Metropoll araştırmanın “Türkiye’nin Nabzı” Aralık 2022 araştırmasının “Bu Pazar seçim olsa” anketi Cumhur İttifakı ve muhalefet güçleri arasındaki makasın, muhalefet aleyhine ciddi bir risk oluşturacak biçimde kapanmakta olduğunu gösteriyor.

Metropoll Araştırma’nın her ay sürdürdüğü “Türkiye’nin Nabzı” kamuoyu araştırmasının Aralık 2022, “Bu Pazar seçim olsa” anketinin sonuçlarına göre hafta sonu gerçekleşecek bir seçim, Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı ve diğer muhalefet partilerinin toplamına önceki aylardan daha çok yaklaştığını gösteriyor. 

Kararsızlar, protesto oyu kullananlar ve anketi yanıtlamayanlar oransal olarak dağıtıldıktan sonra TBMM’deki bloklar şöyle şekilleniyor. 

Cumhur İttifakı44,2[AKP+MHP]
Millet İttifakı37,2[CHP+İYİP]
Emek ve Özgürlük İttifakı12,0 (*)[HDP+EMEP+TİP+TÖP+EHEP+SMF]
Zafer Partisi  2,0 
Yeniden Refah Partisi  1,3 
Diğer  3,4 

Cumhur İttifakı makası kapatıyor

Bu sonuçlara göre, birinci partiye ve birinci ittifaka daha yüksek avantaj sağlayan seçim sistemi çerçevesinde TBMM’deki sandalye dağılımının geçtiğimiz yıl boyunca olduğu gibi mutlaka Cumhur İttifakı’nın aleyhine sonuçlanmayabileceği ortaya çıkıyor. 2019 yerel seçimlerinden bu yana biteviye düşüşte olan iktidar bloku düşüşü durdurmuş ve kendisine hareket alanı açmış görünüyor.

Başkanlık rejimi konusunda Cumhur İttifakı’na çok yakın duran Yeniden Refah Partisi ve HDP karşısında kategorik olarak Cumhur İttifakı’nın yanında yer alacağını çoktandır ortaya koymuş olan Zafer Partisi’nin, başa baş geçen bir oylamanın ardından Cumhur İttifakıyla aynı hat üzerine dizilmeleri ve İYİ Partinin HDP karşıtlığının Millet İttifakı’yla Emek ve Özgürlük İttifakı arasında anlamlı bir ilişki kurulmasına olanak vermemesi dolayısıyla, Metropoll Aralık 2022 anket sonuçlarının Başkanlık rejimi karşısındaki güçler açısından bir “sarı alarm” sinyali olarak görülmesi gerekiyor. 

__________________________
* Emek ve Özgürlük İttifakı’nın HDP dışındaki bileşenlerinin tam olarak ölçülmediği bu ankette “Diğerleri”nin toplam yüzde 4,2 olan oyunun yüzde 0,8’inin bu ittifaka verilmiş olacağına ilişkin kaba bir tahminle Emek ve Özgürlük İttifakı’nın oyunu gerçeğe yaklaştırmak için HDP oyuna yüzde 0,8 ekleyerek yuvarladık. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın