”.

Başkan Zeytinoğlu AB çerçevesindeki destek için de teşekkür ederken, sözlerine şöyle tamamladı:
“AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında 23 ülke toplam 31 arama ve kurtarma ekibi ve 5 sağlık ekibi ile katkıda bulundu. Toplam 1500 arama kurtarma görevlisi, 100 arama kurtarma köpeği ve sağlık ekipleri bölgeye gelerek çalışmalara destek oldu. Depremden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye 6,5 milyon avro acil insani yardım gönderme, ülkede deprem sonrası çalışmalara destek olmak üzere 3 milyon avro ek acil yardım gönderme kararı açıklandı. Avrupa Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarčič bölgeye gelerek, arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bunun yanında, dün gerçekleşen AB Konseyi Liderler Zirvesi’nde, depremden ötürü yaşamlarını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu ve taziyelerini belirten bir bildiri açıklandı. Mart ayında depremden zarar gören bölgelere yardım için bir bağışçılar konferansı toplanması önerildi. Bu kapsamlı destek önem taşıyor. Uzun soluklu olmasını diliyor, AB’ye ve Avrupalı dostlarımıza teşekkür ediyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın