Günümüz iş dünyasında sosyal ve teknolojik değişimler hızla birbirini takip ederek müşteri beklentilerinden tedarik zincirlerine ve iş modellerine kadar tüm pazarları sarsmaktadır Böylesine dönüşen bir alanda, her zamanki gibi iş yapma modelleri ile ve çalışan sağlık ve motivasyonunu korumak yeni çalışmalar ve bakış açıları gerektirmekte. işletmeleri yarının çok yönlü zorluklarına hazırlayabilecek yenilikçi, girişimci ve çok aranan iş lideri haline getirmenin ilk yolu çalışan bireyi güçlendirmeden geçer. Sağlıklı bir beden ve zihin yapısında kendileriyle ve kurumun diğer çalışanları içinde uyumlu, verimli engellerle başetme, güçlü sorular sorma ,Problem çözme,konsantrasyon,yaratıclığı kaybetmeden dış uyaranları filtelemek , strateji geliştirme, oyun kurucu olma gibi vasıflar ve beceriler taşıyan bireyleri kurum bünyesinde daha da güçlendirmek girişimciliği, yaratıcılığı cesaretlendiren bir kurum kültürünün olmazsa olmazlarıdır. işletmeleri nasıl geliştirip dönüştüreceğinize ve gelecek için sürdürülebilir kılabileceğinize dair ekonomik performansı iyileştirmeyi, yeni pazarlar geliştirmeyi, büyük ölçekli değişim projelerini yönetmeyi, dijital çözümleri uygulamayı, kurumsal sorumluluğu artırmayı veya yetenekleri yönetmeyi olduğu gibi ruhsal,mental ve bedensel çalışan sağlığını korumak tüm bu çalışmalar içinde en önde planda tutmanız elzemdir. Yani mesai sonu , “kendine iyi bak” demek yetmiyor…İyi olma halimiz için bir şeyler yapıp bazı şeyleri de yapmamız lazım belki .

default

Çiğdem Yorgancıoğlu MIM-CHI ile ; Nefes egzersizi,ısınma ve rahatlama aktivitesiyle başlayan yaratıcılığı geliştiren oyunlarla zenginleşen, saptanan bir tema dogrultusunda verilen yönergelerle,imgesel anlatımlar ve doğaçlamalar (sözlü ve sözsüz iki ayrı teknikle) sayesinde yol alıınan gerek bireysel gerekse grup yaratıcılığın ateşleyen, estetik sanat ve değerler anlayışını besleyen yaratıcı drama, süreçlerinde oluşan , etkileşim İmgesel anlatım doğaçlama, rol oynama gibi tiyatro ya da drama tekniklerinden faydalanarak çocuk , yetişkin ya da İkinci ve taze baharda kendimize ve birbirimize güven duyarak hep birlkte eğlenmek zihni ve bedeni diri tutmak güzel geliyor olsa gerek kulağa.

Pandemi sonrası eğitim konusu bu yaz İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’nda mercek altına alınacak. Bazıları, son iki yılda çok özlenen bu yüz yüze etkileşimlere dönüşün savunucusu olacak. Diğerleri, bu dönemde boşluğu doldurmaya yardımcı olan teknoloji odaklı hibrit öğrenmenin olumlu örneklerinden yararlanacak. Hangi yoldan ilerlerse ilerlesin “Eğitimi, bireyler için gelecekteki refahı sağlamak için önemli bir yatırım olarak gören ve eğitimdeki gelişmeleri her zaman devam eden bir aciliyet olarak ele alan anlayış her daim sağlıklı zinde ve çevik bir toplum yaratacaktır. Pandemiyle birlikte her yerden öğrenme ve çalışma modeli eski uygulamalarına hız kazandırarak tüm dünyayı sardı.

Dijital Dönüşümle birlikte gelen yeni teknolojiler, eğitmenleri küresel ölçekteki öğrenme boşluğunu çözmek bakımından en son pedagojik bilgi ve know-how ile donatmak için çeşitli olanaklar sunarken.yeniliği kullanmanın en iyi yolunu bulma meselesi ve eğitimin her daim bağlamsal olduğunu ve iyileştirmenin bütüncül olması gerektiğini hatırlatmaya da devam etmekte. Zira , eğitim önümüzdeki yıllarda küresel toplumun en büyük eşitleyicisi olma imkanını da beraberinde yaratacak. Yıllardır dünyanın gezdiğim ülkelerinin bir çoğunda gerçekleştirdiğim etkinliklerin de önemli bir bileşeni olan ve üzerinde uzun süre farkli milletten insanlarla çalıştığım katmanlı MIM CHI paradigma dışı düşünce ve yaratıcılık eğitim ve sanat atölyelerinin önemli bir bileşeni olan tüm çalışmalarında zihinsel ve bedensel kasları aynı anda ısındırarak ve esneterek özgünlüğünü yakalayan ve H.Çiğdem Yorgancıoğlu MIM CHI DANCE DRAMA DOĞAÇLAMA THEATRE PHILOSOPHY olarak ete kemiğe bürünen programımın da kapsamda yer aldığı “Corporate Wellness” ya da kimi zaman “Corporate Wellbeing” olarak tabir edilen çoğu kez fitness, pilates, sportif egzersizler,nefes çalışmaları, akupunktur ,doğal ve sağlıklı beslenme programları, çeşitli şirket ekibi ile gerçekleştirilen outdoor aktiviteleri ile ya da ağırlıklı olarak öfke kontrolü -stres yönetimi gibi başlıklardaki benzeri eğitimlerlerle daha çok ön plana çıkan “Kurumsal Sağlıklı Yaşam Programları” olacak bugün köşeye kurulan makalemizin konusu. =

Zaman faktörü gözönüne alındığında her ne kadar gençleştirme gibi kavramlar da gündeme gelse de esasen bu nevi programlar yıpranmayı önlemeye ya da azaltmaya yönelik veyahut beden ve zihindeki her nevi yıpranmanın etkilerini azaltmaya, önlemeye , onarmaya yönelik çalışmalardır. Az ya da çok aşinayız bu nevi her biri birbirinden değerli olan çalışmalara . Bu durumda “Neden kurumsal şirketler için MIM CHI dans drama doğaçlama hareket theatre? “ sorusunun cevabı bütünsel esenlik yaklaşımlı bir kurumsal sağlıklı yaşamın getirdiği güvenli, kaliteli, çevik, zinde , veriml,dinamik,coşkulu ve istenen yönde kişisel dönüşüme yol açan bir yaşamı kim istemez olarak soru ya soruyla yanıt vermek oalbilir. Zira formasyon programı eğitim ve atolyeler gerek bireysel gerekse kurumsal gelişimde hayatınıza yeni bir bakış açısı esneklik dinamizm ve enerji kazandırmayı önde gelen hedefleri arasında tutar. MIM CHI atölyeleri bireyleri kendi şifalarının kontrolünü zekice ve kreatif bir şekilde ellerine almaları için eğitir, ilham kaynağı olur, motive eder ve güçlendirir. Zihinsel ve bedensel dönüşümsel atölye çalışmaları, eğitimleri zihin, beden zindelik şifa deneyimini teşvik ederken sağlıklı zinde çevik yaşam atölyeleri, katılımcılarına olduğu gibi toplumdaki stres ve acıyı azaltmaya ve toplum sağlığına olumlu yönde etki etmeyi de hedefleri arasında tutmaktadır. Yaratıcılık ve innovasyon, başarı , mutluluk,esneklik kapılarını kendnizi ifade ederek açabilmenin özgün bir yolu niteliğindeki atölye çalışmaları kendi plan ve programlarının yanısıra doğaçlama ve etkileşime dayalı olduğundan ve bunun yanısıra birey ve kurumların da ihtiyacları gözönünde bulunduurlduğundan her bir çalışma özgün ve biricik unsurlar taşır ve hiç bir kurumun çalışması bir diğerinkine tıpatıp benzemezler. Çalışmalar sırasında bir dünya gezgininin(HCY) deneyimlerine dayalı çeşitli senaryolar da doğaçlama temalara katılır.

WHO/ DSÖ, çalışan güvenliğini “çalışan bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumunun üst seviyeye taşınması , çalışanın sağlığında meydana gelebilecek risklerin en aza indirilmesi için koruyucu önlemlerin alınması ve uygulanması, çalışanın işine, işin çalışana uygun olması” şeklinde tanımlar . Süreçleri sürekli iyileştirerek, metodolojileri, araçları ve teknolojileri kullanarak tüm angajmanlar sırasında iş verimliliğini sağlayan ,yüksek kaliteli ve sürdürülebilir çözümler üreten, değişen koşullara esnek çözümler geliştiren bir zihni ve çevik bir bedeni birlikte inşa eden 7 den 77’ye üç ayrı kategoride yaş grubuna hitap eden (çocuk, yetişkin, geriatrik ) /(anılan yaş grupları ayrıca BM programınnj önerdiği yaş kategorileri olarak ayrıca ele alınmakta olup makalemizin konusu içinde olmasa da akılda kalıcı olması bakımından çocuklar için ise ayrı bir pedagojik formasyon önceliklerini gözönünde bulundurarak ve pedagogun rehberliğinde önerilen yaş kategori ayrımları ile yapılan çalışmaları önerir ve seçimi okul benzeri kurumlara ve ailelere bırakır) yaşam ve iş kalitesini yükselten MIM CHI Formasyon programı ve atölyeleri ruhsal, bedensel, anatomik, fiziksel, biyokimyasal, zihinsel ve sosyal yönden kişileri geliştirirken hiç bir şekilde çalışmalarında teşhis , tedavi ve sağaltım gibi sağlık uzmanlarının alanlarına giren tıbbi ya da terapi benzeri müdahalelere ve/veya önerilere de girmemeyi prensip edinmiştir. Sağlıklı bir cilt, rahat bir uyku , güçlü ve esnek bağışıklık sistemi , mikrobiyom dengesi yerinde bağırsaklar , sağlıklı bir kolesterol , kan şekeri tansiyon ve hormon dengesi yüzümüzü neden güldürmesin ki ? Bir çalışan sağlık programı tasarlamak ve yönetmek, çalışanların sağlığını ve üretkenliğini iyileştirmede ve potansiyel olarak işveren tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinin toplam maliyetini iyileştirmede bir nebze önemli bir adımdır. Zira Chicago Universtesi’nde yakın dönemde yapılan son çalışmalar bu konuda tam bir illiyet olduğu konusunda şüpheli bir tablo ortaya koysa da kurumsal esenlik ve sağlık programları işverenlere çeşitli faydalar sağlayabilir.Sağlıklı dengeli bir beslenmenin iyileştirilmiş kan şekeri veya glikoz seviyelerinin, aşırı tuzdan kaçınmanın kime zararı olabilirki .Ne var ki bu hal nişasta bazlı şeker , fruktoz şurubu, doymuş ve trans yağları,sucuk ,sosis gibi şarküteri ürünleri, çeşitli katkı maddeleri ya da tuzu sofradan uzaklaştırmakla ya da sadece aerobik egzersizlerle sınırlı kalabilecek ya da Kurum bünyesine sadece ergonomik ofis mobilyaları almakla yetinilecek bir süreçten ve disiplinden fazlasını gerektirir. Ayrıca kurum bünyesindeki sıhhatli çalışanlar genellikle diğer çalışanlara ve çalıştıkları şirketlere muhtelif faydalar sağlar.

Devamsızlığı azaltmak bu konuda genelde ilk sırada gelmektedir. Kapsamlı sağlık programlarına sahip işyerleri, çalışanların daha zinde ve sıhhatli olup ve daha az stres yaşaması nedeniyle daha az devamsızlık yaşar ve bu da uygun bir bütçe ve kaynak (insan personel kaynağı dahil) yönetimi sayesinde maliyet tasarrufu sağlar. Öte yandan kas iskelet sistemi sorunları,uykusuzluk, bezginlik ,yorgunluk, bıkkınlık, motivasyonsuzluk , stress, dikkatsizlik gibi olumsuzluklarla arasına mesafe koymuş zinde bir beden ve kafa sayesinde çalışanlardan kaynaklanan hataların azalması da başka bir maliyet tasarufu unsurudur. Çalışanların tazminatını ve sakatlıkla ilgili maliyetleri azaltmak. Yaralanmaları ,hastalıkları azaltmak- Sağlık bakım maliyetlerini düşürmek böylesi bir programın kazanımlarımdan bir başkasıdır.

MIM CHI gibi hem bedene hem de zihne yönelik esenlik programları çalışanların iyi beslenme,ve tütünden uzak durmanın yanısra CIGDEM YORGANCIOGLU MIM CHI beden ve zihin egzersizi yapma gibi sağlıklı davranışları benimsemelerine yardımcı olmak sağlık risklerini azalttığından düşük sağlık riskleri, sağlık bakım maliyetlerinin azalması gibi olumlu neticeler de oluşturur. MIM CHI gibi titreşimle iletişime açılan katmanlı bir atölye ve formasyon programı çalışanlar arasında iletişim etkileşimi ve dostluğu ve takımdaşlık ruhunu arttırmak konusunda da olumlu etki yaratmaktadır. Bazı girişimler, çalışanlara bir spor takımına katılmak, spor salonuna gitmek veya birlikte öğle yemeği yemek gibi işle ilgisi olmayan diğer etkinlikleri deneyimleme şansı sunar. İş arkadaşlarının etkileşimi, ekiplerin birlikte daha iyi istekli ve verimli çalışmasına yardımcı olan bağları kuvvetlendirir. MIM CHI programı da Kurumsal olarak bu amaca ulaşmada önemli bir mihenk taşıdır . Bu nevi kurumsal esenlik ve dinamizm, kurum çalışanlarının moralini ve bağlılığını ve müesseseye sadakatini geliştirmek açısından önemlidir. Bu kurum kamu , özel şirketi olabileceği gibi akademik bir yaşam kültüürnü de içine alabilir. Sağlıklı yaşam programları, çalışanların takdir edildiğini ve değerli olduğunu hissettirir. Çalışanlar, işverenleri tarafından takdir edildiğini ve değer verildiğini hissettiklerinde daha mutlu olurlar. Sağlıklı yaşam programları iş yerinde hevesli ve motive çalışanların sayısını arttırır. Sağlıklı yaşam planları, çalışanların sadık kalmasına yardımcı olarak çalışanların elde tutulmasında da hayati bir rol oynar. Daha yüksek çalışan verimliliği elde etmek kurumlar için önemlidir. Kötü sağlık davranışları genellikle yüksek düzeyde verimsizlikle bağlantılıdır ve nihayetinde daha yüksek sağlık risklerine ve kronik hastalıklara yol açar. Hal böyle iken ,sedanter yaşamdan uzak,sağlıklı beslenen ve düzenli beden ve zihin egzersizi yapan çalışanların, yapmayanlara göre daha üretken olmaları muhtemeldir. İşverenler, sağlıklı yaşam programını tasarlama konusunda büyük bir serbestliğe sahiptir. Her biri kurumsal ihtiyaçlara ve kaynaklara göre değişeceğinden, tek bir standart program yoktur. Sağlıklı yaşam programı, çok basit bir programdan ayrıntılı bir çok uçlu programa kadar değişebilir.

Riskli davranışları ve çalışanların ihtiyaç ve çıkarlarını hedef alan çeşitli bileşenlerin dahil edilmesi önemlidir. Kuruluşlar, tasarıma dahil edilecek sağlıklı yaşam programlarının türlerini belirlemek için kurumsal değerlendirmenin önceki adımlarında, sağlıklı yaşam komitesi veri toplamada ve bütçe kısıtlamalarında ve ayrıca amaç ve hedeflerde elde edilen kaynakları kullanabilir. Yaygın program örnekleri bakımından en sık rastlanan kategorilere bakarsak ; Stres azaltma programları,kilo verme programları,şirket maçları,sigara bırakma programları,sağlık risk değerlendirmeleri, sağlık taramaları,egzersiz programları, Wellness/ Fitness aktiviteleri ni görebiliriz. Bir ofiste uzun saatler oturan çalışanların egzersiz yapmak veya hareket etmek için zamana ihtiyacı vardır. Bazı şirketler, çalışanlarının formda kalmasına yardımcı olmak için yerinde spor salonu hizmetleri ve fitness dersleri sağlar. Hatta bazılarının çalışanları için iş sonrası egzersiz grupları, yüzme havuzları ve spor alanları bile vardır.Beslenme eğitimi ve şirkete kutlama pastaları yerine sağlıklı atıştırmalıklar sloganı da çalışan bir mekanizmadır. Aşı klinikleri bir başka kurum uygulasıdır. Sigara odaları yerine şekerlemeler için alan yaratmak ise dahiyane bir fikir ve uygulamadır. Yoğun bir gün boyunca öğle yemeği ardından kısanın da kısası bir siesta, her zaman yeniden canlanmış bir his bırakır. Bu nedenle Facebook gibi yenilikçi şirketler genellikle öğle yemeğinin ardından kısa bir şekerleme yapmak isteyen çalışanların gidebileceği özel şekerleme odalarına sahiptir. Çalışanlar kısa bir şekerleme sonrası yenilenmiş bir enerjiyle projelerine dönebilirler. Zira şekerlemelerin üretkenlikte fayda sağladığı klinik olarak da kanıtlanmıştır.

Çalışanlar, herhangi bir şirketin , kurumun paha biçilmez varlıklarıdır ve mükemmel zihinsel ve fiziksel sağlıklarını sağlamak, onları iyi performans göstermeye hazırlar.

Çalışanlarının sağlığı ve zindeliği genellikle bir şirketin üretkenliği ve kârları üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Birçok işveren bunu anlıyor ve bu tür programlara bütçe ayırmanın kazanımlarını farkındadır. Bir işyerinin sağlığına ve esenliğine yapılan iyileştirmeler ve işyerlerimizde geçirdiğimiz süre göz önüne alındığında, işyeri sağlıklı yaşam programlarını teşvik etmek bakımından mantıklıdır. Bu nevi programlar sadece takım üyelerinin üretkenlik çıktılarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda iş dahil hayatın her alanında kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.

Şunu da bilirz ki gelişen değişen dönüşenİş dünyasında , birinci sınıf bir işverenin önemli özelliklerinden biri, yetenekleri işe alma ve elde tutma konusunda işyeri sağlık programlarının kalitesine özen göstermesi olacaktır.Zira büyük ya da küçük, tüm işletmeler, kurumlar işyerinde bir tür sağlıklı yaşam girişiminden yararlanabilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın