“EN ÇOK TERCİH EDİLEN MARKALARDA BÜYÜK BEDEN BULUNAMIYOR”

Markaların en önemli çözüm ortaklarından biri olmaya aday olan ve yılın farklı zaman aralıklarında endüstri raporları yayınlayan Pivony, hazır giyim sektörüne ilişkin 2022 ilk 6 ay raporunu yayınladı. 

Pivony, yapay zeka teknolojisi ile en çok tercih edilen hazır giyim markalarının 22.000’den fazla tweet’i ve 55.000’den fazla mobil uygulama yorumunu analiz ederek hazırladığı bu raporda, büyük beden tüketiciler konusunda önemli içgörüler sunan bir araştırmaya imza attı

Beden olumlama hareketi ile birçok marka, tasarladığı bedenleri daha kapsayıcı hale getirme çabasında olmasına rağmen, Pivony’nin yaptığı araştırma bu konuda farklı çıkarımlar içeriyor. Buna göre, mağazalarda uygun kıyafet bulamayan tüketiciler çevrim içi alışverişe yöneliyor ve bu ciddi bir memnuniyetsizliğe yol açıyor.

Pivony’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Emre Çalışır ise bu konu hakkında “Moda sektöründe yer alan şirketlerin beden kapsayıcılığı konusundaki çabalarının yeterli olmadığını tüketicilerin markalar hakkındaki eleştirilerinden görebiliriz. Kötü fiziksel mağaza deneyimi, standart bir kalıpta yapılan ve çekici bulunmayan tasarımlar bu eleştirilerden bazıları” dedi.

“Tüketici tarafında ciddi bir memnuniyetsizlik var”

100 gönderiden 4’ünün büyük beden kıyafet beklentisi ile ilgili yapılmış olduğunu ifade eden Emre Çalışır, “Markalar Beden Kapsayıcılığına Neden Önem Vermeli?” sorusuna detaylı verilerle yanıt verdi. Çalışır “Yaptığımız araştırmada 77.979 tweet ve yorumların 1.056’sının “büyük beden”, “büyük” veya “XXL” gibi bedenle ilgili kelimeler içerdiğini gördük. Bu da büyük  beden kıyafet kategorisindeki memnuniyetsizliklerin tüketici deneyimine önem veren markalar tarafından dikkate alınması gereken bir ölçüde olduğunu göstermekte.” açıklamasında bulundu.

Influencerlar’a güven azaldı

“Çevrim içi alışveriş influencerlara olan güven problemini de beraberinde getiriyor” diyen Emre Çalışır, “Çevrim içi alışveriş yapmaktan başka çaresi olmayan tüketiciler, genellikle influencerlara değil, birbirlerine verdikleri tavsiyelere göre karar veriyorlar. Çünkü, influencer’ların sürdürülebilirlik ve etik değerleri önemsemeden marka ve ürün önerisi yaptığına olan inanç giderek artmakta. Bu da sosyal medya kullanıcıları arasında güven kaybına yol açıyor” açıklamasında bulundu.

Farkındalık satın alma kararlarımızı etkiliyor mu?

Yapılan araştırma ile farkındalığın satın alma kararlarını ne kadar etkilediğini de göz önüne serdiklerini aktaran Emre Çalışır “Bu sorunun cevabını Pivony’nin analiz ettiği marka panolarından birinde görebiliriz. Bu analiz ile tüketicilerin mobil uygulama yorumlarında çocuk işçiliği gibi etik sorunlar üzerine tartıştığı belirlendi. Ancak bazı incelemeler tüketicilerin markayı düşük fiyatları veya nitekim daha kapsayıcı bedenleri nedeniyle hala kullandıklarını belirtti. International Journal of Fashion Design’ın yaptığı araştırmaya göre; Sürdürülebilir ürünlerin beden aralığı 0-8 (çok kısıtlı). Bu durum büyük beden giyinen kesimin etik değerlerini ve sürdürülebilirlik konularını önemsemesini zorlaştırıyor” diyerek sözlerini noktaladı. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın