Cointelegraph, geçtiğimiz günlerde “USDC’nin ERC-20 transfer hacminde FTX’in çöküşünün ardından USD₮’nin 5 katına ulaştı” başlıklı bir makale yayınladı. Makale şöyle başlıyor:

“Circle’ın Stablecoini USD Coin’i, FTX’in çöküşünden bu yana Ethereum ağında giderek daha popüler oldu. Blokzincir analiz firmalarından Glassnode’un verilerine göre USDC’nin ERC-20 varyantı artık çoğu zaman, en büyük rakibi Tether’in ağ üzerinde kaydettiği günlük transfer hacminin dört ila beş katı üzerinde seyrediyor. USD₮’nin toplam piyasa değeri USDC’den 23 milyar dolar daha fazla olmasına rağmen böyle bir durum söz konusu. 10 Ocak itibariyle aradaki fark dört buçuk katlık bir farkla USDC lehine gerçekleşti.

Söz konusu rapor, “USD₮ ya da USDC piyasa değerlerine göre daha yüksek işlem hacimlerine mi sahip?” sorusuna ilişkin son derece hatalı bir rapordur. Cointelegraph aynı mantığı kullanarak aşağıdaki farazi haberi de kolaylıkla yapabilirdi:

“Tether’in Stablecoin’i USD₮, Tron’da popülerliğini artırdı. Tether’in USD₮ TRC-20’sinde, 24 saatte gerçekleşen toplam transfer sayısı, en büyük rakibi USDC tarafından kaydedilenden 891 kat daha yüksek oldu”

Bu ifade de aslında gerçeklere dayandığından doğru sayılabilir, ancak ikisinin de gerçek olgulara bakışı kusurludur

İşte gerçekler:

1) Gerek USDC gerekse USD₮ birden fazla blok zincirde yayınlanmaktadır 2) Bazı blok zincirlerinde USD₮, USDC’den, bazılarındaysa USDC, USD₮’den daha fazla kullanılmaktadır 3) Objektif bir karşılaştırma sadece bu sayıların birden fazla blok zincirinde toplanmasıyla mümkün olabilir

Peki biz bu şekilde yapsaydık bu bize neyi gösterecekti

Bu makalenin yazıldığı gün yani 17 Ocak’ta USD₮’de, piyasa değeri yalnızca kabaca %50 daha büyük olmasına rağmen USDC’den 10 kat daha fazla işlem hacmi gerçekleşti.

Tether, salt bir CBDC (Merkez bankası dijital para birimi) olmayı istemek ve amaçlamak yerine, USDt ve XAUt’un geleceğinin, finans sektörü tarafından gittikçe daha fazla göz ardı edilen ve unutulan dünyanın her yerinden toplulukları desteklemekte olduğunun farkına varmaktadır. Gerisi çok da önemli değil.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın