Türk Lirası’ndaki değer kaybını fırsat olarak niteleyen Birleşik Arap Emirlikleri, Ankara ile yeniden yakınlaştığı süreçte, Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sini satın aldı. Bloomberg ajansı da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir analizde Körfez Sermayesi’nin 2008’de yaptığı gibi Türkiye’de kelepir şirket arayışında olduğunu söylemişti.
Hükümetin ekonomik krizi aşmak için yeniden yakınlaşmaya başladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sini satın aldı. BAE’li yetkililer TL’deki değer kaybını ‘fırsat’ olarak gördüklerini söylemişti.
Abu Dabi merkezli IHC’nin yönetiminde BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan bulunuyor. Kraliyet ailesinden Al Nahyan geçen sene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan kabul edilmiş, ikili BAE’nin Türkiye’ye yatırımlarını görüşmüştü.
IHC, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Enerji’nin yarısını 490 milyon dolara satın aldı. Şirket, bunun yenilenebilir enerji alanındaki büyüme hedefi kapsamında olduğunu belirtti. Kalyon Enerji’nin Konya Karapınar’da kısmen devreye alınmış 1,000 MW gücünde güneş santrali ve çeşitli illerde başka güneş ve hidro elektrik santralleri bulunuyor.
TL’deki değer kaybı sonrası fırsat demişlerdi
BAE’nin varlık fonu ADQ’nun yöneticisi Muhammed Hasan el Süveydi, TL’deki zayıf seyrin kendileri için fırsatlar yaratabileceğini, ‘uzun vadeli düşünüldüğünde’ Türk varlıklarını almak için ‘harika bir zaman’ olduğunu söylemişti. Hatta BAE’nin Türkiye’de ‘yatırım atağına hazırlığı’ uluslararası ajanslara konu olmuştu. Süveydi, ayrıca, yine yılın başında, halihazırda birkaç fırsatı değerlendirmek için Türkiye Varlık Fonu’yla (TVF) görüştüklerini dile getirmişti. BAE’li yönetici, bunlar arasında TVF bünyesindeki şirketlerin de olduğunu, TVF elinde bulunan paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketleri incelediklerini söylemişti.
ADQ, perakende sipariş sağlayıcı Getir’e de yatırım yapmıştı.
Bloomberg: Körfez sermayesi kelepir şirket avına çıkmıştı
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Bloomberg’de yayınlanan bir analizde 2008’de olduğu gibi devlet destekli Körfez sermayesinin başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelerde kelepir şirket avına çıktığını belirtilmişti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.