ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Yaptırımlar… Putin’in ruble ile doğalgaz satma ısrarı devam ederken, ABD’nin Rusya’nın gelirlerini ve rezerv kaynaklarını bloke etme konusundaki sert girişimleri sürüyor. Biden, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemleri karşısında daha sert yaptırımlar çağrısında bulundu. ABD hükümeti, Rusya’nın bankalardaki dolarlarını bloke ederek, Rusya’nın elindeki finansal istikrar ve tahvil ödemeleri için kullanabilecekleri çok az kaynak bırakmayı hedefliyor. Rus petrolünün olası bir yasaklanması ise, Rusya’nın gelirlerini de bloke edici bir etki yapacaktır.
Strateji… Ateşkes olgusu şu anda yeterince beslenebilen bir haber değil. Ukrayna, Rusya’nın ülkedeki askeri varlığının son bulmasını istiyor. Rusya’nın ise ülkeyi “blitzkrieg” ile geçirememesi ve hükümeti devirememesi nedeniyle sahada taktik değiştirmesi muhtemel. Ancak Rusya, dünya kamuoyu üzerinde artık işgalci bir ülke izleniminde ve olumsuz bir imaj çiziyor. Bu nedenle, diplomatik anlamda yalnız kalmamak için Çin gibi bir partnerle işbirliği yapmak durumunda. Bu da demokrat ve anti-demokratik rejimler arasında yeni karşı bloklar oluşması anlamına geliyor. ABD için halen Rusya stratejik açıdan, Çin ise hem ekonomik hem de stratejik açıdan düşman devletler.
Rusya – Hindistan ve Çin – Hindistan… 1970’lerdeki stratejik konumlanmada Hindistan’ın, ABD ve Çin ile diplomatik yakınlaşma içerisindeki Pakistan’a karşı güçlü bir müttefik edinme arzusuyla Sovyetler birliği ile bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalaması, bu stratejik ortaklığı başlatmıştı. Bu, Hindistan’ın Soğuk Savaş sırasındaki önceki bağlantısızlık pozisyonundan önemli bir sapmaydı ve 1971 Hint-Pakistan savaşında bir faktördü. Antlaşmanın süresi 20 yıldı ve 8 Ağustos 1991’de 20 yıl daha yenilendi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından anlaşmanın yerini 20 yıllık Hint-Rus Dostluk ve İşbirliği Antlaşması aldı.
Çin ile olan durum ise karışık. Hindistan, bölgedeki ve sınırlardaki istikrarsızlıktan Çin’i sorumlu tutuyor ve güvenlik tehdidi olarak görüyor. Yani Çin ile ilişkiler pek dostane değil, bu nedenle de Hindistan’ın Rusya ile olan konuda dengeli bir tutum sergilemesi anlaşılabilir bir durum. Çünkü Çin’in diplomatik ve stratejik olarak pek de güçlenmesini ve merkezi bir konum elde etmesini istemiyorlar. Ukrayna olayına ise, acil bir ateşkesin yanı sıra diplomasiye ve diyaloğa geri dönüşün önemi konusunda bir yaklaşım sergiliyorlar.
Sonuç? Rusya, güçlü partnerleri yanına çekmek ve Rus petrolünün Batı tarafından alınmasının yasaklanması durumunda petrolünü satabilecek büyük oyuncular ikamesi yaratmak istiyor. Bu nedenle Batı dışındaki oyunculara ciddi indirimlerle petrol satması söz konusudur. Dünyada bu denli büyük talebi yaratabilecek ülkelerde başta akla Çin ve Hindistan geliyor. Venezuela ve İran’ın, bu hamleye karşılık ABD tarafından oyuna döndürülmek istenmesi de kritik. Ancak Viyana anlaşması yine tıkanmış durumda ve hem İran, hem Venezuela anti-Amerikan rejimler. ABD, rakiplerini finansal sistemden soyutlamak, ekonomik olarak zorlamak ve Çin merkezli ticaret ağını kendi merkeziyetine almak istiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.