Tahvil Piyasaları Stres Altına Girerken Bitcoin İstikrarını Koruyor. Bir ekonominin ne durumda olduğunu anlamak için, o ekonominin tahvil piyasalarının davranışını analiz etmek çoğu zaman yol göstericidir.

ABD tahvil piyasasına ilişkin olarak gerçekleştirdiğimiz analizimiz pek de iç açıcı görünmüyor. Sadece yüksek kaldıraçlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda faiz oranları yükseldikçe yatırımcıların tahvillere olan ilgisi de azalıyor. Getiriler şu anda yüzde dört civarında, ancak enflasyon ise yüzde sekiz. Sonuç olarak negatif getiri sağlayan bir yatırımı neden elinizde tutasınız ki?

Ayrıca, getiriler son zamanlarda yükselmiş olsa da, bunun nedeni piyasanın gördüğü satışların artması. Üstelik satışı gerçekleştirenler sandığınız kişiler de değiller. FED nicel genişlemeyi sona erdirmeye çalışırken, bilançosunu küçülttüğü için piyasadaki ana satıcılardan biri konumunda. Çin de satıcı konumunda ve Japonya da aynı durumda.

Az sayıda alıcının görüldüğü bu satış, piyasada benzeri görülmemiş bir dalgalanmaya ve likidite eksikliğine yol açtı. Aynı zamanda ABD hükümeti için de maliyetleri artırıyor çünkü faizler yükseldikçe, 30 trilyon dolarlık kendi borcunu ödemek için daha yüksek faiz ödemek zorunda kalıyor. Faiz oranlarındaki her bir yüzde birlik artış, yıllık faiz maliyetlerine yaklaşık 300 milyar dolar ekliyor.

Dolayısıyla politika yapıcıların önünde iki seçenek var. Ya hiperenflasyonu seçip para basarak tahvil piyasasına likidite enjekte edecekler ya da faizleri artırıp talebi ortadan kaldırarak deflasyon riskini göze alacaklar.

Bu oldukça önemli bir mesele. ABD’de resesyon çoktan kapımıza dayanmış gibi görünmektedir. Tersine dönmüş getiri eğrisi, iki çeyrek üst üste negatif ekonomik büyüme ve S&P 500 şirketleri için negatif kazanç artışı beklentileri ile gidişat korkunç görünüyor.

Bazı olumlu işaretler de mevcut. Bakır-altın oranı Temmuz ayından bu yana yükselmekte olup, özellikle gelişmekte olan piyasalarda ekonomik genişlemenin devam ettiğine işaret ediyor. Hisse senetleri de geçtiğimiz hafta boyunca yükseliş kaydetti.

Sonuç olarak FED, yaygın istihdam kaybı ve gerçek negatif kazanç artışı olmadan şu ana kadar resesyonu savuşturabildi, ancak yine de 2023 yılında bir gerileme daha görebiliriz.

Bu haftanın ekonomik raporları bize çok şey söyleyecek. Bunların başında 2 Aralık’taki istihdam raporu ve FED’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan 1 Aralık’ta açıklanacak Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE).

Bu nedenle, belirgin bir yön olmaması nedeniyle Bitcoin piyasalarının büyük ölçüde sabit kalması şaşırtıcı değil. BTC’yi kısa süreliğine 16 bin doların altına düşüren Binance’den hızla geri çekilen Coinbase’in FUD’unun haricinde, dünyanın en büyük kriptosu istikrarını korudu.

Borsalardan Bitcoin çekilmeleri devam ediyor ve biz bunu sağlıklı bir gelişme olarak değerlendiriyoruz- ancak Gemini’de gerçekleşen bazı çekilmeler, sermaye artırmaya çalışan bu şirket üzerindeki lokal bir strese işaret ediyor.

Ancak bu trendin sonucu olarak perakende yatırımcılar tamamen çıkış yapıyor olabilirler, çünkü emanet edilmeyen cüzdan bakiyeleri azalan döviz bakiyelerine paralel olarak artmıyor.

BTC üzerinde daha genel bir satış baskısı da görülüyor. Bitcoin madencileri, güçlük endeksinin yeni bir zirveye ulaşmasının ardından net satıcı olmuşlar ve uzun vadeli yatırımcılar ise FTX’in çöküşünün ardından işlem faaliyetlerini artırmış durumdalar.

Bu kripto kışı oldukça soğuk. Alım satım yaparken dikkatli olun.

Önemli Çıkarımlar

Borsalarda Bitcoin bakiyeleri düşüyor

Blockchain analiz firması Glassnode’dan edinilen veriler, yatırımcıların güvenliği merkezi borsalar yerine soğuk cüzdanlarda aramaya devam etmeleri nedeniyle tüm borsalardan Bitcoin çıkışının devam ettiğini gösteriyor. Sonuç olarak, borsalardaki Bitcoin bakiyeleri 2020 yılında gerçekleşen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,1 milyondan günümüzde geçerli olan 2,3 milyona keskin bir düşüş göstermiştir.

Merkezi borsalardan Gemini, 210 bin BTC’den 163 bin BTC’ye düşerek tüm borsalara kıyasla en keskin Bitcoin çıkışını yaşamıştır ve bu da bir haftada 47 bin BTC’lik bir kayıp anlamına geliyor.

Cüzdan bakiyeleri perakende yatırımcıların kriptoyu terk ettiğini gösteriyor.

Veriler, merkezi borsalardan kitlesel bir perakende göçünün devam ettiğini gösteriyor. Belirli bir borsanın sıkıntıda olduğunu gösteren her gelişme, borsalardaki bakiyelerin tükenmesi için bir nevi katalizör görevi görür. Bu trend FTX’in iflas söylentileri ilk ortaya çıktığından bu yana devam ediyor. Zincir üzerindeki verilerin tutarlılık göstermesi durumunda, bu durum, emanet edilmeyen cüzdan bakiyeleri tükenmekte olan borsa bakiyelerine paralel bir artış göstermediği için, cesareti kırılan perakende yatırımcıların genel olarak kripto sektöründen uzaklaşmasına neden olabilir.

BTC balinaları satış yapmakta ve sahip oldukları mevcut cüzdan bakiyeleri borsa çıkışlarını karşılayamıyor. Borsalardan çıkan BTC ile balina boyutundaki cüzdanlara akan BTC arasında (Whalemaps verilerine göre) 100 BTC’den büyük miktarda çekimler açısından yüzde 26’lık bir fark bulunuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın