22 Kasım tarihinde İstanbul’da başlayan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Pera Müzesi ve Hope Alkazar’daki gösterimlerin ardından 1-6 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak tüm Türkiye’den izleyicisi ile buluşarak 15. yılında da belgesellerle küresel sorunlara, bu sorunlarla mücadele eden, yaratıcı çözümler üreten kişi ve topluluklara ışık tutmayı sürdürdü.
Festival, 6 Aralık tarihinde Son Turist filminin gösterimi ve filmin ardından bir festival takipçisinin organizasyonu ile SYFF2022’de izlenen filmler üzerine çevrimiçi söyleşi ile son buldu. Söyleşide 26 filmden oluşan 2022 seçkisinde etkilenilen, ilham alınan filmler ve bunların yaşama yansımaları üzerine izleyiciler görüşlerini paylaştı.
Seçkisinde yer alan filmlerdeki hikayelerle parçası olduğumuz ekolojik, sosyal ve ekonomik sistemlerin ve etkileşimde olduğumuz tüm dinamiklerin idrak edilmesini sağlamaya çalışan SYFF, aynı zamanda ivmelenerek artan küresel problemlere karşın kendinden büyük bir amaca sahip olanların, her yerde her koşulda fark yaratabildiklerini gösteriyor.
Yan Etkinlikler
SYFF salon gösterimlerinde ve çevrimiçi programda film gösterimlerinin ardından filmlerin içerikleri ile alakalı konularda çalışan kişi ve kurumların yan etkinliklerine yer veriyor. Bu yıl da programda tarım, gıda, tasarım, iklim aktivizmi, sorumlu/eko turizm, eğitim ve sistem düşüncesi, permakültür, iklim ve çevre davaları vb. konularında çalışmalar yürüten onlarca kişiyi buluşturarak izleyicilerle etkileşim yaratan etkinlikler yer aldı.
Pera Müzesi’nde Ovacık Köyünde Bir Gün Projesi, Döngü Kooperatifi, Change.org organizasyonu ile genç iklim aktivistleri, Buğday Derneği organizasyonu ile TaTuTa (Tarım Turizm Takas) projesi, yine Change.org organizasyonu ile iklim davaları üzerine söyleşiler yer aldı.
Hope Alkazar’da ise Ek Biç Ye İç ve Onaranlar Kulübü tarafindan iki katılımcı atölye çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca Devridaim Enstitüsü, Sistem Düşüncesi Derneği ve Youth for Climate Türkiye organizasyonu ile genç iklim aktivistleri yer alarak paylaşımda bulundu.
Çevrimiçi gösterimlerdeki yan etkinlik programında ise Etrafla.com, İstanbul Permakültür Enstitüsü ve Slowfood Balkon Bahçeleri Birliği, Permakültür Afet Grubu, İklim Değişmeden Değiş platformu, Atölye Deneme Sanat ve Ekoloji Derneği ve Döngü Kooperatifi yer aldı.
İzleyicilerden
Her sene heyecan ve merakla festivali bekleyen izleyicilerin yanı sıra ilk defa katılan izleyicilerin de takip ettiği SYFF2022, bu sene de yarattığı etkiyi anlamak amacıyla sosyal etki anketi gerçekleştirdi; festivalin aynî destekçilerinden Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı tarafından değerlendirilen SYFF anket sonuçları bir sosyal etki raporu ile açıklanacak.
Aynı zamanda sosyal medyada festival ve filmlerle ilgili paylaşımlarda bulunarak geri bildirimlerini ileten izleyiciler festivalin uzun yıllardır devam ediyor olmasından ve bu denli nitelikli filmlere ücretsiz olarak erişebiliyor olduklarından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken filmlerden beslendiklerini ve herkese izletmek istediklerini ifade ettiler. SYFF2022 izleyicileri festivali kıymetli bir deneyim, zihinleri açan, ruhu ve kalbi besleyen, derinden etkileyen ve ilham veren bir etkinlik olarak nitelendirdikleri geri bildirimleri sosyal medyadan paylaşarak çevrelerindeki kişileri festivale davet ettiler.
“Bir festival göz kırpmadan, nefes almadan izlenir mi? İzlenir. Salı akşamına kadar bize rahat yok. Birbirinden nefis filmler sizi bekliyor, hala haberi olmayan kaldı mı? Hele hele öğrencilerimizden…” İstanbul Permakültür Kolektifi
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.