Küçük hidrojen motorları, fosil yakıtlara ve hidrojen yakıt hücrelerine olan küresel bağımlılığı ortadan kaldıracak. İsrail merkezli Aquarius Engines şirketinin yeni tanıtımını yaptığı 10 kilogramlık küçük hidrojen motoru, geleneksel yanmalı motorun yerini alabilir.

Yalnızca  10 kg ağırlığındaki makine, yalnızca hidrojenle çalışan tek pistonlu doğrusal bir motordur. Sadece 20 bileşene ve bir hareketli parçaya sahip olduğu için motorun üretimi ve bakımı da geleneksel motorlara göre çok daha ucuzdur.

Aquarius Engines şimdiye kadar yeni motorları için teknik özellikler konusunda çok az açıklama yapmış olsa da şirket,  Aquarius Hydrogen Engine’in “hafif tasarımı ve benzersiz dahili gaz değişim yönteminin emisyonları büyük ölçüde azaltacağını ve küresel karbon ayak izini azaltacağını” söylüyor.

Şirket, yeni hidrojen motorunun Avusturyalı mühendislik firması AVL-Schrick tarafından yapılan ve modelin gerçekten hidrojen üzerinde çalıştığını gösteren bir testi başarıyla geçtiğini söyledi.

Aquarius Engines Başkanı Gal Fridman, “Aquarius Engines’de geleceğin yakıtı olarak hidrojen teknolojisine oksijen solumak her zaman bizim hayalimizdi” dedi.

Fridman, “İlk testlerden, pahalı hidrojen yakıt pilleri gerektirmeyen hidrojen motorumuzun, küresel ulaşım ve uzaktan enerji üretiminin karşılaştığı zorluklara ekonomik, yeşil ve sürdürülebilir bir cevap olabileceği görülüyor,” diye devam etti. “Dünya fosil yakıttan uzaklaştıkça, yeni hidrojen motorumuz Kova çağının doğuşunu ateşleyebilir.”

Elektrik ve hidrojen tartışması sürüyor

Aslında, birçok yeşil girişimde olduğu gibi, hidrojene geçişin arkasındaki finansal teşvik büyük bir rol oynayacak ve muhtemelen sonunda hidrojenli arabaları mı yoksa toplu ölçekte elektriği mi kullanacağımızı belirleyecek.

Gerçekten de, yeni Aquarius Hidrojen Motorunun tek hareketli parçası olan ana satış noktası, hidrojen yakıt hücrelerinden çok daha ucuz olmasıdır. Şirket, makinenin bakım için yağlamaya bile ihtiyaç duymadığını da ekliyor.

Yine de, mevcut eğilimin elektrikli araçlardan uzaklaşması için daha fazla zaman alabilir. Bu hafta, Volkswagen Auto Group CEO’su Herbert Diess , Twitter’da hidrojenli arabaları eleştirdi ve grubun elektrifikasyonu desteklediğini belirtti.

Elon Musk hemen cevap verdi ve “Diess haklı. Hidrojen, arabalar için şaşırtıcı derecede aptal bir enerji depolama şeklidir. En zorlayıcı kullanımı olan bir roket üst aşaması için düşünmeye değmez” dedi. 

Bu, pek çok şirketin hidrojen yakıtını sürdürülebilir bir ulaşım yöntemi olarak keşfetmediği anlamına gelmiyor – Segway ve Tron’dan ilham alan hidrojen yakıtlı motosiklet dahil.

Aslında, Aquarius Engines kısa süre önce otomobil parçası üreticileri TPR ve Honda’ya bağlı Musashi Seimitsu ile ortaklıklarını duyurdu.  Japonya, Yeşil Büyüme Stratejisinin bir parçası olarak hidrojene büyük bahis oynayan birkaç ülkeden biri.

Aquarius Engines, 10 kilogramlık motorunun ilk yinelemesini 2014’te açıkladı, ancak bu motor yüzde 100 hidrojenle çalışmadı. Araçlarda yerleşik jeneratör veya sabit elektrik jeneratörü olarak kullanılmak üzere tasarlandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın