TRT 1’in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Dizisi
Yapımcı Uğur Uzunok, Uzun Yıllar Sonra Yurtdışında Çekilen Türk Dizisi “Balkan Ninnisi”nin Hazırlık Sürecini Anlattı…
“Gönüllerin Taş Köprüsünü Kurabilmeyi Arzu Ediyoruz…”
TRT’in, 21 Haziran Salı akşamı saat 20:00’de ilk bölümünü ekrana getireceği iddialı yapımlarından “Balkan Ninnisi”, uzun yıllar sonra yurtdışında çekilen, izleyenleri ekran başına kilitleyecek etkileyici ve komik senaryosuyla olduğu kadar Balkan coğrafyasının büyüleyici güzelliklerini sergileyen sahneleri ve müzikleriyle de büyük ilgi uyandıracak.
Hazırlık süreci aylar süren, çekim ana mekanlarında restorasyonlar yapılan, yurtdışında haftalarca devam eden cast çalışmaları sonucu belirlenen yüzlerce yabancı oyuncu ve figüranıyla dikkat çekecek Balkan Ninnisi’nin hazırlık sürecini yapımcı Uğur Uzunok anlattı.
Dizinin aynı zamanda senaryo yazarlarından olan Uzunok, diğer yapımcı Yalçın Arı ve tüm ekip olarak Balkanlar’da aylar süren hazırlık süreci yaşadıklarını söyledi. Uzunok, dizinin ana mekanlarından ‘Tarihi Konak’ ve ‘Köfteci Dükkanı’nı nasıl bulduklarını ve ne gibi çalışmalar yaptıkları şöyle özetledi:
“KONAĞIN HAZIR HALE GELMESİ UZUN VE MEŞAKKATLİ OLDU…”
“Dizide Üsküp’ün bütün güzelliklerini ve dokusunu yansıtabileceğimiz Üsküp Meydanı, Taş Köprü, Vardar Kıyıları ve Üsküp Kalesi gibi önemli mekanlarında çekimler yapıyoruz. Fakat ana mekân olarak iki yeri kullanıyoruz. Bunların birincisi Gazi Baba’da bulunan ‘Eski Türk Konağımız’. İkincisi ise Türk Çarşısı’nın içerisinde bulunan ‘Köfteci Süleyman’ımız.
Üsküp’ün köklü Türk ailelerinden birine mensup olan eski bir dostumuz ile Üsküp’ün eski ailelerinin arşivlerini taradık. Üsküp’te girilmedik sokak bırakmadık desek mübalağa olmaz. Bu araştırma sonucunda fark ettik ki Üsküp’te gerçekten yaşayan, ayakta kalmayı başaran bir konak kalmamış. Ya depremlerde yıkılmış, viran olmuş ya da Yugoslavya döneminde Komünist rejim tarafından harap edilmiş. Araştırmalarımıza devam ederken şansımız yaver gitti, güzel bir konak karşımıza çıktı. Görür görmez işte aradığımız mekân bu dedik ve aksiyon aldık.
“25 KİŞİLİK HAZIRLIK EKİBİMİZ 1 AYLIK ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ…”
Konak bulunduktan sonra yapım ekibi ve sanat ekibi ile birlikte binanın eskizleri çıkartıldı. Bu çıkarılan eskizler üzerinde dekor çalışmaları yapıldı. Üsküp’ün tarihine ve dokusuna uygun bir şekilde hazırlanan dekor planları üç boyutlu görseller haline getirildi. Bu görseller üzerine imalatlarımız başladı. İmalat için, içerisinde Yapım ekibi, Sanat ekibi ve ustaların da bulunduğu yaklaşık 25 kişilik bir ekip İstanbul’dan Üsküp’e geldi. Yapım ekibi tarafından ciddi bir çalışma ile Konakta kullanılacak malzemeler tamamen Üsküp’ten temin edildi. İlk aşamada konağın genel görünümü ve dayanıklılığı üzerine dekorlar ve güçlendirmeler gerçekleştirildi. Konağın bahçesi ve iç yapısı en elverişli şekilde kullanabileceğimiz şekilde imal edildi. Daha sonrasında Sanat ekibi tarafından konağın iç dizaynı özenli bir şekilde, en ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlandı. Konakta dekor çalışmaları devam ederken bir yandan da ikinci ana mekânımız olan “Köfteci”nin hazırlıkları yürütüldü. Köfteci için de eskiz ve 3 boyutlu planlar çıkartıldı. “Köfteci”nin Türk Çarşısı’na uygun bir mimaride olmasına özen gösterildi. Bu özverili çalışma için 25 kişilik hazırlık ekibimiz 1 aylık bir çalışma yürüttü. Sonuçta istediğimiz ve memnun kaldığımız mekanlar ile dizinin çekimlerine start verildi…”
“HAZIRLIKLARDAN 3 AY ÖNCE CAST ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK…”
Dizide Türk oyuncuların yanısıra birçok yabancı ve Makedon oyuncu, figüranın rol aldığını, cast çalışmalarının aylar süren titiz bir çalışmayla gerçekleştirildiğini kaydeden Uğur Uzunok, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hikayesi ve kendisi Balkanlar’da geçen bu projeye gönül verdiğimizde, inandığımız ilk şey Balkan toplumlarının hangi etnik kökenden olursa olsun, sıcaklığını, insancıl yaklaşımını Türkiye başta olmak üzere ulaşabildiğimiz herkese göstermek, burada birlikte yaşamanın ne demek olduğunu ve bunun güzelliğini anlatmaktı.
Gelinen noktada o günün şartlarında, aslında bizim de farkında olmadığımız güzel sürprizlerle karşılaştığımız bir süreçten daha sizlere bahsetmek isterim.
Üsküp’te hikayemizin dünyasını kurarken, buradaki yaşamın gerçek parçası olan insanlardan destek almak, buranın yerel değerlerini de projemize dahil etmek istedik. Bu bağlamda Üsküp’te hazırlıklardan 3 ay kadar önce cast çalışmalarına başladık.
Tabii ki yola ilk önce dizimizi Türkçe çekeceğimiz için Türk tiyatrosu ile görüşmeler yaparak, oradaki ustaları, yeni gençleri Makedonya’da yaşayan usta oyuncuları ziyaretler ederek başladık.
Süreç içerisinde, ekip olarak birçok yetenekli genç ile görüşmeler yaptık. Aynı zamanda cast çalışmalarımızı burada bir yandan yeni insanlar keşfetmek adına, genişletmeye ve toplumun diğer kesimlerine ulaşmaya başladık.
“BİRÇOK İNSAN TÜRKÇE’Yİ TÜRK DİZİLERİNDEN ÖĞRENMİŞ. BU BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ OLDU…”
Gördüğümüz manzara bizleri bir yandan çok şaşırtırken, bir yandan da çok memnun etti. Başka bir ülkede, farklı bir dilde, yabancı bir işi çektiğimizi düşünürken ve bundan dolayı endişelerimiz varken gördük ki, hangi kökenden olursa olsun birçok insan Türkçe’yi Türk dizilerinden öğrenmiş, ortak kelimelerinde çok olması ile Türkçe’ye yatkınlıkları artmıştı.
“ANA CASTIMIZIN YARISINI BURANIN DEĞERLERİNDEN VE OYUNCULARINDAN KURDUK…
SADECE 1. BÖLÜMDE, BİNDEN FAZLA MAKEDON, ARNAVUT, SIRP VE TÜRK ROL ALDI…”
Bu bizim için büyük avantaj oldu, kadromuza daha önceden hiçbir deneyimi olmayan çok yetenekli 3’ü ana karakter olmak üzere, sadece birinci bölümde 35’ten fazla kişiden oyunculuk yetenekleri ile destek aldık, almaya devam ediyoruz. Ana castımızın yarısını buranın değerlerinden ve oyuncularından kurduk. Sadece birinci bölümde 1000’den fazla Makedon, Arnavut, Sırp, Türk ve birçok etnik kökenden insanın desteği ile çok güzel ve özel sahneler çektik.
Beraber kurduğumuz bu güzel, samimi ve içten hayali, hep beraber devam ettirmek, buradan Türkiye’ye, Türkiye’den de buraya ‘Gönüllerin Taş Köprüsünü’ kurabilmek, bir yapımcı olarak, bir senarist olarak, hem de bir Balkan göçmeni olarak, vatanıma ve ata topraklarıma benim için en değerli hizmettir…”
“BALKAN NİNNİSİ’NE ÜSKÜP’TE İLGİ VE DESTEK ÇOK FAZLA…”
“Balkan Ninnisi” çekimleri öncesinde ve çekimler sırasında Üsküp halkının, birçok kurum ve kuruluşun desteğini yanlarında hissettiklerini belirten Uğur Uzunok, “Öncelikle Üsküp’e adımımızı attığımızdan itibaren bütün Üsküp halkın desteğini zaten yanımızda hissettik. Gerek hazırlık sürecinde gerekse de çekimler esnasında birçok belediye ve kurum bize destek oldu. Başta Üsküp Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Chair Belediyesi, Fon Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Köprü Derneği vb. kıymetli kurumlarımızın desteği yanımızda oldu. Ayrıca şunu da özellikle belirtmek isterim ki ‘Konağımızın’ bulunduğu Gazi Baba Mahallesi’nin sakinleri ve komşularımızın her konu da bizden desteklerini esirgememeleri ve bize anlayış göstermeleri bizleri çok onurlandırdı.
“Balkan Ninnisi”nin bu kadim topraklara güzel bir melodi, hoş bir seda bırakmak için elinden geleni yapmaya çalıştığının Üsküp halkı da farkında. Bunu halkın ilgisini ve hoş muhabbetini hissettiğimiz için rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Bizim Üsküp’ü tanıtma ve anlatma hevesimiz takipçilerimizin ilgisi sayesinde artıyor. Eski Türk Çarşısı’nda, Konağımızın olduğu mahallede ve çekime gittiğimiz Üsküp’ün güzide mekanlarında takipçilerimizin güzel yorumları ve ilgisi bizi çok memnun ediyor ve işimize şevkle sarılmamıza yardımcı oluyor…”
Sanat dünyasının usta isimleri Erdal Özyağcılar ve Özlem Türkad’ın başrolleri Emre Bey ve Merih Öztürk’le paylaştığı “Balkan Ninnisi”nde Hakan Boyav, Can Kolukısa, Suzan Akbelge, Sarp Bozkurt, Gözde Çığacı, Deniz Gürkan, Emine Halil, Burak Rahman, Süleyman Kara, Kaan Turgut ve Erman Saban rol alıyor.
Önceden hayatları kesişen, kaderin cilvesi olarak tarihi bir konakta buluşan Türk ve Makedon aileler ile birbirini ölesiye seven iki gencin yaşamlarından kesitleri ekranlara yansıtan “Balkan Ninnisi”nin yapımcılığını Yalçın Arı ve Uğur Uzunok, yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca ve Volkan Kapkın üstleniyor. Senaryosunu Uğur Uzunok, Nurullah Sevimli, Abdülhamid Işık ve Esma Koç’un kaleme aldığı “Balkan Ninnisi”nin müziklerini Alper Atakan yapıyor.
1. Bölümü, 21 Haziran Salı akşamı saat 20:00’de TRT 1 ekranlarına gelecek Balkan Ninnisi’nin 1. Bölüm tanıtım linki ise şöyle:
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.