Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri), akaryakıt sektörünün yaşadığı sorunlara yönelik değerlendirmede bulundu.
Akaryakıt sektörünün yıllardır düşük kâr marjı ile ayakta kalmaya çalıştığını belirten Komite Üyeleri, sektörün pandemiden sonra kârlılıkta ciddi azalış ve giderlerde de büyük artışlar olduğuna dikkat çekerek ay içerisinde birçok istasyonun faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını ve sürdürülebilir bir sektörel düzen için yönetmeliklerin değişmesi konusuna değindi.
Akaryakıt istasyonlarının kar payları azalıyor
Komite ve sektör adına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Komite Başkanı Ali İhsan Bakım, “EPDK tarafından 2005 yılında alınan kararla akaryakıt sektöründe maktu (TL) kar marjına geçildi ve işletmelerin kar payı %60 düşmüş oldu. Bunun yanında sektörün sermaye ihtiyacı da 3 kat artarak tüm istasyonlar zarar etmeye başladı.
2020 yılı başlarında tüm dünyayı etkisi altına alıp 2 sene kadar süren pandemi pandemiden sonra oluşan ekonomik tablo nedeniyle maktu kar marjı olduğu için istasyonlarımızın kar payları %12,1’den gün geçtikçe azalarak bugün %4,19 seviyelerine kadar düştü. Buna karşın maliyetlerde korkunç bir artış yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Elektriğe 2022 yılının ilk çeyreğinde %168 zam geldi, personel maliyetleri %80 arttı, bu ve bunun gibi tüm masraflarda artış yaşanırken akaryakıt istasyonlarının karlılıkları litre üzerinden yeterince artış göstermedi.
Kar payı en az %12 olmalıdır
Maalesef bu durumda karlar erirken, maliyetlerin katlanarak arttığı bu ekonomik tablodan da anlaşılacağı üzere bayilerimizin kar payının en az %12 olması ve her yıl enflasyon oranında artması sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından önem arz ediyor. Ülkemizde akaryakıt bayilerinin ortalama satışları günlük 3 bin litre civarında ancak bu büyük pazara hizmet eden kuruluşların ticari kârlılıkları çok düşük.
İstasyonlarımızın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmayıp faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi için 2005 yılından bu yana devam eden bu uygulamanın değişmesi, maktu yerine nispi kâr marjı belirlenmesi gerekiyor.
Mevzuatlarla gelen zorunlu istihdam uygulaması LPG bayilerinin belini büküyor
Komite Başkanı Bakım LPG bayilerinin mevzuata yönelik istihdam sorununa da değinerek; “LPG satışı yapan bayiler mevzuat uyarınca sorumlu müdür istihdam etmek zorunda. Ancak günlük satışı düşük olan bayilerde bu uygulama ciddi bir yük oluşturuyor. Bunun yanında bayiler farklı bakanlıkların çıkardıkları mevzuatlar nedeniyle Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve İş Güvenliği Uzmanı da çalıştırmak zorunda kalıyorlar ve aynı iş için 3 farklı uzmanı çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Bir düzenleme ile bu zorunluluğun tek kişiye indirilmesi ve yaşanılan ekonomik sıkıntılar aşılana kadar bu uygulamaların kaldırılması gerekiyor.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.