ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> S&P500 – Fed faiz oranı korelasyonu… Amerika Merkez Bankası 16.12.2015 tarihinde faiz oranını 25 baz puan artırarak yaklaşık 3 yıl süren faiz artırım döngüsüne girmiştir. 19.12.2018 tarihinde son faizi artırarak faiz artışını sonlandırmıştır. Bu dönemde S&P500 endeksi %21,25, Nasdaq endeksi %35,59 ve Dow Jones endeksi 3 yılda %30,98 arttı (Fed, faiz oranlarını %0,25’ten %2,5’e yükseltti).

Faiz artırımları… Fed’in ekonominin daha yüksek faiz oranlarını taşıyabileceğini düşündüğü sürece faiz oranlarını artıracağı anlaşılıyor. FOMC projeksiyonlarında bu yılın kalanında 6 defa daha faiz artışı öngörülürken, Powell’ın son açıklamaları duruma göre 50 baz puanlık artışlar da görebileceğimizi göstermektedir. TÜFE’nin %7,9 ile son 40 yılın zirvesinde olduğu düşünüldüğünde, para politikasını kullanarak etkin bir müdahale zemini oluşturması çok olası ve bu noktada para arzını kontrol ederek enflasyon beklentilerini yönetilir seviyede yönetmek isteyecektir. Söz konusu perspektif, faiz oranlarının artacak olmasının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Sıkı istihdam piyasası ve ekonomik büyümede önceki dönemlerden getirilen momentum, Fed’in enflasyona karşı şahinleşmesini kolaylaştırmaktadır. 

Fed fonlama oranındaki değişimler ile S&P500, Nasdaq, Dow Jones karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Sonuç? Faiz oranları ile hisse senedi performansı arasında ters bir ilişki olduğu varsayılır. Buna dayanak oluşturan perspektif, artan faiz oranlarının yatırım eğilimini düşürmesi, finansman maliyetleri üzerinden firma karlılıklarını potansiyel olarak sınırlaması ve değerlemeleri düşürmesi şeklindedir. ABD hisse senetlerinin performansı ile faiz oranlarının karşılaştırılması yapıldığı zaman, firma karlılık beklentileri devam ettirilebildiği sürece ciddi bir düşüş olmadığı görülmektedir. Ekonomi resesyon döngüsüne girerse, buradaki denklem elbette değişebilir. Dolayısıyla, aslında faizdeki döngüsellikten ziyade son dönem açısından ekonomideki döngüsellik firma performansları açısından daha belirleyici oluyor. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın