ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> ISM imalat rakamı, Şubat’taki 58,6’dan Mart’ta 57,1’e düştü. Fiyat alt endeksinde, Şubat ayındaki 75,6’dan 87,1’e keskin bir artış oldu ve bu, beklenen 80 okumasından daha büyüktü. İstihdam endeksi, yakın zamanda açıklanan güçlü resmi işgücü piyasası verileriyle uyumlu olarak Şubat’taki 52,9’dan 56,3’e yükselirken, yeni siparişler endeksi Şubat’taki 61,7’den 53,8’e keskin bir düşüş gösterdi.
Ukrayna savaşı ve Çin’in son zamanlardaki karantinaları sırasında iş koşullarına ilişkin içgörülerin yansıması bakımından ISM verilerindeki eğilim de oldukça önemli. Artan jeopolitik belirsizlik, yükselen enerji fiyatları, ısrarcı arz kısıtlamaları ve şahin bir Fed’e ilişkin endişelerin alevlenmesiyle hem enflasyo baskıları, hem de büyüme riskleri artmış durumda. Fabrikalar açısından yüksek fiyatlar, büyük siparişler ve yeni tedarik zinciri sorunları zorlayıcı. Covid ile ilgili kısıtlamalardan kaynaklı riskler ise muhtemeln daha az olacaktır. Küresel olarak ölçülen COVID-19 sınırlama önlemleri, pandemi başladığından bu yana Mart ayında en az kısıtlayıcıydı. Bu kısıtlamaların planlı olarak daha da gevşetilmesi, önümüzdeki aylarda büyümenin hızlanmasına yardımcı olacaktır.
Bununla birlikte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, ticaret kesintileri ve güvene yönelik yeni bir şokun yanı sıra gıda, metaller ve bazı endüstriyel gazlar için boru hattında yeni kıtlıklar anlamına geliyor. Şirketler, savaşın artan fiyatların, tedarik zincirlerinin ve azalan mali ve parasal teşviklerin etkisine ilişkin mevcut endişeleri değerlendirecektir. Gelecekteki beklentiler, tedarikçilerin teslimat süreleri ve fiyat göstergeleri, savaşın olumsuz sonuçlarına ışık tutmanın anahtarı olacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.