Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik Soçi zirvesi dönüşünde, “Sayın Putinle ruble üzerinde mutabık kaldık. O da tabii mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. “Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim 5 bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var dedi. Peki nedir bu Mir kartı? Dünyada hangi ülkelerle Mir kartıyla işlem yapılabiliyor? Türkiye’de mir kart hangi bankalarda var?

MİR nedir ne anlama gelir?

2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından, Rusya potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak Mir sistemini tasarladı. Mir sistemi ile çalışan ilk kartlar Aralık 2015’te piyasaya sürüldü. Daha sonra Rusya’nın önemli bankalarından Sberbank tarafından Ekim 2016’da kullanılmaya başlandı. 2016’nın sonunda 64 banka Mir kartlarını kullanıyordu. 

Rusça’da “Dünya” ve “Barış” anlamına gelen Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017’de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemi. 

MIR Ulusal Ödeme Sistemi, NSPK (National Payment Card System) şirketi tarafından işletiliyor. NSPK JSC şirketi 23 Temmuz 2014’te Rusya Federasyonu Merkez Bankası’nın iştiraki olarak kuruldu. Şirketin hisselerinin yüzde 100’ü Rusya Federasyonu Merkez Bankası’na ait bulunuyor. ABD kaynaklı Visa, MasterCard ve PayPal Ödeme Sistemlerine alternatif olarak, Rus teknolojileri ile hayata geçirilen Mir kartı, hem Rus hem uluslararası güvenlik standartlarında yerel olarak ödeme yapıyor. Mir kartı ile tüm standart kart işlemleri yapılabiliyor, yani kartla ödeme ve kartla para yükleme, sanal olarak gerekli olan işlemler de Mir ile yapılabiliyor. Rus hükümeti tarafından desteklenen Mir, tüm vergi ve emeklilik ödemelerinde zorunlu olarak uygulanıyor.

Mir, İran ile yapılan  anlaşmanın da önemli bir maddesi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tarhan ziyaretinde, sistemin İran ile yapılan anlaşmanın önemli bir maddesi olduğunu söylemişti. Putin, “Mir”in İran’da da kullanılması konusu önemli bir gündem maddesiydi. Doları saf dışı bırakarak ülkelerin yerel para birimleriyle ticaret yapmak konusunda anlaşan Moskova ve Tahran, Mir kartlarının İran’da da kullanılması konusunda el sıkıştı. İran ekonomi kurmayları konu üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda Mir’in kullanımı bu ülkede de başlayacak” diye konuşmuştu. 

Türk bankalarının Mir anlaşması var

Rusya Merkez Bankası, Mir kartıyla nakit para işlemi yapılabilecek ülkeler arasında Türkiye’yi de gösterdi. Mir kartlarıyla işlem yapılabilen ülkeler arasında Vietnam, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Ermenistan, Abhazya ve Güney Osetya bulunuyor.

Rusya Merkez Bankası, Telegram hesabından yapılan paylaşımda Türkiye’de Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank’ın Mir kartlarını kabul ettiğini kamuya duyurmuştu. 

Türkiye İş Bankası, MIR markalı kartlar tüm Bankamatiklerinde ve üye iş yerlerinde kabul eden Türkiye’deki ilk banka oldu.

NSPK Genel Müdürü Vladimir Komlev, İş Bankası ile yapılan Mir kartı kullanımına ilişkin imza töreninde, “Uzun yıllar boyunca, Türkiye, Ruslar için en popüler turistik yerlerden biri oldu. Yalnızca 2018’de 5,8 milyondan fazla Rus vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Türkiye İş Bankası, bu tatil sezonu başladığında tüm ağı ile MIR kartlarını kabul etmeye hazır olacak ve böylece Rus kart sahiplerinin tüm işlemleri yapabilmelerini sağlayacak” diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bankaların da Mir kartı kabul edeceğini duyurdu, bu konuda çalışma yapıldığımı söyledi. Bankaların isimleri henüz açıklanmadı.

Visa ve Mastercard’ın yasakları Türkiye’de özellikle turistik işletmelerde karmaşaya neden oluyor. Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rus bankalarının verdiği kartlarının Visa ve Mastercard ödeme sistemlerinden çıkarılmasının ardından, yurt dışında seyahate çıkacak Rus vatandaşlara, Mir kartı kullanmalarını öneriyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın