TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel:

YENİ YILA MÜJDELERLE BAŞLADIK. REFORMLARLA DESTEKLENİRSE YATIRIM İŞTAHI ARTACAKTIR

TÜGİAD Genel Başkanı ve Nilüfer Çevikel, öngörülemeyen bir yılın ardından 2023’te kapsamlı reformların hayata geçirilmesi ile birlikte yatırım ve büyümede hız kazanılabileceğini söyledi.

Sanayide kullanılan elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 16’lık indirim ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rekor olarak açıkladığı 254.2 milyar dolarlık 2022 ihracat rakamlarını değerlendiren Çevikel, 2023 yılının ihracatın yeni rekorlarla taçlandırıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu.

Çevikel, piyasalarda asgari ücret artışıyla eş zamanlı fiyat artırımlarının yapılmasına dikkat çekerek, enflasyonu körükleyecek bu uygulamanın önlenmesi adına, zam yapan firmaların sıkı denetlenmesi gerektiğini savundu.

Şubat ayında dövizde dalgalanma beklentilerinin arttığını belirten Çevikel, bu durumun ihracatçıyı tedirgin ettiğini söyledi. Dövizdeki aşırı dalgalanmaların hammadde temininden, ürünü fiyatlandırmaya kadar birçok sorunu beraberinde getirdiğini kaydeden Çevikel, ihracatçıların her zaman olduğu gibi istikrarlı bir kur artışından yana olduğunu bildirdi.  

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, İş dünyasının yeni yıla iki müjde ile başladığını belirterek, “Önce sanayide kullanılan elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 16 oranında indirim, ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 254.2 milyar dolarlık rekor ihracat, 2023 yılına güzel haberlerle başlamamızı sağladı. 2023 yılında daha fazla yatırım ve istihdam hedefine odaklanılması için iş dünyasının önünün kapsamlı reformlarla açılmalı” dedi

‘ENERJİ FİYATLARI PLANLARIMIZI BOZDU’

Başta enerji maliyetleri olmak üzere iş dünyasının zorluklarla mücadele ettiği bir yılı geride bıraktığının altını çizen TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Son 1 yılda doğalgazda yüzde 347 ve elektrikte yüzde 458’in üzerindeki fiyat artışı üretim planlaması açısından iş dünyamızı bir hayli zorladı. Yılın son günlerinde EPDK’nın sanayide kullanılan elektrik tarifelerinde yaptığı yüzde 16 oranındaki indirimi bu açıdan olumlu buluyoruz. Yeni yılda OSB’lerin de bu kapsama alınmasını ve indirimin diğer enerji kalemlerinde de gerçekleştirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘İHRACATÇININ ELİ GÜÇLENDİRİLMELİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rekor olarak açıkladığı 2022 yılı ihracatının moral verdiğini kaydeden TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Yeni yılda rekorların artarak devam etmesini diliyoruz. Reformlarla desteklenmesi halinde sanayici ve ihracatçılar olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Yeni dünya düzeninde üretim planlamalarının, dijital ve yeşil dönüşüme entegre olarak yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Nilüfer Çevikel, “2023 itibariyle ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne uygun üretim modeli mutlaka oturmuş olmalıdır. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum koşulları göz önünde bulundurularak kapsamlı teşvik ve desteklerle ihracatçımızın dış pazarlarda yalnız kalmasının önüne geçilmelidir. Bu yılki çıkış noktalarımız e-ticaretin gelişmesi, KOBİ’lerin dijitalleşmesi ve dijital organize sanayi bölgelerinin kurulması olmalı. Sürdürülebilir kalkınma için Türkiye’nin yüksek teknolojiyle inovatif üretim yapan ve onu satan bir ülke konumunda olması şart.

DÖVİZDE AŞIRI DALGANALANMA BEKLENTİSİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

ABD Merkez Bankası FED’in 2023 yılı ilk toplantısını Şubat ayında yapacağına dikkat çeken Nilüfer Çevikel, FED’in faiz kararı öncesinde piyasalarda Şubat ayında dövizde dalgalanma beklentilerinin artmasından endişe duyduklarını, bu durumun ihracatçıyı tedirgin ettiğini söyledi. Dövizdeki aşırı dalgalanmaların hammadde temininden, ürünü fiyatlandırmaya kadar birçok sorunu beraberinde getirdiğini kaydeden Çevikel, ihracatçıların her zaman olduğu gibi istikrarlı bir kur artışından yana olduğunu bildirdi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞIYLA BİRLİKTE ZAM YAPANLAR DENETLENMELİ

TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında yüksek enflasyonun geldiğini hatırlatarak, bazı firmaların son yapılan asgari ücret artışıyla eş zamanlı olarak fiyatlarına zam yapmalarını eleştirdi. Çevikel, Enflasyonu körükleyecek bu uygulamanın önlenmesi adına, zam yapan firmaların sıkı denetlenmesi gerektiğini savundu.

‘FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ’

Türkiye’nin güçlü sanayisi ve üretim kapasitesi ile konumunu daha iyi noktalara taşıyacağına inandıklarını da kaydeden Çevikel, “Eksenimizi genişletmeli, daha fazla ticaretle ve yatırımla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumumuzu kuvvetlendirmeliyiz. Makroekonomik hedeflere ulaşılması yolunda iş dünyamızın özverili çalışmaları, 2022’de olduğu gibi yeni yılda da belirleyici olacaktır. Ancak bu yolda kapsamlı ekonomik reformlarla, ekonominin lokomotifi olan sanayicinin desteklenmesini bekliyoruz. Reformlar sayesinde yatırım iştahı mutlaka artacaktır. Reel sektörün önündeki belirsizliklerin bertaraf edilmesiyle birlikte iş dünyamızın, ülkemizin rekabetçiliği artacak ve bu da refah seviyesine olumlu şekilde yansıyacaktır. 2023’te daha fazla üretim, daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam için yeni başarı hikâyeleri yazmaya hazırız” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın