İnfo Yatırım Araştırma Ekibinden Çağlar Toros, TCMB’nin politika faizini bizim de beklentimiz dahilinde %14,00’te sabit tuttuğunu hatırlatarak, geçtiğimiz aya benzer mesajlar veren TCMB’nin bu ayki karar metninde ‘Makroihtiyati Tedbir’ ifadesire dikkat çekti. “Bu ifadeden anladığımız durum ise oluşması muhtemel risklere karşı TCMB’nin araçlarını kullanacağı. Ayrıca karar metninde yüksek enflasyonun ise geçici olduğu ve küreselden kaynaklı olduğu mesajları da verildi” diyen Toros’un haftalık, küresel piyasalara ilişkin makro ekonomi değerlendirmesi şöyle:
Küreselde Stagflasyon Endişeleri
Gelişmiş ülkelerden sıkılaşma adımları ve mesajları enflasyonun yukarı yönlünden seyrinden kaynaklı olarak devam ediyor. Fed sonrasında Perşembe günü sıkılaşma adımlarından en uzak gözüken Merkez Bankalarından olan ECB’de benzer mesajlar vermeye başladı. ECB Başkanı Lagarde faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda enflasyonun, enerji fiyatlarının artması nedeniyle yüksek seyretmeye devam etmesinin beklendiğini söyledi. Lagarde, parasal teşvik programının bu yılın 3. çeyreğinde sonlandırılmasının planlandığını belirtti. Küresel piyasalarda resesyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durum yani stagflasyon endişeleri de artarak devam ediyor. Piyasalarda enerji krizi ve merkez bankalarının şahinleşen tutumu ardından stagflasyon endişeleri fiyatlanıyor.
BİST100 Rekorlara Doymuyor
Bu hafta BİST100 endeksi hem kapanış hem de tarihinin en yüksek seviye rekorlarını kırdı. Yabancı ilgisinin azalarak yerli yatırımcı ilgisinin artması, risksiz getiri araçlarının enflasyon karşısında yetersiz kalması ve birinci çeyrekteki özellikle bankacılık bilançolarından güçlü beklentiler ile endeks rekor üstüne rekor kırarak küreselden pozitif ayrıştı. 2022 yılının ilk çeyreği baz alındığında coronavirüs pandemisinin azalması ve yolcu trafiğindeki normalleşme nedeniyle ulaştırma sektörü payları yükselişte etkin rol oynadı.
Gözler IMF’de
18 Nisan’da IMF – Dünya Bankası Bahar Toplantıları başlayacak. 1 hafta sürecek toplantılarda enflasyon ve Rusya – Ukrayna krizinin ön plana çıkması bekleniyor. IMF Başkanı Georgieva geçtiğimiz günlerde ekonomik beklentileri zayıflattığını, küresel ekonomik görünümün “olağanüstü derecede belirsiz” olduğunu, yüksek enflasyonun ise birçok ülke için açık bir tehlike haline geldiğini söylemişti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.