Son iki yılda dijital ödemeler pazarı global olarak büyüyor. Mobil uygulama üzerinden ödeme yapma, linkle güvenli bağlantı üzerinden uzaktan ödeme, QR kod ve mobil cüzdan gibi uygulamalar da tüm işletmeler ve tüketici gruplarında tabana yayılıyor. Tüm bu gelişmelerle şirketlerin tahsilat süreçleri de eş zamanlı olarak hızla dijitalleşmeye devam ediyor. Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, dijital ödeme çözümleriyle özellikle bayi ağının bugün daha hızlı ve verimli tahsilat gerçekleştirebildiğini söylüyor.
Son iki yılda hızlanan dijitalleşme şirketlerin iş yapış modellerini tüketicilerin de alışveriş davranışlarını değiştirdi. Bu gelişmelerden en olumlu etkilenen sektörlerden biri de ödemeler pazarı oldu. Özellikle ticaretin online platformlara kaymasıyla birlikte dijital ödemeler pazarı hızla büyüdü. 2020 yılında e-ticaret harcamaları 226 milyar TL olurken 2021’de yüzde 69 artarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle e-ticaretin genel ticarete oranı geçtiğimiz yıl yüzde 17,7 oldu. Aynı dönemde dijital ödemeler pazarı da küresel ölçekte 2021’de 87,8 milyar dolarlık hacme ulaştı.
Pandeminin etkilerinin geçmesine karşın bu trend yukarı yönlü olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yapılan tahminlere göre dijital ödemeler pazarı her yıl yüzde 15’lik büyümeyle 2028 yılında 204,1 milyar dolar olacak.
Teknolojinin yenilikçi ödeme sisteminin merkezine oturduğu bugünkü yapıda özellikle temassız ödeme çözümleri pazarı, hacimsel olarak katlamalı bir büyüme yaşıyor. 2020’de 10,5 milyar dolar olan global temassız ödeme pazarının da 2026 yılına kadar 20,7 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Mobil uygulama üzerinden ödeme yapma, linkle güvenli bağlantı üzerinden uzaktan ödeme, QR kod ve mobil cüzdan gibi uygulamalar, şubeye gitmeden kredi kullanımı da tüm işletmeler ve tüketici gruplarında tabana yayılıyor. Mobil ödemeler 2022-2027 yılları arasında her yıl yüzde 22’nin üzerinde büyüme gösterecek. 2021’de 1,8 milyar dolar olan pazar hacminin 2027 yılında 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Rekabette öne geçiren teknoloji
Tüm bu gelişmelerle şirketlerin tahsilat süreçleri de eş zamanlı olarak hızla dijitalleşmeye devam ediyor. Özellikle pandemi döneminde regülatif kuruluşların ödeme alanında yaptığı yasal düzenlemeler yeni ürün ve servisler için inovasyonu hızlandırdı. Bugün yaygınlaşan temassız ve uzaktan ödeme çözümleri, kullanıcıların tüm ödeme kanallarında ödeme yapabilmesini, işletmelerin de bu ödemeyi sorunsuz alarak kendi tedarik zincirinde güvenle pay edebilmesini sağlıyor. Böylelikle işletmeler müşterilerine daha iyi hizmet, daha fazla ödeme seçeneği ve iletişim kanalı sunarak rekabette öne geçebiliyor.
“Yeni iş birlikleriyle büyümeye devam edeceğiz”
B2B ve B2B2C ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet’in Genel Müdürü Onur Ertürk, işletmeler için tahsilat süreçlerini dijitalleştirmenin en önemli faydasının işletmelerin finansal işlemler yapmak yerine hizmet sunmaya odaklanmaları olduğunu söylüyor. Dijital ödeme çözümleriyle özellikle bayi ağının daha hızlı ve verimli tahsilat gerçekleştirebildiğini de belirten Ertürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Dijital ödemelerle işletmeler ilerlemelerini sağlayacak nakit akışı ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Her geçen gün daha fazla işletme sermayeyi yönetme konusunda kendilerine gelişmiş bir yetenek sağlayan dijital ödemelere yöneliyor. Biz Paynet olarak bu dönemde tahsilat süreçlerini dijitalleştiren çözümlerimizle işletmelere destek oluyoruz. Bayi ve alt bayilere sahip şirketler, nakit ve tahsilat akışını Paynet ile kolayca yönetebiliyor. Geliştirdiğimiz Bayi Ağı Çözümleri ile müşterilerinden kolayca ödeme alabiliyor hem bayilerinin hem kendilerinin nakit ve tahsilat akışlarını, Sanal Pos, Paynet mobil uygulama link ile ödeme almayı sağlayan Paylink veya QR ile ödeme alma gibi ödeme çözümleriyle kolaylıkla yönetebiliyor, alınan ödemeleri paydaşlar arasında otomatik olarak dağıtabiliyorlar.”
Ödeme sistemlerinin bundan sonraki 10 yılında dijital dönüşümün daha da hızlanacağını ifade eden Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, “Nakdin ortadan kalkacağı bir geleceğe doğru ilerlerken kart plastiğinin ve POS makinalarının da ortadan kalkacağı bir gelecek için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl ve önümüzdeki dönemde ödemeler pazarında çok kanallı yaklaşımı destekleyecek yeni çözümler, yeni yatırımlar ve yeni iş birlikleriyle büyümeye devam edeceğiz” diye konuşuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.