Ekonomi politikasına yön verenler için ekonomik veriler yavaşlamaya işaret ettiği halde, bunun olumlu bir veri olarak algılanması tam bir ikilem yaratıyor. 

Son ekonomik göstergeler daha önce gördüğümüz ve bu haftaki FOMC toplantısının ardından da görmeye devam edeceğimiz seri faiz artışları, ABD’de ticari faaliyetleri ve kişisel harcamaların azaltılarak, ekonominin soğuması konusunda arzu edilen etkiyi yaratmış gibi görünüyor. Yani bu durumun piyasa tarafından söz konusu enflasyonist güçlerin artık dizginlenmeye başladığı, bu nedenle de artık daha fazla faiz artışının yapılmayacağı şeklinde yorumlandığı anlamına geliyor. İşte bu yüzden, Bitcoin fiyatları ve diğer riskli varlıkların fiyatları geçtiğimiz hafta boyunca geri çekilmemiş, stabil kalmıştır.

Fakat elbette hala biraz ihtiyatlı olmak gerekir. Her ne kadar enflasyon artış hızı yavaşlamış olsa da, fiyatlar hala işçi ücretlerinden daha hızlı yükseliyor. Bu yüzden ekonomi politikalarına yön verenler talebin düşmesini istediklerinde tam olarak ne istedikleri konusunda son derece dikkatli olmaları gerekiyor.

Evet, belki tüketici harcamaları yavaşlıyor ama bir ekonomide talebin itici gücü ve dolayısıyla ekonominin motoru tüketici harcamalarıdır. Halen fiyatların yüksek seyrettiği bir ortamda kişisel tasarrufların düşük olması, tüketim harcamalarındaki artışın da kısa sürede eski haline dönmeyeceğini göstermekte; bu da 2023 yılı için daha zayıf bir büyüme beklentisi yaratmaktadır.

Piyasanın güçlü şekilde kalmasında işgücü piyasası adeta kurtarıcı bir unsur olup bizim için de para politikasının kritik bir belirleyicisidir. Ekonominin güçlü olup olmadığına dair sağlam bir öncü gösterge de aylık işsizlik maaşı başvuruları olup, burada yaşanacak bir düşüş parasal sıkılaştırmanın kalıcı bir etkiye sahip olduğunu gösterecek ve gelecekteki Fed politikasında önemli bir etken olacaktır.  

Geçen hafta açıklanan dördüncü çeyrek GSYH rakamları da artık resesyonun sona erip büyümenin başlayacağına veya kabul edilebilir düzeyde kontrollü bir ekonomik yavaşlamaya işaret ediyor. Fakat yine de nihai satışlar ve net ticari ihracat rakamlarına bakıldığında güçsüz bir büyüme olduğu görülmektedir.

Bu hafta da faiz oranlarında bir yükselme bekliyoruz fakat yine de geçen haftaki Bitfinex Alpha’da ele alındığı üzere, bu hafta İstihdam Maliyet Endeksi değerinde bir kez daha düşüş açıklarsa bu büyük ihtimalle faiz artışlarının gelecekte yavaşlayacağının, hatta durabileceğinin habercisi olacaktır.

Ayrıca bir resesyonun yaklaşmakta olduğunu düşündüren ileriye dönük bazı göstergeler de söz konusu. Küresel Kredi İvmesi, Conference Board Öncü Ekonomik Endeksi ve Konut Piyasası, bu yılın ikinci veya üçüncü çeyreğinde kurumsal kazançların artışında bir yavaşlama ve ABD ekonomisinde bir durgunluk öngörüyor.

Peki o zaman, bu durum Bitcoin’u nereye götürecek? BTC’nin günlük zaman diliminde sekiz yeşil mumdan sonraki performansına bakıldığında- 2015’e kadar gidiyor – BTC dip seviyede gibi görülüyor. Fakat geçmişe yönelik teknik veriler olumlu görünse de BTC’nin ABD hisse senetleriyle ilişkisi her zamankinden daha güçlü durumda.

BTC’ye yönelik diğer bir olumlu gösterge de BTC’yi kısa vadeli tutanların spot piyasalarda kârlı satışlar yaparken, uzun vadeli tutanların bu tür satışlar yapmaması. Kısa vadeli tutanlar için Harcanan Çıktı Kâr Oranı, HODLers için SOPR’un tersine denge seviyesinin üzerinde kalıyor. Gerçekten de tüm piyasa için K&K, Nisan 2022’den bu yana ilk kez Ocak 2023 için pozitif gerçekleşti. Eğer bu durum böyle devam ederse, BTC’nin yükseliş eğilimi giderek artacak gibi görünüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın