KOLEN GENEL MÜDÜRÜ KAYA UĞUR KARAYURT: “YAPAY ZEKA VERİMLİLİK SİSTEMLER VE TEDARİKÇİ ÇÖZÜM ORTAKLIĞI ENERJİ FATURASINI %95 AZALTIYOR”

ENERJİ TEDARİKİNDE YAPAY ZEKA VE ÇÖZÜM ORTAKLIĞI %95 ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

Yapay zekâ, internet ve IoT cihazlarıyla geliştirilen yeni nesil enerji verimlilik sistemleri ile tedarikçi çözüm ortaklığı ve GES desteği gibi uygulamalar işletmelere %95’e varan oranlarda elektrik tasarrufu sağlıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, “Yalnızca enerji tasarrufuna yönelik bilinç düzeyinin artırılmasıyla dahi %5 oranında ‘farkındalık tasarrufu’ elde edilebiliyor. Donanımlarla desteklenerek elde edilen tasarruf, aynı oranda direkt faturaya yansıyor. %25-30 tasarruf hiç uzak değil. Üzerine tüketiminizi karşılamak için GES kurma şansınız varsa %90-95 seviyelerinde tasarruf ve hatta elektrik faturası ödememe gibi bir lükse sahip olabiliyorsunuz. Hatta fazlasını satıp, gelir elde ediyorsunuz” dedi.

Giderek yükselen enerji maliyetleri nedeniyle sanayide ve ticarethanelerde yenilenebilir enerjiye yönelim artarken, enerji verimliliği ve tasarrufu sunan sistemlere de ilgi arttı. İşletmelerde kullanılan enerji verimlilik sistemlerinin karlılık ve verimliliğe sunduğu katkıya dikkat çeken KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, “Bir işletmeye enerji takip ve izleme modülleri kurulduğunda ve çalışanlar bilgilendirildiğinde elektrik tüketimi %5’e varan oranlarda azalıyor. Bu duruma ‘farkındalık tasarrufu’ diyoruz. Kullanımdaki alt yüklere göre tasarrufun %25 ile %30 bandına ulaştığı, enerji tedarikinde çözüm ortaklığı, GES desteği gibi uygulamalarla %90-95, hatta hiç fatura ödememe noktasına gelinebildiğini görüyoruz” dedi.

Yalnızca ‘farkındalık tasarrufu’ faturayı %5 düşürüyor

İşletmelerdeki elektrik tüketimini verimli kullanarak tasarruf sağlamanın yolunun yapay zeka, internet ve IoT cihazlarıyla geliştirilen donanımdan geçtiğini kaydeden Karayurt, tasarrufun elektrik faturasına yansımalarına ilişkin şu örneği verdi: “Elektrik faturasına yansıyacak küçülme oranı yine işletmenin büyüklüğüne göre değişiyor. “Farkındalık tasarrufu’ ile sağlanan %5 tasarruf, fatura bedeline de %5 olarak yansıyor. Bu durumda; sanayi ya da ticarethane fark etmeksizin 5 milyon TL olan fatura, otomatikman 4 milyon 750 bin TL’ye düşüyor. Yalnızca farkındalık artışı %5 tasarruf getiriyor.”

Karayurt: “Elektriği alan da satan da o günü düşünerek hareket ediyor”

İşletmelerin enerji faturasının düşürülmesinde tedarikçi şirketlere büyük iş düştüğüne değinen Kaya Uğur Karayurt, konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu: “Tedarikçi şirketin aboneyi yakından tanıması ve işletmeye özel çözümler üretmesi gerekiyor. Tedarikçi şirket ile abone, abonenin konuyla ilgili yöneticileri, varsa hizmet aldıkları danışmanları arasındaki iletişim, yakın ilişki, enerji tasarrufunu sürdürülebilir kılıyor. Ancak bugün elektriği alan da satan da günü düşünerek hareket ediyor. Çok fazlasıyla günübirlik düşünülüyor ve orta vadede yakalanabilecek çok daha önemli faydalar gözden kaçırılıyor. KOLEN olarak kendimizi tedarik şirketinin ötesinde enerji çözüm ortağı olarak tanımlıyoruz. Bu anlamda işbirliğine açık abonelerimizle kol kola çalışıyoruz. Grup olarak enerjiye dair gerek üretim ve mühendislik gerek hizmet anlamında çok ciddi uzmanlığa sahibiz. KOLEN’in böylesine büyük bir avantajı var. İster teknik ve mühendislik anlamında ister abonelerine sunduğu ürün seçenekleri ve finans opsiyonları anlamında, işletmeleri, abonelerimizi hedeflerine ulaştırıyoruz.”

Sanayi ve ticarethane aboneliğinde uygulanabiliyor

Tasarrufu sağlayan ve verimliliği artıran yeni nesil sistemlerin binalardan devlet kurumlarına, hastane, okul gibi oluşumlara kadar her büyüklükteki yapıya kurulabildiğini söyleyen Kaya Uğur Karayurt, “İster sanayi aboneliği olsun ister ticarethane aboneliği, bu sistem her türlü elektrik tüketicisinin tesisine kurulabilir. Üretim tesisleri, hastaneler, oteller, süpermarketler, bankalar, restoranlar, ofis binalarından büyük talep alıyoruz. Günümüzde artan elektrik maliyetlerini göz önünde bulundurduğumuzda, küçük büyük her işletme için hem elektrik tüketiminde hem elektrik faturasında tasarruf sağlamak, eskiye göre çok daha anlamlı hale geldi. Bu değeri isteyen her türlü abone, kendisi için yaratabilir” şeklinde konuştu.

Enerji tasarrufunda hangi adımlar atılmalı?

Kaya Uğur Karayurt, enerjide verimliliği ve tasarrufu sağlamak isteyen işletmelerin atması gereken adımları şöyle sıraladı:

• Enerji tedarik şirketi ile anlaşıp ulusal tarifeden daha uygun fiyatla enerji alınması.

• Kurulacak donanım ve yazılımla (en azından bir pilot çalışma ile) elektrik kullanım alışkanlıklarının takibi, tüketim verilerinin ölçülmesi, enerji akışındaki tüm sürecin takip ve kayıt altına alınması.

• Datanın yorumlanması, elektriği gereksiz tüketen, zamansız, fazla tüketen etmenlerinki tanımlanması.

• Bu faktörlerin iyileştirilmesi ve/veya ortadan kaldırılması.

• Prosesi süregiden bir proses haline getirip, sürekli iyileştirmeler yapılması.

• Tüm bunlara ek GES yatırımı planı varsa hayata geçirmek enerji maliyetini çok ciddi seviyelerde aşağı çekmek hatta yok etmek demektir.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın