ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Türkiye’de Haziran ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %10,9 iken 0,6 puan azalarak %10,3 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,3 puan azaldığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %20,4 olurken; geniş tanımlı işsizlik ölçütü olan atıl işgücü oranı, önceki aya göre %22,1’den %20,4’e geriledi.

Kıyaslanabilir dönemler olan Haziran 2021 – Haziran 2022’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,5 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2021’in benzer döneminde 32 milyon 274 bin kişi olan işgücü, Haziran 2022’de 34 milyon 407 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %50,7’den %53,2’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan artarak %47,8 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 46 bin kişilik bir azalma söz konusudur.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Haziran 2020 – Haziran 2022… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Manşet işsizlik oranında Mayıs ayındaki %10,6’dan Haziran ayında %10,3’e bir gerileme olduğu görülüyor. Potansiyel anlamdaki işsizliği işaret eden daha geniş tanımlı gösterge, atıl işgücü oranı ise %22,4’ten %20,4’e doğru bir düşüş göstermiş. Temmuz ayı için ise asgari ücrete gelen zammın etkilerine bakmak gerekli. Bir asgari ücretlinin eline geçen net tutar 5500 TL olmakla birlikte, işverene toplam maliyet 7603 TL (geçen sene 4204 TL, 2022 Temmuz’dan önce 5880 TL) ki enflasyon ortamında ücret iyileştirmeleri veya ara dönem enflasyon farkları itibariyle genel ücret artışları işveren maliyetlerini artırmış durumda. Yüksek ücret artışının karşılanması iş piyasasının genel durumu açısından, kayıtlı istihdamın artmaya devam etmesi ise kayıt dışılığın azaltılması anlamında önemli. Bu ücret artışlarının işsizlik artışına dönmemesi gerekiyor.

Geniş tanımlı işsizliğin ele alınması elbette önemli, çünkü işgücü piyasasındaki koşullar iyileştiğinde çalışmak isteyenlerin ve iş arayanların oluşturduğu havuza olan transfer buradan gerçekleşecek. Atıl işgücünün içinde çalışmak isteyip iş aramaktan vazgeçenler önemli bir kısmı oluşturuyor. Artı olarak, işgücü olarak nitelendirilen kesimde halen nüfusun yarısı kadar bir seviyedeyiz, ki potansiyelin değerlendirilememesi açısından önemli. Genç işsizlikte %20,3’ten %20,4’e çok sınırlı bir artış var. İşgücü piyasasındaki kırılım ve genele yayılan bir tam istihdam piyasası iyileşmesi için genç nüfus ve kadınların işgücüne katılımı dikkat edilmesi gereken konular.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın