ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> DJ’in haberine göre Suudi Arabistan, Çin’e yaptığı petrol satışlarının bir kısmını yuan cinsinden fiyatlandırmak için görüşmelerde bulunuyor. Bazı siyasi gelişmelerin bu süreci hızlandırdığı tahmin edilmektedir. Biden yönetiminin İran’la nükleer program konusunda anlaşmaya varma girişimi bunlardan bir tanesi, ki bu özellik Rusya ile olan ihtilafta da çokça gündeme gelmişti. ABD’nin Suudi petrolü için daha fazla üretim, daha az fiyat baskısı yaptığı da biliniyor.
Suudi Arabistan, Çin’in aldığı petrolün %15,9’unu sağlıyor ve bunun tutarı da 28,1 milyar dolara tekabül ediyor. Çin’in petrol ithalatında ikinci sırada ise 27,3 milyar dolar ile Rusya var ve onun da payı %15,5. Rusya’nın Çin satışlarında da petrodoların geçerli olmayacağını söyleyebiliriz, çünkü Swift devrede olmadığından dolara çevrim yok. Zaten dolar kullanımında Rusya, bankacılık sistemi kaynaklı sorunlar yaşayacağı için yerel para birimine dönmek durumunda. Yuan kullanımına Suudi Arabistan’ın da katılacak olması işe ilginçlik katmış durumda ve bu elbette ABD’nin istediği bir piyasa değil.
Kur üzerinden petrol çevrimlerinde de dolar üzerinden olan fiyatlamaya göre indirim olacaktır. Rusya’nın yaşadığı sorunlar bugün ticareti yapılan petrolün sigortalanmasında da bazı sıkıntıların oluşmasına neden oldu ve Rusya dışı petrol kaynaklarının fiyatlandırılmasında da sigorta, navlun, limanlarda bekletme, çetrefilli ulaştırma maliyetleri gibi etkenler çıktı. Suudi Arabistan’ın Çin ile 65,6 milyar dolarlık ticaret hacmi var ve bunun 39,1 milyar doları Suudi Arabistan’dan Çin’e ihracat şeklinde. Yani, fazla veren taraf Suudi Arabistan’dır. Toplam ticaret içerisinde ihracat, ithalat farkı fazla büyük olmadığı için yerel paralarla ticaret pratikte işler gibi görünüyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı, riyalin dolara sabit bir para birimi olması ve serbest piyasada dalgalanmamasıdır. Konvertibl değil yani, ve Suudi Arabistan Merkez Bankası rezerv kullanmak durumunda, bunun da alokasyonu petrolden ve tabii ki yüksek fiyatlardan gelecek. Tabii bu yerel paralarla ticaret konusunun son 20 yıllık süreçte doların hükümranlığını kırmak, petrodoları tedavülden kaldırmak gibi çok show business lansmanlara konu olması itibariyle yeni dünya düzeni havasına erken girmemek gerek. Rusya konusu ise, burada yeniden bir kutuplaşma üzerinden kırılma yaratır mı, zaman gösterecek. Anlaşılan konu, enerji konusunun savaş ve değişen dengeler uyarınca zorluk yaratacak bir düzlemde olduğudur.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.