Talaşlı imalat sanayinin öncü kuruluşlarından biri olan Tezmaksan, 2023 yılına hızlı başlıyor. Yılın ilk çeyreğinde Sivas’ta 15 milyon Euro yatırım ve 30 milyon TL’lik fabrika inşası bedeliyle kurduğu fabrikasını devreye almaya hazırlanan Tezmaksan, aynı zamanda 2 milyon TL başlangıç miktarı ile kurduğu Parkurda Pazaryeri platformunu mart ayında hizmete açmaya hazırlanıyor. Yeni fabrikasında Türkiye’de yapılmayan CNC modellerini üretecek olan Tezmaksan, tedarikçilerin stoklarında kalan fazla ürünleri satışa sunup değerlendirmesi açısından büyük öneme sahip olan Parkurda Pazaryeri platformuyla da 50 mağazayı 15 bin müşteri ile buluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye talaşlı imalat sanayine 40 yılı aşkın süredir sunduğu hizmetlerle öncülük eden Tezmaksan, 2023 yılına ilişkin hedeflerini belirledi. Teknolojinin takipçisi olarak üretim ve ihracat kapasitesini artırmak için 2023 yılında sürdürülebilir bir şekilde çalışmaya odaklanacaklarını ifade eden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Sanayide ve özellikle talaşlı imalatta işler Avrupa’dan Türkiye’ye kaymaya devam ediyor. Son iki yıldır yatırım rekorları kıran Türkiye sanayisinin özellikle robotik sistemler ve burada üretilmeyen makineler özelindeki yatırımlarını bir fırsat görüyoruz. Biz de önümüzdeki beş yıl boyunca bu doğrultuda üretim ve istihdam konusunda yatırımlara devam edeceğiz. Talaşlı imalatta dünya yüzde 1 civarında büyürken Türkiye yüzde 5 ila 7 arası büyümeye devam edecek. Biz de Tezmaksan olarak 2023 yılında yüzde 10 büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

“2023 yılı, verimli çalışma yılı ilan edilebilir”

Talaşlı imalat sanayine dair genel değerlendirmelerde bulunan Aydoğdu, “Takım tezgahlarında özellikle arz konusunda sorun olduğunu görüyoruz. Bu noktada ise ancak verimli çalışma sayesinde rekabet gücümüzü elimizde tutabiliriz. Bunu da otomasyona yatırım yaparak başarabiliriz” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde makineye ulaşmak zor. Makine fiyatları artmaya, teslim zamanları uzamaya devam ediyor. Ek sipariş alındığında yeni makine yatırımı yerine aynı kapasite ile daha çok üretmek isteyen firmalara MES programları, Kapasitematik gibi makine üretim takip ve analiz programları, parkurda.com gibi paylaşım siteleri ile iş bölümü yapıp ölçek ekonomisine uygun teklifler sunuyoruz. Yakın dönemin sanayisinde de her konuda otomasyona geçip verimli çalışmak en makul yatırım olacak. Sürdürülebilir bir ekonomi modeli için 2023 yılı, verimli çalışma yılı ilan edilebilir”.

Sivas’tan Uzakdoğu’ya ihracat… 

Tezmaksan’ın 2022 yılındaki yatırımlarıyla talaşlı imalat sanayinin yurt içi ve yurt dışındaki rekabet gücüne katkılar sunduğunu belirten Aydoğdu, hedeflerinde Uzakdoğu olduğunu da belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Sanayinin Marmara bölgesinde sıkışıp kalmasından dolayı farklı bir strateji izleyerek yeni fabrikamız için rotayı Sivas’a çevirdik. 15 milyon Euro yatırım ve 30 milyon TL’lik fabrika inşası bedeliyle temelini anlattığımız fabrikamızın inşasını Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nde 53 dönem arazi üzerine gerçekleştireceğiz. Bu fabrikamızda, ülkemizde yapılmayan CNC modellerinin de üretimi, Ar-Ge çalışmaları ve diğer süreçler de planlamamızda olacak. 2023’te Sivas fabrikasının devreye alınması ile istihdamda yüzde 15’lik bir artış bekliyoruz. Fabrikamızda Sivas’ta eğitim almış yeni mezunlar yer alacak. Eğitimlerini ve stajlarını Tezmaksan’da yapıp istihdam edilecekler. Takım tezgahları kullanımında ise bu seneye paralel bir makine yatırımı bütçeliyoruz. 2022 yılında aynı zamanda geliştirdiğimiz 4 yeni Cubebox modelinin farklı ölçülerinden oluşan toplam 8 yeni çeşidiyle toplam 17 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 2023 yılında da ihracat kapasitemizi genişleterek 35 ülkeye ulaşmayı ve Uzakdoğu pazarında derinleşmeyi hedefliyoruz.”

2 milyon TL’lik başlangıç yatırımına sahip Parkurda Pazaryeri’nde tedarikçiler ürünlerini satabilecek

Tezmaksan için 2023 yılının bir başka yatırımının Parkurda Pazaryeri olduğunu ifade eden Aydoğdu, “KOBİ’ler için büyük bir teknolojik devrim gerçekleştirmeye çok yakınız. Bu yatırımımız talaşlı imalat sanayinin mevcut ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıktı. Türkiye’de makine sanayinde sektöründe bir ilk olacak Parkurda Pazaryeri sayesinde tüketici teknoloji ekosistemindeki tüm ürün ve hizmetleri değişen müşteri ihtiyaçlarına en hızlı ve uygun şekilde cevap vererek bütünsel bir deneyim ile müşterilerimize sunacağız. Tedarikçilerin stoklarında kalan fazla ürünleri satışa sunup değerlendirmesi bakımından da büyük öneme sahip olacak platformumuz sayesinde sürdürülebilirliğe de katkı sunacağız. Bu doğrultuda Parkurda Pazaryeri için başlangıç miktarı olarak 2 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Parkurda Pazaryeri; 15 bin müşteri, 50 mağaza, 5000 satışa hazır ürün ve 5 ana kategoriden oluşacak olup alt kırımlımlar dahil 65 başlangıç kategorimiz yer alacak. Platformumuzu 2023 yılının mart ayında açmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın