TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak “Bugün günlük net asgari ücret sadece 183 TL seviyesindedir. Bu tutarla, işçinin ailesiyle birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir.” dedi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, asgari ücrette gelinen durum ve TÜRK-İŞ’in görüşlerini aktarmak amacıyla Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

Kavlak, “Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Asgari ücret kapsamının düşürülmesinin yolu ise toplu pazarlık sisteminin geliştirilmesidir” açıklaması yaptı.

Kavlak, bugün itibariyle günlük net asgari ücretin 183 TL seviyesinde olduğunu söyleyerek “Bu tutarla, işçinin ailesiyle birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir. İşçiler olarak talebimiz ‘yaşanabilir bir ücretin’ hep birlikte belirlenmesidir. Öncelikle yapılması gereken, günün fiyatları üzerinden geçim şartlarının belirlenmesidir” diye konuştu.

“Türkiye asgari ücretliler ülkesi haline geldi”

Bazı kesimlerden gelen yüksek asgari ücretin rekabeti önleyeceği yönündeki yaklaşımı eleştiren Kavlak, “Son açıklanan resmi rakamlara göre, ülkemiz üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyümüştür. Ancak geçen yılın üçüncü çeyreğine göre sermayenin bu büyümeden aldığı pay, yüzde 54,6’dan yüzde 55’e yükselmişken, emeğin bu büyümeden aldığı pay, yüzde 29,8’den yüzde 26,3’e gerilemiştir. Bu rakamlar ortadayken, bazı sermaye gruplarının asgari ücret artışının rekabeti engelleyeceği yönündeki açıklamaları, kendilerine işçi değil, köle aradıklarının belgesidir” dedi.

Türkiye’de asgari ücret civarında çalışanların oranını artığını söyleyen Kavlak şöyle devam etti:

“Türkiye ne yazık ki, asgari ücretliler ülkesi haline gelmiştir. Araştırmalar, asgari ücret civarında bir ücretle çalışanların oranının yüzde 50’lerde olduğunu gösteriyor.

“Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu, ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir. Asgari ücret kapsamının düşürülmesinin yolu ise, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılarak toplu pazarlık kapsamının genişletilmesidir. 

“Ülkemizde sosyal adaletten çalışma barışından, refah toplumundan söz edeceksek, o zaman, adil bölüşümden de söz etmeliyiz. Ülkemizde demokrasiden, barıştan, özgürlükten, insan haklarından söz edeceksek, herkes için, insan onuruna yakışır bir yaşam isteyeceksek, o zaman hakça bir paylaşımdan da söz etmeliyiz.”

“Vergi çalışanların üzerinde inanılmaz bir yük”

Vergiyle ilgili de konuşan Kavlak söylerini şöyle sürdürdü:

“Vergide yapılan herhangi bir düzenleme yaklaşık 14 milyonu ilgilendiriyor. Geçen sene asgari ücreti vergi dışı bıraktık. Asgari Ücret kadar geliri de vergi dışı bıraktık. Her çalışanın cebine 9 bin 200 lira para bıraktı. Hissedilmedi, matrah gerektiği kadar yükselmediği için hissedilmedi. Yılbaşında 13 bin 544 lira net alıyor. 12’inci ayda 12 bin 100 liraya düşüyor. 12’nci ayda 1400 lira kaybı oluyor.

“6’ıncı ayda asgari ücrete düzenleme yapıldığı için düşük. Asgari ücrete düzenleme olmasaydı 1400 lira 1800 lira olacaktı bunun da brütü 2000 liradır.

“Vergi çalışanların üzerinde inanılmaz bir yük. Yüzde 50’nin üzerinde vergi ödüyor, çarşı pazara gidiyor bir de KDV, emlak vergisi, taşıt vergisi ödüyor. Bunun mutlaka düzenlenmesi gerekir. Bu vergi yükü sürdürülebilir değildir. Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, muhalefet parti liderlerine şimdiden bunla ilgili daha kapsamlı mektup yazacağız.”

“İlk toplantı gayet olumlu geçti”

Toplu pazarlık için 7 bin 785 TL alt taban rakamını yorumlayan Genel Sekreter Kavlak, ”Pazarlıklar orada başladı diye orada bitecek diye bir şey yok. Bakanlık ve işveren rakamını söylesin görelim. Beğenmediğimiz rakam çıkarsa zorlayan da yok. Kabul edilebilir, toplumun çoğunluğunun tebessüm edebileceği bir ücret olursa seve seve imzalarız. 3. toplantıya kadar hatta son toplantıya kadar rakam geleceğini zannetmiyorum. Dünkü toplantı gayet olumlu geçti.” ifadelerini kullandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın