Pandemi kısıtlamalarını henüz geride bırakırken, ülkemiz inşaat sektörü büyümeye devam ediyor. Global pazarda ilk 3’te yer alan yerli müteahhitler ise büyümelerine ivme kazandırmak için finansman, kredibilite ve teminat gücü kabiliyetlerinin güçlendirilmesi için destek bekliyor. Yurt dışındaki organizasyonel yapılarını güçlendiren yerli şirket ise yurt dışı yatırımcılara global rakipler ile aynı oranda hizmet sunmayı hedefliyor.
Anahtar teslim proje modelinin, bir yatırımın yapım aşamalarındaki tüm gerekliliklerin yüklenici tarafından üstlenildiği modeli ifade ettiğini belirten Sintek Group iştiraki Sintek Heavy Industries’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özkan: “Ülkemizdeki şirketlerin mühendislik becerilerini kullanarak katma değeri yüksek işler yapabilme kapasitesi var. Ancak bu konudaki kabiliyetlerimizi dünya ölçeğinde kabul ettirebilmemiz için, Türk şirketlerinin kendi inisiyatifleri ile çözüm üretemedikleri finansman, kredibilite, teminat gücü gibi konular özelinde desteklenmesi gerekiyor. Pek çok şirketimiz bu konuları aşıp yurt dışı pazarlara çıkamıyor” dedi.
Emtialarda arz güvenliği riski bulunuyor
Pandemi sürecinde üretime ara veren tesisler nedeniyle tüm dünyada emtia arzında ciddi düşüşler yaşandığını belirten Sintek Heavy Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özkan: “Pandeminin azalması ile artan talep, düşük arz ve zayıf stok durumu ile karşılaşınca hammadde ve ara mamüle erişimin güçleştiğini, bunun doğal sonucu olarak da fiyatların çok hızlı bir şekilde yükseldiğini gördük. Şu anda devam eden savaş nedeniyle de sanayinin ana girdilerinden petrol, kömür ve demir cevheri gibi emtialarda arz güvenliği riske girince, sorun biz müteahhitler açısından daha da büyüdü” dedi.
Demir-çelik ve çimento sanayinde yatırımlar sürüyor
Demirç-elik ve çimento üretiminin ve tüketiminin, dönemsel olarak artma-eksilme göstermesine rağmen uzun vadede sürekli artma eğiliminde olacağını, talebin sürekli artarak devam edeceğini aktaran Hüseyin Özkan: “Demir-çelik ve çimento yatırımlarının uzun vadede vazgeçilmez ve kârlı yatırımlar olduğu şüphesiz. Bu sektörde ülkemizi başarıyla temsil eden, dünya markası olmuş, ciddi miktarlarda ihracat yapan, yurt dışındaki tesislerinde üretim yapan çok güçlü firmalarımız var. Ülkemizdeki başlıca demir-çelik ve çimento üreticilerinin ciddi miktarda yatırımları devam ediyor. Pandemi, süreçleri bir miktar uzatmış olabilir ancak yatırımlar durmadı” açıklamasında bulundu.
Yenilenebilir enerji özelinde yatırımlar artacak
Ülkemizde son birkaç yıldır fosil yakıt bazlı enerji santralleri tarafında kayda değer bir yatırım olmadığını da aktaran Hüseyin Özkan: “Daha çok yenilenebilir kaynaklar üzerindeki yatırımlar devam ediyor. Yenilenebilir enerjide, endüstriyel boyuttaki yatırımlara ek olarak, örneğin çatı kurulumlu GES’lerde (güneş enerjisi santrali) olduğu gibi, artık daha fazla sayıda son kullanıcının yatırımcı durumuna geçtiği bir dönem yaşıyoruz. Bir de, bilindiği üzere inşaatı devam eden ve bizim de görev aldığımız Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatı sürüyor. Bunun dışında enerji tesislerinin çevre kriterlerine uygunluğuna yönelik devam eden ve planlanan yatırımlar var. Türkiye enerji arz güvenliğinde oldukça gelişmiş bir kapasiteye ve alt yapıya sahip. Dışa bağımlılığı azaltmak üzere gerek yenilenebilir kaynaklara gerekse kendi madenlerimize yönelik projelerin ülkemiz için daha sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum. Enerji sektöründe bu yıl belki bir büyük proje daha olmasını, onun dışında yenilenebilir enerji tarafında yatırımların artacağını öngörüyoruz.”
Türk müteahhitleri ilk 3’te yer alıyor
Türk müteahhitlerin küresel ölçekteki durumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Hüseyin Özkan: “Türk müteahhitler olarak dünyanın her yerinde iş yapıyoruz. Sektör olarak yıllardır dünyada kendi ülkesi dışında müteahhitlik hizmeti veren firma sayısı olarak ilk üçte yer alıyoruz. Ancak özellikle endüstri yatırımlarında anahtar teslim kapsam üstlenebilen çok az sayıda firmamız var. İstisnaları saymazsak genelde emek ağırlıklı projelerde yer alıyoruz. Ülkemizde ve firmalarımızda, mühendislik katkısıyla katma değeri yüksek işler yapabilme kapasitesi var. Ancak bu konudaki kabiliyetlerimizi dünya ölçeğinde kabul ettirebilmemiz için pek çok firmamızın önüne sorun olarak çıkan finansman, kredibilite, teminat gücü gibi konuların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Pek çok firmamız bu konuları aşıp yurt dışı pazarlara çıkamıyor” dedi.
Yurt dışı taleplerde artış söz konusu
Yurt dışı taleplerin artışı nedeniyle, müstakilen o talepleri değerlendirecek bir organizasyona sahip olmak amacıyla Sintek BV adıyla Amsterdam’da bir şirket kurduklarını ifade eden Hüseyin Özkan: “ %100 Sintek iştiraki olan bu şirket ile yurtdışı yatırımcılara yabancı rakiplerimiz ile aynı bazda hizmet sunmak, aynı şartlarda rekabet etmek üzere çalışmalarımıza başladık. Kısa sürede gelen taleplerden memnunuz” şeklinde sözlerini noktaladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.