MAKO, Petkim, SOCAR gibi dev şirketlerin tepe yöneticiliğini yaptıktan sonra 2019 yılında memleketi Bayburt’un Demirözü ilçesi Beşpınar Köyü’ne Etnografya Müzesi kuran iş insanı Kenan Yavuz, Anadolu’nun modern zamanlar öncesi yaşamını günümüze taşımayı sürdürüyor.

2021 yılında pandemi etkisine rağmen 30 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde geleneksel hâle gelen Harman Şenliği bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) organizasyonu ile gerçekleşen harman hasadının ardından, İstanbul Opera Topluluğu ve Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay sahne alarak “Hasattan Harmana” adını taşıyan konserle dinleyicilere müzik keyfi yaşattı.

// YAŞAYAN VE YAŞATAN MÜZE

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin, kadim Anadolu kültürünü ve unutulmaya yüz tutan insani değerlerini dünyaya taşımak için kurduklarını belirten iş insanı Kenan Yavuz, Harman Şenliği’nde geçmiş ile bugün arasında sanatla köprü kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Yavuz, “Yaşayan ve yaşatan müzemiz, Anadolu’nun modern zamanlar öncesi sosyo-ekonomik yaşamını günümüze ve geleceğe taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hasat Şenliği kapsamında Gülsin Onay, buğday başakları arasında piyano resitali verirken, İstanbul Opera Topluluğu Sanatçıları “Anadolu’dan Ezgiler” konseri ile dinleyenleri köklere uzanan bir yolculuğa çıkardı.

// BAŞAKLAR ARASINDA YAŞANAN HUZUR

Dünyanın her tarafında verdiği konserler ile Türkiye’yi başarıyla temsil etmenin gururunu yaşayan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay da Bayburt’ta ikinci konserini verdiğini hatırlatarak, “Buğday tarlasında hasat yapılırken, başaklar arasında kendimi ne kadar huzurlu hissettiğimi kelimeler ile ifade etmem mümkün değil” dedi.

Köy yaşamının, tarımın, hayvancılığın öneminin insanoğlu tarafından yeniden keşfedildiğini ve bu anlamda Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin buna öncülük ettiğini vurgulayan Onay, şöyle devam etti:

“Ulusal ve uluslararası alanda kazandığı başarıları büyük bir mutluluk ile takip ediyor ve destek olmaya gayret ediyorum. Bereketin simgesi harmanda verdiğim bu konser, hayatımın en unutulmazları arasına girdi. Bayburt halkından gördüğüm ilgi ve sevgi ise beni ayrıca çok mutlu ediyor. Şimdi Bayburtlular bana diyorlar ki ‘Bayburt, Bayburt olalı böyle güzellik görmedi’”

// İKİ ULUSLARARASI ÖDÜL ALAN TEK MÜZE

Türkiye’nin en az nüfusa sahip kenti olan Bayburt’un Beşpınar Köyü’nde ilk olarak “Kenan Yavuz Kültür Evi” adıyla 2013 yılında inşa edilen müze, 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Özel Müze” statüsü kazandı.

15 bin metrekare alan üzerinde 26 farklı mekândan oluşan ve köylerden toplanan taşlar ve ahşaplar ile inşa edilen müze, 2021 yılında Avrupa Müze Forumu (European Museum of the Year Award/Winner of the Silletto Prize) tarafından “Kültür Mirası” kategorisinde “Yılın Müzesi” ödülüne layık görüldü. Müze bu yıl ise Avrupa Birliği Kültür Mirası Europa Nostra Büyük Ödülü’nün (European Union Cultural Haritage Europa Nostra 2022) sahibi oldu.

Kültür Mirası alanında “dünyanın en prestijli iki ödülüne birden sahip tek müze” olma özelliği kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Anadolu’nun geleneksel yaşamını düzenlediği etkinlikler ile günümüze taşıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın