Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ana çalışma alanlarından olan çocuk işçiliğiyle mücadele programı kapsamında yıl sonu değerlendirme toplantıları yaptı.

ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇSGB) mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele alanında yürüttüğü program kapsamındaki üç projeden birisi olan Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi kapsamında Doğu ve Batı Karadeniz proje sahalarında kamu kurum temsilcileriyle yıl sonu değerlendirme toplantıları yapıldı.

Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu ve projenin yereldeki uygulama ortağı Pikolo Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Torun ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dede tarafından proje illerine gerçekleştirilen ziyaretlerde, 15 Aralık 2022’de Ordu Altınordu, 16 Aralık 2022’de Ordu Ünye ve Samsun Çarşamba ilçelerinde düzenlenen toplantıları; 21 Aralık 2022’de Sakarya Kocaali, 22 Aralık 2022’de Hendek ve Akyazı ile 23 Aralık 2022’de Düzce Yığılca ilçelerinde yapılan toplantılar izledi.

Toplantılarla, proje faaliyetlerinin kapsam ve detaylarının başta Kaymakamlıklar olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılarak farkındalığın artırılması ve özellikle hasat sonrası yereldeki aktörlerin dinlenerek önümüzdeki hasat sezonu için daha iyi bir kurumlar arası koordinasyon oluşturulmasına katkıda bulunulması hedeflendi.

İlgili ilçelerdeki Kaymakamlıklar, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, İlçe Emniyet Müdürlükleri, İlçe Jandarma Komutanlıkları, büyükşehir ve ilçe belediyelerinden yetkililerin katılımıyla düzenlenen toplantılarla, proje kapsamında çocuk işçiliğiyle mücadele alanında yapılan çalışmalar ilgili bütün tarafların yorumları ve bakış açılarıyla değerlendirildi.

Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu, çocuk işçiliğiyle mücadelede ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla yapılan toplantılarda 2022 yılında elde edilen tecrübelerin değerlendirildiğini ve bu tecrübeler doğrultusunda gelecek yılın hasat dönemine ait ön planlamalar yapıldığını ifade etti. Kansu, “Kurumlar arası koordinasyonda Kaymakamlıkların rolünün altı tüm taraflarca çizildi ve yapılacak eğitim faaliyetlerinin de İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince yakından incelenmesi gerektiği vurgulandı” dedi.

Toplantıların 2023 yılının Mayıs ve Haziran aylarında yinelenmesi planlanıyor.

Proje Kapsamında 2022 Hasat Döneminde Yapılanlar

Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) tarafından finanse edilen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Projesi kapsamında 2022 hasat döneminde altı proje ilinde (Ordu, Giresun, Samsun, Düzce, Sakarya ve Şanlıurfa) toplam 11 Sosyal Destek Merkezi açıldı ve bu merkezlerde 5 Eğitim Koordinatörü, 12’si çocukların tespit edilmesi ve yönlendirilmesinden sorumlu olmak üzere 139 öğretmen ile 11 saha çalışanı görev aldı. Yaz döneminde, belirtilen illerde 1958 çocuğun mevsimlik tarımda çalışması önlendi ve/veya çalışanlar iş yaşamından çekildi. Yine bu 1958 çocuğa aynı zamanda beslenme desteği de sağlanırken, 1254’üne servis aracı hizmeti sağlandı. Aileleri bahçede çalışırken, 3982 çocuk sosyal ve kültürel etkinliklere katıldı.

ILO’nun uygulama ortağı Pikolo Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin desteğiyle saha çalışanları 971 aileye, 205 bahçe sahibine ve 76 tarım iş aracısına ulaşarak mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini ortadan kaldırma konusunda danışmanlık ve farkındalık yaratma çalışmaları uyguladı. Ayrıca, 2022 hasat döneminde eğitim hizmetlerine yönlendirilen ve Şanlıurfa’da ikamet eden bütün çocukların kış dönemi örgün eğitim devam durumu aile ve okul taramalarıyla izlenmeye devam ediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın