Page Executive C-Level 2022 Türkiye Maaş Araştırmasına göre, üst düzey profesyoneller ortalamada 40-45% maaş artışı nedeniyle, konfor alanlarında kalmayı daha fazla tercih ediyor

En iyi profesyoneller, yalnızca rekabetçi bir maaş ve sosyal haklar değil, mesleki gelişim ve uluslararası hareketlilik gibi diğer faktörleri de arıyor

Uluslararası üst düzey işe alım ve danışmanlık şirketi Page Executive tarafından hazırlanan 2022 yılı
C-Level (Üst Düzey ) Profesyonellere yönelik Ücret Araştırması, şirketlerin ciroları, sektörleri ve pazar eğilimleri dikkate alınarak Türkiye’deki Yönetici pozisyonları için mevcut maaş durumunu yansıtıyor. Bu Araştırmanın sonuçları, 2021 boyunca geliştirilen çeşitli işe alım süreçleri, müşteri toplantıları, aday görüşmeleri ve deneyimlerin derlenmesine dayanıyor. Page Executive Türkiye Direktörü Melih Mümünoğlu, önceki yıllarda ücret araştırmalarını yıllık olarak yaptıklarını, ancak enflasyonda yaşanan değişkenlikler sebebiyle, araştırmayı 2022 yılında her altı ayda bir olacak şekilde güncellemek durumunda olduklarını ifade ediyor. Mümünoğlu, C level – üst düzey yöneticilerin maaş artışlarının, sektörlere göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalamada %40-45 oranında zamlandığını söyleyerek; “Maaş artışı memnuniyetsizliği nedeniyle üst düzey rollerde dünya genelinde yaşanan istifa dalgalarının benzeri Türkiye’de o kadar gerçekleşmedi. Aldıkları zam ile mevcut konfor alanlarından vaz geçmeyenler şimdilik çoğunlukta.” diyor.

C-Level Maaş Araştırmasında sektörlere göre ortaya çıkan tabloyu Melih Mümünoğlu şöyle özetliyor;

Bankacılık & Finansal Kurumlar

Sektör şu anda istikrarlı, dijital projeler ve süreçlerle sürdürülüyor. Denetim, kontrol ve risk rolleri muhtemelen en çok arananlar arasında olacak. Ayrıca, NPL – Tahsili Gecikmiş Alacaklar
işinin finansal piyasanın büyümesine ve minimizasyonuna güçlü bir katkısı olacağına inanıyoruz. Fintech şirketleri büyük yetenek çekme kapasitesine sahip olacak. Hem Kurumsal & Yatırım Bankacılığı hem de Bireysel Bankacılıkta Risk, Uyum ve Denetim pozisyonları yüksek talep görmeye devam edecek. Dijitalleşme ve inovasyon şirketleri BT, Dijital ve bankacılık bilgilerinin bir kombinasyonunu sunan profesyonelleri aramaya devam ediyor.

Finans

Tüm sektörler giderek çok yönlü profesyonellere ihtiyaç duyuyor. Veri devrimi, yüksek Excel bilgisine, güçlü analitik becerilere ve ERP’ler ve BI’da çalışma deneyimine sahip profesyonellere talep artıyor. Ayrıca, takım yönetimi, stratejik vizyon, uygulamalı beceriler, organizasyon becerileri ve baskı altında çalışabilme becerisi gibi belirli sosyal becerilerde en çok aranan özellikler arasında bulunuyor. En iyi profesyoneller, yalnızca rekabetçi bir maaş ve sosyal haklar aramıyor, aynı zamanda mesleki gelişim ve uluslararası hareketlilik gibi diğer faktörlere de değer veriyor.

Satış & Pazarlama

Ticari pozisyonlar hala şirketler tarafından oldukça talep görüyor. Profesyonellerin stratejik düşünme ve belirli teknik bilgilerde uzmanlaşmaları bekleniyor. Çevrimiçi pazarlama, belirli eğitim programları aracılığıyla yeni beceriler kazanmış yetenekler arıyor. Küreselleşme nedeniyle, tüm adayların en az bir yabancı dile hakim olmaları ve İngilizceyi en üst seviyede bilmesi öncelikli tercih sebebi oluyor. Günümüz piyasasında en iyi adayları çekmek için işverenler, esnek çalışma saatleri ve ev ofis gibi iyi maaşlar ve avantajlar sunuyor.

Sağlık & Yaşam Bilimleri

Stratejik pozisyonlar için Sağlık Hizmetleri, oldukça dinamik bir pazar. Maaş paketi müzakerelerinde iyi bir avantaj elde eden kıdemli profesyonellere yüksek talep var. Maaş eşitliği, şirketin itibarı ve esnek çalışması, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için belirleyici oluyor.

İnsan Kaynakları

Gelişmiş İK politikalarına sahip büyük şirketler, analitik ve disiplinler arası yaklaşımda olan, teknoloji, finans, veri analizi (İK Analist) veya BT gibi uzmanlık bilgilerine katkıda bulunan çapraz profilleri daha fazla tercih ediyor.  Adaylar için ise şirketin kültürü ve çevresi, eğitim ve büyüme fırsatları ve iş hayatı dengesi gibi diğer faydalar, karar vermede giderek maaştan daha önemli hale geliyor.

Perakende

2020’de satın alma ve satış operasyonlarında sürekli bir dijitalleşme yaşanırken, aynı zamanda şirketler müşteri yakınlığına ve deneyimine daha fazla önem vermeye başladı. Bu, yeni bir konsepte yol açtı – Omni kanal perakendeciliği. Rekabetin giderek arttığı bir pazarda, rekabet avantajı elde etmek için nasıl fark yaratılacağını bilmek zorunlu hale geldi. COVID-19, sektörü hızla kendini yeniden keşfetmeye zorlayarak e-ticaretin artmasına katlanarak katkıda bulunuyor. Bu sektörde, üst düzey yetenek, iş-yaşam dengesine özel önem veriyor, çalışma saatlerinde esneklik ve uzaktan çalışma olanağı yetenekleri çekme ve elde tutmada önemli faktörler haline geliyor.

Bilgi Teknolojileri

Hem BT teknik bilgisi hem de iş deneyimi kombinasyonuna sahip profesyonellere taleplerde artış yaşıyoruz. Dijital dönüşüm, siber güvenlik, nesnelerin interneti, bulut, veri gibi özel alanlardaki pozisyonlara duyulan ihtiyacın artmasına neden oldu. Şu anda, güçlü ve hassas becerileri birleştiren profillere büyük bir talep var. Liderlik, empati ve iletişim becerileri en değerli davranış biçimleri arasında ve  BT uzman profilleri, maaşlarının pazarın yetenek talebiyle orantılı olarak arttığını görüyor.

Mühendislik & Üretim Genel olarak, COVID-19 pandemisinden önce endüstri, tasarımcılar, bakım ve otomasyon profilleri için daha fazla talebin olduğu FMCG, Ambalaj ve İlaç sektörleri, geçen yıla kıyasla istikrarlı kaldı. Ancak pandemi, birçok şirketin faaliyetlerini dondurması veya süreçlerini ve hatta faaliyetlerini tamamen değiştirmek zorunda kalmasıyla sektöre büyük değişiklikler getirdi. Yeni nesiller için maaş artık tek belirleyici faktör değil, esneklik ve iş yaşam dengesi önem kazanıyor. Maaş, en iyi yetenekleri çekmede önemli bir faktör olmakla birlikte, şirket içi dinamizm veya kariyer gelişimine katkı sağlayacak alternatif projeler, artık onları daha fazla cezbediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın