Türkiye’de etkin bir sermaye piyasası ve kurumlarının oluşturulmasının temellerini atan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski Başkanı (1988 – 1992) Prof. Şükrü Tekbaş’ın, “Yatırım El Kitabı – Sermaye Pazarları, Menkul Değerlere Yatırım ve Portföy Yönetimi” adlı yeni kitabı Borsa İstanbul sponsorluğunda, Scala Yayıncılık’tan yayınlanıyor.
Uzun yıllar sermaye piyasalarının farklı kesimlerinde görev üstlenen ve başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerin lisans ve lisansüstü programlarında, sermaye piyasaları ile ilgili dersler veren ve bir çok kurum için seminerler ve eğitim programları düzenleyen Prof. Tekbaş, kitaplarının yayınlanmasına ilişkin bir sözleşme imzalayarak, Scala Yayıncılık’ın yazarları arasına katıldı.
Scala Yayıncılık, 2021 yılı Platin Dergisi İş Kitapları Ödülleri’nde yılın Yılın Yayınevi ödülüne ve ABD Economics Society’den 2021’in en iyi ekonomi kitabı ödülüne layık görüldü. 30. yılını kutlayan, uluslararası yayınevi statüsüne sahip Scala Yayıncılık, her geçen gün gelişen çalışmaları ve ağıyla bölgesel ve küresel bir oyuncu olma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyor.
Sermaye piyasaları konusunu ilk kez ele alarak, çeşitli yayın organlarında bu konuların önem kazanmasına öncülük eden Prof. Tekbaş, Banka ve Ekonomik Yorumlar Dergisi ve Dünya Gazetesi’nde haftalık ve aylık yazılar yazdı. Türkiye’de ilk hisse senedi endeksini de geliştiren Prof. Tekbaş, Değer Menkul Değerler AŞ’nin kurucu ortağı olarak sermaye pazarının gelişmesine öncülük yaptı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye ve Sermaye Piyasası Lisanslama AŞ komisyonlarında görev alırken, çok sayıda öğrencinin yetişmesine ve sermaye pazarlarının çeşitli kurumlarda başarılı kariyer sahibi olmalarına katkı sağlayan Prof. Tekbaş, tüm bu birikimlerini, bütün dünyada dinamik bir yapıya sahip olan sermaye piyasalarında ortaya çıkan teorik ve uygulamaya yönelik gelişmeleri dikkate alarak tek bir kitap içinde topladı .
Scala Yayıncılık yazarı Prof. Tekbaş’ın kitabının ilk iki bölümde, finansal sistem, sermaye pazarları ve borsalar, bunların gelişme süreçleri, bu alandaki trendler ele alınıyor. Üçüncü bölümde getiri ve risk, dördüncü bölümde riskin dağıtılması ve portföy teorisi işleniyor.
İzleyen dört bölümünde de varlık fiyatlamaya yönelik modeller ve uygulamalarının ele alındığı Yatırım El Kitabı’nın dokuzuncu bölümde etkin pazar hipotezi ve hisse senedi risk primi, onuncu bölümde sermaye pazarlarında son yıllarda önemi çok artan bir konu olan davranışsal finans üzerinde duruluyor. Bu bölümü temel analiz, değerleme ve teknik analiz konuları izliyor.
Bu bölümlerde hisse senedi ve firma değerlemesi, çeşitli yöntemler kullanılarak, örnekler üzerinde ele alınıyor. Sabit getirili menkul değerler, portföy yönetimi ve portföy performansının ölçülmesi, türev araçlar kitapta yer alan diğer konuları oluşturuyor. Kısaca kitap, sermaye pazarları ve menkul değerlere yatırım ile ilgili bütün konuları kapsamakta ve her konu ile ilgili çeşitli örnekleri içeriyor.
Kitap, sermaye piyasalarına ilgi duyan herkese, üniversite öğrencilerine, çeşitli kurumların sınavlarına hazırlanan her yaştan gençlere, sermaye pazarı çalışanlarına, yatırımcılara ve bu alanda kendisini geliştirmek, sermaye pazarları ve menkul değerlere yatırım konuları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bütün bireylere, aradıkları konular için bir temel kitap olarak tasarlandı.
Prof. Tekbaş orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı ve MBA derecesini Indiana Üniversitesi’nden, doktora derecesini İ.Ü. İşletme Fakültesi’nden almış, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde doçent ve profesör kadrolarına yükseltildi.
İstanbul Üniversitesi dışında, İstanbul Teknik Üniversitesi, ABD’de çeşitli dönemlerde Roosevelt, Northeastern ve Suffolk Üniversiteleri’nde öğretim üyesi olarak ders veren Prof. Tekbaş, Türkiye’de basında sermaye piyasası konusunu ilk defa işlemeye başladı ve 1975 yılında Banka ve Ekonomik Yorumlar Dergisi’nde bu konuda bir köşe geliştird.
Türkiye’de ilk hisse senedi endeksini oluşturan Prof. Tekbaş, Banka ve Ekonomik Yorumlar Dergisi ve Dünya Gazetesi’nde sermaye piyasası ile ilgili konularda düzenli yazılar yazdı. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı olarak 1988 – 1992 yılları arasında görev yaparak, Türkiye’de etkin bir sermaye piyasası ve kurumlarının oluşturulmasının temellerini atan Prof. Tekbaş, İstanbul Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi Dekanı, İ.Ü İşletme İktisadı Enstitüsü Müdürü, Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Başkanı, kuruluşunu gerçekleştirdiği Sermaye Piyasaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (SERPAM) Müdürü olarak hizmette bulundu.
Üniversite dışında çeşitli sanayi kuruluşları, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, Danimarka merkezli Garring Vakfı ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) yönetim kurullarında yer almış olan Prof. Tekbaş, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelliler Heyeti Üyeliği görevinde bulunuyor.
Dünyanın saygın araştırma kurumlarından Fraunhofer Enstitüleri’nden biri olan Dortmund merkezli ‘Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik’de uluslararası danışman olarak çalışan Prof. Tekbaş, Değer Menkul Değerler AŞ ve AKT Uygulamalı Araştırmalar Merkezi AŞ’nin kurucu ortağı olmuştur. Kendisi, Türk-Alman Üniversitesi’nde ders vermekte, çeşitli kurumlarda bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.