‘2016 yılında 46,3 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren KOBİ’ler 2021 yılında 80 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmiştir. Benzer bir büyümeyle 2026 yılında 160 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşması beklenen KOBİ’ler için ihracata yönelik mekanizmayı ve stratejiyi oluşturmaları büyük önem arz etmektedir…’

İhracat, şirketlere yeni pazarlar, daha fazla satış ve daha geniş müşteri ağı imkânı sunuyor. İç pazarda kapasitenin tam kullanılamadığı durumda üretimi artırma imkânı sağlıyor. Daha da önemlisi iç pazara olan bağımlılık azalıyor veya iç pazar daralmalarında dahi sürdürülebilir ciro artışı ve büyüme imkanı sağlıyor. Ekonomik gelişmeyi yaygınlaştıran, ekonominin temel taşları arasında yer alan ve ülke ekonomisi için oldukça büyük önem arz eden, önümüzdeki 5 yılda ihracatlarının %100 artması hedeflenen KOBİ’lerimiz için, ihracat stratejinin öneminin her geçen gün arttığı dönemde; İhracat Danışmanlığı, son yıllarda şirketler için oldukça önemli araç haline gelmiş durumda.

Firmaların mevcut durum analizinin yapılması ve yol haritası çizilmesi adına geliştirilen Ön İnceleme ve Analiz hizmetinin ardından Strateji’den Pazarlama ve Marka İletişimi’ne, İş Geliştirme’den Satış ve İhracat’a, Dijital Dönüşüm’den İnovasyon’a, İşe Alım ve Yetenek Yönetimi’nden Maliyet Dönüşümü’ne kadar birçok alanda uzman kadrosuyla danışmanlık hizmeti veren BeNova Consulting, analitik yöntemler ile belirlenen hedef ülkelere yönelik spesifik pazara giriş stratejileri oluşturuyor ve ihracata yönelik ilk adımları firmalarla birlikte atıyor. BeNova Consulting, KOBİ’lere özel satış ve ihracat danışmanlığı ile firmalara profesyonel bakış açısı sunuyor, satışa kadar yol arkadaşlığı yapıyor.

BeNova Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, firmanın satış ve ihracat stratejisini belirleyerek; bölge, ülke ve ürün bazlı rekabetçilik analizi yaparak firmayı konumlandırdıklarını belirtti. Mert, KOBİ’lere sundukları İhracat Danışmanlığını şöyle aktardı: “Yaptığımız analizler ve gözlemlerimiz sonucunda, KOBİ statüsündeki firmalarımızın %95’ten fazlasının ihracat için yeterli bir stratejiye sahip olmadığını tespit ettik. İhracat Danışmanlığı hizmetimiz kapsamında KOBİ’lerimizin yanında oluyor, ilk strateji oluşturulmasından satışın tamamlanmasına kadar yol arkadaşlığı yapıyoruz. Bunu yaparken, firmaya atanmış bir yönetim danışmanı ile birlikte öncelikli olarak firmaya satış/ihracat alanında eğitimler veriyor, firmaya özgü satış/ihracat mekanizmasını oluşturuyoruz. Düzenli toplantılar ile söz konusu mekanizmanın işleyişini takip ederek üst yönetime raporlanmasına destek oluyoruz. Henüz satış & pazarlama ekibi olmayan firmaların nasıl bir ekip oluşturması gerektiğine yönelik bilgi aktarımında bulunuyor, gerektiği durumlarda ekibin istihdamı konusunda da destek oluyor, firmanın daha etkili hale gelmesini sağlıyoruz.  Mevcut durumda satış & pazarlama ekibi kurulmasının maliyet etkin olmadığı durumlarda da firmalar adına uluslararası pazarlama ve satış faaliyetlerini deneyimli kadromuz ve çözüm ortaklarımızla birlikte icra edebiliyoruz. Bu aşamada uluslararası pazarlama ve satış çözüm ortağımız HB Grup Danışmanlık ile birlikte KOBİ’lerimize satışın gerçekleşmesine kadar geçen süreçte destek oluyoruz.”

KOBİ’nin satış ve ihracat stratejisini belirlerken; bölge, ülke ve ürün bazlı rekabetçilik analizi yaparak firmayı konumlandırdıklarını aktaran Mert, “Burada bölge, ülke ve ürün bazlı rekabetçilik analizleri önemli bir yer tutuyor, firma ile birlikte analitik yöntemler ile belirlenen hedef ülkelere yönelik spesifik pazara giriş stratejileri oluşturuyoruz. Ticari uygulamalar ve kültürel farklılıklar nedeniyle bütün ülkelere aynı strateji ile yaklaşmak uygun olmayacağından her hedef ülke için farklı bir oyun planı belirliyoruz. Güçlü bağlantı ağımız ile yurt dışında ilk temasların sağlanmasına da yardımcı oluyor, teklif sürecini ve satış sürecini firma ile birlikte yönetiyoruz. Bununla birlikte, firmaların ihracat yapmasını kolaylaştıracak, maliyetlerini azaltacak hibe, destek ve teşvikler konusunda da bilgilendirme yapıyor, bu konularda da yol arkadaşı olmaya devam ediyoruz. Kısacası, ihracat sürecinde KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında oluyor, başarıya hep birlikte ulaşıyoruz” dedi.

Dijital dönüşümle birlikte ihracat her ne kadar kolaylaşmış olsa da bir takım zorlukları halen devam etmekte. İhracat son zamanlarda büyümek isteyen firmalar için çok önemli bir araç olmuşken, KOBİ’lere daha kapsamlı hizmet vermek için hayata geçirilen KOBİ’lere özel İhracat Danışmanlığı, firmalar için birçok fırsatı da beraberinde getiriyor.

Sektörün öncü danışmanlık şirketlerinden birisi olan BeNova Consulting de KOBİ’lerin ihracat çalışmaları için ihtiyaç duydukları profesyonel bakış açısını sağlayarak KOBİ’lerimize rehberlik ediyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın