İstanbul’da 2000 senesinde sonra yapılmış 358 bin binanın 10 tanesinden birinde değişim olursa yaklaşık 35 bin adet bağımsız bölüm yeni bina yapmadan elde edilebilir.
Konut ihtiyacının çok yükseldiği ve eldeki kaynakların limitli olduğu bu günlerde farklı bir bakış açısı ve önerisi EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’dan geldi. Yazıcı, binaların kullanılmayan ve atıl duran çatı katlarına ısıtma, elektrik, kanalizasyon bağlanıp dekore edilerek bağımsız bölüm haline getirilmesi önerisinde bulundu.
Gayrimenkul satışlarının artığını ve konut ihtiyacının çok yükseldiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “İstanbul imar yönetmeliğine göre çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamıyor. Bu kısımlarda ancak su deposu, asansör kulesi, doğalgaz yönetmeliğine uygun olarak kazan dairesi ile son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı piyesler yapılabiliyor. Eğer son kata bağlantılı bir daire alanı yapılmadıysa mevcut binanın bu alanı boş duruyor ve ortak olarak kabul ediliyor. Ancak birçok binada, özellikle taban oturumu geniş binalarda ortada kullanılabilecek atıl bir alan kalıyor. Bu alanda yapılacak bir yasal düzenleme ile binaların kullanılmayan ve atıl duran son katlarına ısıtma, elektrik, kanalizasyon bağlanarak ve dekore edilerek bağımsız bölüm haline getirilmesi gündeme alınmalı.” dedi.
Gelirlerinin de bina sakinlerinin hesabına yansıtılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yazıcı, “Hatta buradan elde edilen kira gelirlerinden hem bina hem de devlet vergi ile gelir payı elde edebilir, kiralamalar açık ihale ile yapılabilir. Şeffaflık içinde bütün taraflar için maksimum fayda sağlanabilir.
İBB açık verilerine göre İstanbul’da 2000 senesinde sonra yapılmış 358 bin bina var. Bu binaların takribi olarak her 10 tanesinden 1 tanesinde bu değişim/gelişim yapılabilse ne olur? Yaklaşık 35 bin adet bağımsız bölüm hiç yeni bina yapmadan elde edilebilirdi. 20 tanesinin bir tanesinde bile bunu sağlasak 17 bine yakın yeni konutu hiç inşaat yapmadan yaratmış oluruz. Tabii ki bu bağımsız bölümlerin bir düzenlenme maliyeti var, ama bina zaten orada olduğu için sadece bu rakam iç dekorasyon ve düzenleme maliyeti ile sınırlı. Kira değerinin 2-3 senelik karşılığı ile bunu sağlamak mümkün olacaktır. Finansmanın nasıl sağlanabileceğini düşünmek gerekli. Sektör temsilcileri, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile bir araya gelip bu konuyu değerlendirmelidir.” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.