Pandeminin yıkıcı etkilerinin azalmasıyla birlikte ihracatta yeniden yükseliş trendine kavuşan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği olarak, 2021 yılında ulaştığımız 1 milyar 355 milyon dolarla tüm zamanların rekorunu kırmanın ardından, 2022 yılında hedefimize doğru ilerliyoruz. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış ile 1 milyar 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde; dokuma kumaşlar, suni-sentetik iplikler, örme kumaşlar, pamuklu ev tekstili ve dokunmamış kumaşlar ve eşyalar en önemli ihracat kalemleri arasında yer alırken, en önemli ihracat pazarlarımız Almanya, İspanya, Birleşik Devletler, İtalya ve Fas oldu. 1 milyar 242 milyon dolarlık ihracata imza atan UTİB’in katma değerli üretim, etkin yurt dışı fuar katılımları, ticaret ve alım heyetlerinin de desteğiyle yıl sonuna kadar hedefine ulaşabileceği görülüyor.

Üretim ve ihracatta dünya sıralamasının üst basamaklarında yer alan sektörümüzün verilerine baktığımızda; bu yılın sonunda yine en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımızın 4,2 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. İkinci en büyük pazarımız olan Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesine de ihracatımızı yüzde 25 dolaylarında artırarak 1 milyar 650 milyon dolar düzeyine taşıyoruz. Ayrıca üçüncü büyük bölgemiz olan Afrika pazarına da ihracatımız 1,3 milyar dolar barajını aşacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2021 yılı ilk 1000 ihracatçısı arasında 132 adet hazır giyim ve 53 adet tekstil firmamızın yer alması, sektörlerimizin gücünü ve potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Artık sadece bir pazara odaklanmış değil, yakın ve çevre ülkeler başta olmak üzere dünyanın tamamını pazar kabul eden bir anlayışa sahibiz. 2022 yılı ilk 11 aylık dönemde ülkemiz zor şartlara rağmen tam 198 ülke ve bölgeye tekstil ihracatı yaptı. Diğer yandan Türkiye tekstil sektörü sadece pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren bir konuma da yükseldi. İşte bütün bu olumlu gelişmelerin altında yatan nedenlerin en önemlilerinden biri de Ar-Ge tasarım ve inovasyon kültürünün, yapılan çalışmalarla ülkemizde de yaygınlaşmış hale gelmesi.

Tekstilin, tasarım ve yeniliklere her zaman açık bir sektör olmasını sektörün güçlü yanlarından birisi olarak iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Sektörün küresel rekabet ortamında öne çıkabilmesi için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma, ekoloji dostu çevreci üretim vb. konularında çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Çünkü 2023 yılı AB Yeşil Mutabakatı yaptırımlarının 2022 ye oranla daha da yoğun olacak. Bunu önlemek ve küresel rekabette güç  kaybetmemek için Ar-Ge’ye verdiğimiz önemin yanı sıra; girişimcilik ekosisteminin gelişimine de çok önem veriyoruz. Bu alanda yoğun çalışmalarımız da var.

TechXtile Platformu kapsamında, Start Up Challenge ile genç girişimcileri sektöre katmaya devam ediyoruz. Kurumlarda yapılan yenilikçi uygulamaların yarıştığı İnovasyon Ligi etkinliği ile firmaların Ar-Ge yatırımlarını artırmasını teşvik ediyoruz. Genç tasarımcıları sektöre kazandırmak amacıyla yola çıktığımız Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması da önemli projelerimizden biri. Bugüne kadar finale kalan tasarımcılarımızın tamamına yakını sektörde faaliyet gösteriyor bu da bizi son derece mutlu ediyor. Texsum Zirvesi ile tekstil mühendislerine destek oluyoruz. Son olarak da Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl ilk defa hayata geçirdiğimiz ulusal çaplı Aktif Giyim Tasarım Yarışması Athleisure Challenge ile fonksiyonel ve estetik tasarımların ortaya çıkması ve ürünlerin ticarileşmesine katkı sağlanmasını hedefliyoruz.

Pınar TAŞDELEN ENGİN

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB)

Yönetim Kurulu Başkanı


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın