Geliştirdiği akıllı kovan teknolojileriyle doğal denge ve tarımsal üretimin devamlılığında çok önemli bir rolü olan arıcılık sektöründeki verimin artırılmasını sağlamak üzere yola çıkan Tech2bio girişimi, erken aşama yatırım turunu başlattı. Kitle fonlama platformu fonbulucu’da şirket paylarının %12’sini yatırımcılara arz ederek 1 milyon 20 bin TL fon talep eden girişim; Ankara Kalkınma Ajansı, fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)’in desteğini de alıyor.
Dünyadaki yıllık tarım üretimine katkısı 265 milyar euro olan arıların dünya genelindeki sayısında son 10 yılda %60 oranında azalma görüldü. Avrupa’da ise arıların %9,2’si tehdit altında kabul ediliyor. Bu tehlikeli durum adına Avrupa Komisyonu, arı sağlığı için AB Referans Laboratuvarı oluşturdu ve 2012’den beri arı ölümlerinin boyutunu tahmin etmek için gözetim çalışmaları gerçekleştirmekte. Bu problemlerin önüne geçilmesi için arı kovanlarının ortam koşullarının ve arıların sağlık durumunun detaylı şekilde kontrol edilmesi gerektiği gibi arıcıların arı hastalıklarını ya da zararlılarını erken aşamada tespit etmesi, önlem alması ve kimyasal ürün kullanımını azaltması, arılar ve insanlar için hayati önem taşımakta.
Sağlıklı arılar, kaliteli arı ürünleri, arıcıların deneyim kazanımı, zaman ve maliyet tasarrufu, arıcılık bakım ve ilaçlama operasyonlarının yönetimi ve kimyasal kullanımının minimize edilmesi gibi değer önerileriyle yola çıkan Tech2bio – Akıllı Kovan Teknolojileri girişimi, finansman arayışında paya dayalı kitle fonlaması modelini seçti. Türkiye’nin en aktif kitle fonlama platformu fonbulucu’da yatırımcılarla buluşan girişim, 27 Ocak 2023’e kadar turda kalarak 1 milyon 20 bin TL tutarında fona ulaşmak için şirket paylarının %12’sini yatırımcılara arz edecek.
Ankara Kalkınma Ajansı ve fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun toplamda 300 bin TL eş finansman ile yatırım kararı aldığı turun başlama tarihi olan 28 Kasım Pazartesi günü saat 10.00 itibari ile ilk 20 iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara %20 fazladan pay verilecek. Ek paylar Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde yapılacak pay dağıtımı esnasında yatırımcıların hesaplarına aktarılacak.
Geliştirdiği teknoloji ile arıcılık faaliyetlerini optimize ediyor
Dünyada mevcut akıllı kovan teknolojilerinde arı sağlığının takibi kovan içi sıcaklık, nem ve ses parametrelerine dayanıyor. Bununla birlikte günümüz teknolojileri arı hastalıklarına dair derinlemesine analizler gerçekleştirilemiyor, gözlemlenen değerler arı hastalıklarına dair belirtilerin tespitinde yetersiz kalarak erken aşamada önlem alabilme fırsatı sunamıyor. Tech2bio – Akıllı Kovan Teknolojileri, sunduğu teknoloji ile arı hastalıklarına dair uzmanlar tarafından onaylanmış belirtileri, kovan içerisine yerleştirdiği entegre sensör sistemleri ile erken aşamada tespit edebiliyor. Elde edilen veriler, uzman arıcılar eşliğinde oluşturulan algoritmalar ile analiz ediliyor ve kovana ait hastalık tipine göre arıcılık faaliyetleri optimize ediliyor. Tech2bio’nun sunduğu çözümler arıcıya ait finansal, iş gücü ve zaman kayıplarını minimize ederken, faaliyetlerin doğru şekilde yönlendirilmesine, sağlıklı arı ve kaliteli arı ürünleri üretimine de zemin hazırlıyor.
“Ulusal ve uluslararası arıcılık endüstrisinde etki yaratacağız”
Bir kadın girişimi olan Tech2bio – Akıllı Kovan Teknolojileri girişiminin Kurucusu ve Proje Yöneticisi Dilara Üzünlü, “fonbulucu ile yollarımız KADEM’in düzenlemiş olduğu “İnovasyonda Kadın” programında kesişti. Erken aşama girişimlere yönelik faizsiz finansmana erişme imkanı sağlayan paya dayalı kitle fonlama sistemi ile fonbulucu kitlesine ulaşarak arıcılık ve ekosistem ile ilgili vizyonumuzu yatırımcılarla paylaşmak, erken aşamada bize güvenen yatırımcılarla birlikte büyüme fırsatı elde etmek istiyoruz. Girişimimiz adına fonbulucu aracılığıyla yatırım alarak ihtiyaçlara göre tasarlanmış, müşteriye hitap eden, ticari değere sahip teknolojilerimiz ile arı hastalıklarının ve zararlılarının erken aşamada tespitini, arıcıların bakım ve ilaçlama operasyonlarının planlanmasını, oyunlaştırma teknikleri ile ürün kullanımını teşvik ederek deneyim kazandırılmasını amaçlıyoruz. Modüler sisteme sahip ürünlerimiz ile dünyada bulunan 94 milyon kovandan sorumlu arıcıların ihtiyaç durumuna göre aylık abonelik modeli ile kiralamalar ve doğrudan satışlar gerçekleştirilerek gelir elde edeceğiz. Dünyada tarıma 265 milyar euro katkısı olan bu küçük canlıların sağlığı, akıllı kovan teknolojileri ile artık arıcıların kontrolü altında olacak. Uzun vadede ulusal ve uluslararası arıcılık endüstrisinde Tech2bio olarak etki yaratacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kaydediyor.
fonbulucu Girişimci İlişkileri Direktörü Enis Erdem Yurdatapan ise “fonbulucu olarak finansmana erişim sorunlarını çözmek için sadece girişimlere değil etkinliklere, programlara, topluluklara ve yarışmalara partnerlik yapıyoruz. Girişimlerin finansmana ulaşmasını kolaylaştıran, yatırımcıların da konforlu ve güvenilir bir şekilde geleceğin unicorn’larına yatırım yapmasını sağlayan paya dayalı kitle fonlama modeli, yeni nesil yatırım araçlarından biri olarak hızla yaygınlaşıyor. En büyük amacımız, Türkiye’de katma değeri ve rekabet edebilirliği yüksek teknolojik ürün / hizmet üretimi için girişim şirketlerinin ihtiyaç duyduğu finansal kaynakların toplanmasına aracılık ederek ekosistemi dünya standartlarına taşımak. Emin adımlarla ilerlediğimiz bu yolda gücümüze inanıp bizimle birlikte olmayı seçen Tech2bio – Akıllı Kovan Teknolojileri girişimine yatırım turunda başarılar diliyoruz” açıklamasında bulunuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.