ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Güncellenmiş ekonomik projeksiyonlar ve Powell’ın basın bildirisiyle süslenmiş olacak FOMC toplantısının kararları yarın itibariyle elimizde olacak. Fed’in, Ukrayna işgalinin neden olduğu belirsizliklere rağmen, Mart toplantısında 25 baz puanlık bir artışla faiz artırım döngüsünü başlatması bekleniyor. Bu, Powell tarafından yapılan Kongre sunumunda sinyalize edilmişken, bizim piyasaların yeniden baz senaryo tarafına aldığı aylık faiz kararından çok terminal orana ve bilanço küçültmesine giden planla alakalı merak ettiğimiz ayrıntılar söz konusu olacaktır. Bu ışıkta, Fed’in güncellenmiş nokta grafiği ve bilançoya yönelik görüşleri, gelecekteki politika ipuçları için piyasa tarafından yakından incelenecektir.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında jeopolitik ve makroekonomik kaygılar nedeniyle ileriye giden yol biraz belirsizleşti. Uzun süreli bir tedarik zinciri krizi enflasyonu tetiklerken, ortaya çıkan yeni dinamiklerle oluşacak enerji ve girdi açığı hem artı enflasyon, hem de ekonomik büyüme döngüsünde yavaşlama anlamına gelecek. Tedarik zinciri darboğazları yeniden kötüleşiyor, girdi maliyetleri ve konut fiyatları artmaya devam ediyor. Bu aşamada, her durumda politika yapıcıların Ukrayna savaşına tepkisi, belirsizliğin kilit unsuru olmaya devam ediyor. Büyümenin, yaptırımlardan ve savaştan etkilenme katsayısı elbette bölge ve ülkelere göre farklılık gösteriyor ve daha az enerji bağımlılığından dolayı ABD, kendi göstergelerine daha fazla güvenebilir bir konumda. Sonuçta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce ekonomi yeterince güçlü görünüyordu. Artı olarak, enflasyonun talep büyümesi açısından da riskleri söz konusu, çünkü enflasyon hızla yükselirken, haneler bütçelerini yeniden düşünmeye ve isteğe bağlı harcamaları kısmaya karar verebilir. Geriye dönük göstergelere bakmanın riski ise, şuradan ileri geliyor: Büyüme, toparlanma döneminden kalan bir momentle mi devam ediyor, yoksa Rusya krizi ile beraber bir kırılmaya uğrayacak mıdır?

Bazı tedarik zinciri aksamalarının Şubat ayında hafiflemeye başlamasına rağmen, artan enerji ve personel maliyetlerinin fiyatları daha önceki rekor seviyelere yaklaşan bir oranda yükselttiğini güncel enflasyon verilerinde gözlemledik. Tedarik zincirleri aşağı yönlü büyüme risklerine ek olarak yeniden kesintiye uğramakta ve aynı zamanda enflasyonist baskıları şiddetlendirmektedir. Enflasyonu zaten güncel olarak yükselen enerji fiyatlarının şekillendireceğini biliyoruz. Rusya savaşı başladığında 130 dolar seviyelerine çıkıp, şu anda 110 dolar civarlarında olan petrol fiyatları buna temel belirsizliği oluşturuyor. Buna bağlı olarak Fed’in petrol fiyatı şokunu nasıl göğüsleyeceğini anlamak için, ileriye dönük ekonomik projeksiyon özetinde yapacağı güncellemeleri okumak gerekecek.

Bilanço normalleşmesi için muhtemelen zamanlama belirtilmeyecek, ancak planın ana hatları ortaya çıkacaktır. İlk turda 50 milyar dolar (UST için 30 milyar dolar ve MBS için 20 milyar dolar), üç ay sonra ayda 100 milyar dolar (UST için 60 milyar dolar, MBS için 40 milyar dolar) şeklinde ilerlenebilir. İkinci tur bilanço küçültmesi planlaması için ise Powell, savaşın getirdiği koşullara bakacaktır.

Fed Aralık 2021 nokta grafiği faiz projeksiyonları… Kaynak: Federal Reserve, Bloomberg

Ekonomik projeksiyonların ana hatları daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme üzerine kurulu olacaktır. 2022 yılı için merkezi eğilim olan %2,2 – 3 PCE enflasyonu bandının yukarı yönlü revizeye uğraması olası, ortalama hedef anlamında 2024’e kadar %2 bandının üzerinde bir enflasyon öngörülüyor. Petrol fiyatlarının nasıl tahmin edildiği, 2022 projeksiyonları açısından belirleyici. Enflasyonun geçici olacağına dair retoriğe ne kadar bağlı oldukları da 2023-24 ve ötesine gidecek tahminlerin yönlendiricisi olacaktır. Eğer Fed, Rusya-Ukrayna krizinin bitmesi, tedarik zincirlerinin normalleşmesi gibi beklentileri enflasyon açısından daha uzun vadeye yansıtırsa bu nispeten güvercin olarak algılanacaktır. Ve elbette buna bağlı olarak nokta grafiği değişimleri: Fed üyeleri bu sene 3 faiz artışını Aralık ekonomik projeksiyonlar özetinde ortaya koymuştu, ancak bunun değişime uğrayacağını yansıtıyoruz. Swap traderların yeniden 7 faiz artışı pozisyonuna geçmeleri işi karmaşıklaştırıyor, dolayısıyla nokta grafiğini vadeli fonlardaki bu fiyatlama ile karşılaştırıyor olacağız. Terminal oranın %2,5 seviyesinde kalması muhtemel.

Faiz artırımı için 25 baz puanla başlayıp geleneksel bantla devam ettirilecek bir döngüye girilmesini bekliyoruz. Sert iniş riskini ve resesyon olgusunu fazla tetiklememek adına döngüyü 50 baz puana çıkarmalarını pek beklemiyoruz, ancak Rusya savaşı başlamadan önce bu ihtimal ciddi şekilde değerlendiriliyordu ve Fed’in normal şartlar altında yapacağı hamleydi. Şimdi sıkılaşma olgusunu orta pozisyonda bir yerde konumlandırmak adına faiz oranlarındaki hareketin daha ılımlı olmasını, ancak terminal orana doğru hareketin de başlamış olmasını bekliyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın