Türkiye’nin ihracatta önemli iş ortaklarından Macaristan ile ihracatı 4 milyar dolar hacminde, iki ülke arasındaki potansiyel hedef ise 6 milyar dolar. Hepa Türkiye Genel Müdürü Burak Mert Aktaş Türkiye’nin yakın dostu Macaristan ile 2022 ihracat trafiğini yorumladı. %9 ile Avrupa Birliğindeki en düşük kurumlar vergisini büyük bir avantaj olarak sunan Macaristan, Euro para birimi kullanmadığından kur, lojistik ve cazip teşvik avantajlarıyla da Türk yatırımcıların gözde rotası. 

Türkiye ve Macaristan arasında en önemli ticari kalemin otomotiv sektörü olduğunu belirten Hepa Türkiye Genel Müdürü Burak Mert Aktaş, Türkiye ticari araç ve otobüs satarken Macaristan binek araç satıyor ve elektrikli otobüs satmak istiyor. Macaristan Avrupa’nın en büyük elektrikli araç üretim üssü haline geliyor.  Otonom araç kullanım test merkezleri de Macaristan’da. Otomotiv sektörü Macaristan ticaretinin kilit taşı.” dedi. Bunun yanı sıra iki ülkenin ihracat trafiğinde tıbbi cihaz, kimyasal ürün, hayvancılık, mobilya, tekstil ve halı satışları da artış gösteriyor. 

Türkiye ve Macaristan birbirini stratejik ortak olarak görüyor ve savunmadan enerji tedariğine kadar birçok alanda ortak hareket ediyor. AB içerisinde gönülden Türkiye’yi destekleyen yegâne ülke Macaristan. Bu ziyarette KOSGEB ile Macaristan’ın KOBİ ihracat destek kuruluşu arasında MOU anlaşması imzalandı.  Bu anlaşma ile iki ülke Türk ve Macar KOBİ ler arasındaki iş birliğini artırmayı amaçlıyor.

MACARİTAN’IN TÜRK YATIRIMCILARA SUNDUĞU AVANTAJLAR…

En önemli avantaj hiç şüphesiz kurumlar vergisi, Macaristan’da bu vergi (%9).   Bunun yanında Macaristan’da yatırım ajansı olarak faaliyet gösteren HİPA, Macaristan’a yatırım yapmak isteyenlere destek bölgelerinin farklı avantajlarına göre yol gösteriyor. Yatırımcılar için arsa bulunmasından tutun tüm yatırımları boyunca ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor.

MACARİSTAN İÇİN TÜRK FİRMALARIN AVRUPA’YA GİRİŞ KAPISI…

Macaristan Avrupa’nın en önemli ticaret noktalarından birine giriş kapısıdır. Yalnızca Macaristan’a değil Avrupa’nın farklı noktalarına ve kısa zamanda hızlı ivme kazanarak kıtalar arası ticareti geliştirmenin kapılarını aralıyor. “En başta bir Türk olarak Macaristan’da kardeş ve soydaş olarak karşılanmak çok önemli” diyen Aktaş;   Bu karşılamayı diğer Avrupa ülkelerinde görmek mümkün olmayabiliyor. AB pazarı bazı alanlarda daralırken bazı alanlarda genişliyor.  Örneğin otomotiv sektrörü 2022 de artış gösterdi.  Çip problemi nedeniyle arzda problemler yaşanınca talep birikti ve sektör geçen sene Macaristan’da çok artış gösterdi. Ambalaj sektörü ile ilgili tüm hammadde ihracatı da arttı.  Macaristan bu sene elektrikli otomotiv pili ve şarj üniteleri üzerine çok yatırım çekiyor.

HEPA’NIN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İLŞKİLERDEKİ ROLÜ…

Hepa Türkiye bir taraftan Macar ihracatını artırmaya çalışırken diğer taraftan Türk firmalara üretim zincirlerinde alternatif Macar tedarikçi sunmaya çalışıyoruz.   Bunun yanında Macar ihracatçılara da rekabet güçlerini ve maaliyetlerini pozitif yönde etkilemek için Türk tedarikçileri bulup tanıştırıyoruz.  Böylece Türkiye’nin ihracatına da dolaylı pozitif etkimiz oluyor.  Bizim ana görevimiz Türk ve Macar firmalar arasında bir köprü kurup ticari ilişkileri geliştirmek.  Bunun için belediyeleri atık su yatırımlarından ulaştırma yatırımlarına kadar değişik alanlarda Macar tedarikçilerle tanıştırıyor.  Zira özel sektörde de yatırım yapacak olan firmalara Macaristan’dan neler tedarik edebilecekleri konusunda yol haritası oluşturup buna uygun iş birlikçi firmalarla tanıştırıyor. Bu çalışmaları ücretsiz yapıyoruz.   Türkiye’deki fuarlara Macaristan’dan firma getiriyor ve Macaristan’daki fuarlara da Türk firmaları götürüyor. İki ülke arasında ekonomik çalışmalara bu anlamda da katkı sağlıyor. 

“Seçim öncesi dönemler genel olan belirsizliği simgelediğinden seçimlerden sonra olumlu yönde gelişmeler bekliyoruz.  Özellikle yabancı yatırımcıların gözü Türkiye’de olacak.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın