ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ

Türkiye’de Kasım ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 düşerken (Ekim ayında revize edilen +%2,8’e kıyasla); mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,1 düşmüştür (Ekim ayında +2,5’ten +%3,2’ye revize edilen veriye kıyasla). Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde üç aylık ortalamalardaki yıllık değişim arındırılmamış endekslerdeki değişime göre %0,9 ile post-pandemik dönemin (Temmuz 2020 sonrası) en düşük seviyesinde kalmıştır.

Belli sektörlerde artış oranı olsa da genele yayıldığında bir zayıflama olduğu görülüyor. 3 aylık ortalamalarda ise üretim ivme kaybederek %1’in altına indi. Bu eğilimin gelecekte de devam etmesini bekliyoruz, çünkü Avrupa’da özellikle enerji krizi ekseninde yaşanan ekonomik seyir, ihracatçı sektörlerin durumunu da olumsuz etkiliyor. Avrupa, Almanya, İtalya gibi pazarlarda siparişlerde ve PMI’larda derin ve yaygın bir duraklama olursa yurt içi kapasite kullanımı ve ihracat açısından olumsuz etkiler devam edebilir. Mevcut durumda imalat PMI ve reel sektör göstergelerinin hem mevcut hem de 3 aylık beklentileri yavaşlamayı ortaya koyuyor. Dolayısıyla dış talep ve ihracatın büyümeye önemli bir katkısı olmayabilir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %1,3 azalırken, yıllık bazda %8,6 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1 azalış görülürken, yıllık bazda ise %0,4’lül daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %2,3 azalış görülmüş, yıllık bazda ise %7,9 seviyesinde daralma gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %1,3 artmıştır. Enerji %2,5, ara malı %1,6, sermaye malı %1,1 ve dayanıksız tüketim malı %0,5 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; sermaye malı %18,3, dayanıklı tüketim malı %4,1 ve dayanıksız tüketim malı %0,3 artarken; ara malı %8,6 ve enerji %6,5 azalmıştır. Yüksek teknolojili mal grupları ise aylık bazda %13, yıllık bazda %49,7 büyümüştür.

Sanayi Üretimi, 3 aylık hareketli ortalama, yıllık % değişim… Kaynak: TÜİK, Tera Yatırım

Yurtiçi büyüme beklentileri küreselden daha olumlu. İç talebe yönelik üretim ve satış yapan sektörler, sanayi üretimini ve büyümeyi destekleyebilir. Tüketim ve kamu harcamaları ile yeni KGF paketi de muhtemelen 4Ç22 ve sonrasında büyümeyi daha fazla destekleyecektir. Yatırım ivmesinin ise yavaşlayacağını öngörüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın