İnsanlar, ambalajların icadından bu yana depozito ve iade sistemlerini aktif olarak kullanıyor. Hem isteğe bağlı hem de politikalar yoluyla zorunlu tutulan depozitolar, yeniden kullanım ekonomisini hızlandırsa da 2023 yılına gelindiğinde küresel ölçekte her yıl 400 milyon plastik atık üretiliyor. Camdan plastiğe kadar birçok malzemede üretilen ambalajların yeniden kullanılabilir olduğunu belirten Musa Çelik, “Depozito ve iade sistemleri, tüm doğal kaynakların gereksiz kullanımını azaltmanın yanı sıra çöp oranını düşürmeye odaklıdır ve yüksek değerli ambalaj malzemelerinin de değerini korur.” yorumlarında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın verilerine göre, küresel çapta her yıl 400 milyon plastik atık üretiliyor. Üretilen tüm plastiklerin yaklaşık %36’sı tek kullanımlık yiyecek ve içecek kapları da olmak üzere ambalajlardan oluşuyor. Oysaki şimdiye kadar dünya çapında üretilen yedi milyar ton plastik atığın yalnızca %10’undan daha azı geri dönüştürüldü. İçecek endüstrisi başta olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan depozito sistemleri, geri dönüşümü teşvik etmek ve hızlandırmak için oldukça etkili görünüyor. Ambalaj endüstrisine, doğaya ve döngüsel ekonomiye önemli faydaları olduğunu vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Kapsamlı faydalarından küresel çapta yararlanabilmek için uygulanabilir endüstrilerde ambalajların en azından belirli bir yüzdesinin yeniden doldurulabilir ve ikincil kullanıma müsait şekilde tasarlanması gerekiyor.” vurgusu yapıyor.
Geri Dönüşümü Ödüllendiren Sistemler Kazandırıyor
Kapalı döngü bir sistemde birden çok kez dönüştürülebilen ve yeniden kullanılabilen ambalajlar tasarlanabiliyor. Dolayısıyla ambalaj, döngüsel bir ekonomide temel rol oynuyor. Depozito sistemleri, yeniden doldurulabilir cam şişelerde süt, yoğurt satan yerel üreticilerden, tekrar kullanılabilir bardaklar kiralayan kahvecilere kadar birçok sektörde sıkça kullanılıyor. İade ya da depozito sistemleri, tüketici ambalajı getirdiğinde nakit olarak geri dönebilir ya da duygusal olarak çevreye fayda bilinciyle tatmin de sağlayabilir. Tüketiciyi maddi ve manevi kazancı dolayısıyla teşvik etmesiyle döngüsel ekonomiye sağladığı faydaların yanı sıra çöp ve plastik kirliliğinin önlenmesi, kaynak ayırma imkanı sayesinde temiz malzeme akışı oluşturma ve yerel ekonomide kalkınma fırsatları oluşturma gibi farklı birçok fayda da sağlıyor.
Tüketici Odaklı Geri Dönüşüm 2023’ün de Trendleri Arasında
Daha yaşanabilir bir çevreye duyarlılığı gittikçe artan tüketici kitlesi için geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir ambalajlar 2023 trendlerinde de kendini gösteriyor. Ortak bir faydaya hizmet eden ürünlere ilginin yükselişte olduğunu gözlemleyen markalar, ürün ambalajlarını tasarlarken tüketiciyi de bilgilendiren ve odağı tüketici üzerinde tutan yöntemlere başvuruyor. Yeniden doldurulabilir ve depozitolu ambalajlar da bu trende hizmet ediyor. Doğru tasarlanan ambalajların onlarca kez yeniden kullanılabildiğini vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Depozitolu ve ikincil kullanım imkanı sağlayan ambalajlar tasarlamak, birçok doğal kaynağın kullanımını ciddi oranda azaltma imkanı veriyor. Gezegen için orta bir fayda sağlamak marka sadakatini pekala artıracak ve yakın ilişkiler geliştirilmesine olanak tanıyacaktır. Yine de işimizi yaparken tüketicinin doğaya duyarlılığının farkındalığıyla yalnızca satış odaklı değil, hepimizin geleceği için fayda sağlayabilecek neleri değiştirebileceğimize bakmalıyız.” sözlerini kullanıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.