ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Biden, ABD’nin petrol de dahil olmak üzere Rus fosil yakıtlarının ithalatını yasaklayacağını söyledi. ABD’nin bu hamlesi, Rusya’dan petrol ithalatını yasakladığını açıklayan Birleşik Krallık tarafından kısmen desteklenecek, ancak ülkeden doğalgaz ve kömüre izin vermeye devam edecek. Kanada ve İngiltere, bu konuda hemen hemen ABD ile birlikte ilerleyecekken Rus yakıtlarına daha fazla bağımlı olan diğer Avrupa ülkeleri ise katılmayacak.
Petrol ambargosu… Başta Almanya olmak üzere Avrupa, ekonomik çekinceler nedeniyle Rus petrolüne ambargoya mesafeli dururken, ABD’nin Rusya’nın petrol gelirlerini bloke etmeyi düşünmesinin ve ambargoyu müttefikleri olmadan uygulamanın etkileri petrol fiyatlarına yansıyacak. Petrolün yerine başka kanallardan geçilse bile hava ve deniz navlunları, sigorta, limanlarda elde tutma maliyetleri gibi unsurlar fiyatların yükselmesine neden olacak ve hazır arz Rusya açığını tam olarak kapatamayacaktır.
Şirket bazında Rus petrolü ithalatı… ABD şirketleri 2021 yılında Rusya’dan 250 milyon varil petrol ve petrol ürünü ithalatı yaptı.. Kaynak: Bloomberg, EIA
Rus petrolü, geçen yıl ABD’ye gelen tüm ham petrol sevkiyatlarının yaklaşık %3’ünü oluşturuyordu. Benzin ve mazot üretmek için kullanılabilecek bitmemiş akaryakıt gibi diğer petrol ürünleri dahil edildiğinde, Rusya, 2021 petrol ithalatının yaklaşık %8’ini oluşturuyor, ancak bu sevkiyatlar da son aylarda düşüş eğiliminde. Eurostat verilerine göre ise Avrupa, karşılaştırmalı olarak günde yaklaşık 4 milyon varil Rus ham ve rafine ürünü ithal ediyor. Avrupa Komisyonu’na göre, 2019 yılında Avrupa’nın ham petrol ithalatının %27’sinin kaynağı Rusya oldu.
Başta petrol olmak üzere emtia grubundaki ciddi fiyat artışları, yüksek enflasyon ve düşük büyümenin tanımı olan stagflasyon endişelerini artırıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.