ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >>  Kredi temerrüt riski… Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, kapsamlı mali ve ekonomik yaptırımlara yol açtı. Rusya’nın kredi notları düşürülerek junk seviyesine indirildi. Tepki olarak, Rusya’nın kısa vadeli devlet borcu üzerindeki kredi temerrüt takasları rekor seviyelere yükseldi.

Finansal etki… Ukrayna’nın işgali öncesinde yaklaşık 630 milyar dolarlık rezerv oluşturan Rusya Merkez Bankası, rezervlerinin çoğuna şu anda erişemiyor. Yaptırımlar ayrıca Rusya’nın ABD doları karşısında değer kaybeden rubleyi desteklemek amacıyla döviz piyasalarına müdahale etme kabiliyetini de engelliyor. Rublenin keskin bir şekilde değer kaybetmesi, bu döviz cinsinden borçların ödenmesini zorlaştıracak ve Rusya’nın temerrüt riskinde artışa yol açacaktır.

Global kreditörler… Rus Merkez Bankası, yabancı yatırımcılara kupon ödemesi yapılmayacağını açıkladığından taşınan risk boyutu önemli hale gelmiştir. Veriler, ülkenin dış borcunun büyük bir kısmının Batı Avrupa ülkeleri tarafından tutulduğunu gösteriyor. Kredi riski arttığında yayılma genişledikçe, yükseliş muhtemelen yatırımcıların savaşın olası finansal etkilerine karşı temkinli olduklarını gösteriyor. Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan (BIS) alınan veriler, Fransız ve İtalyan bankacılık sistemlerinin her birinin, 2021 yılının 3. çeyreğinin sonunda Rusya’ya yaklaşık 25 milyar dolar değerinde toplam riske sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, Fransa ve İtalya’daki bankalar, Rus kuruluşlarına ve hane halklarına verdikleri kredilerin geri ödemesi durumunda zarar görebilir.

Amerikan bankalarının Rusya’ya maruz kaldığı 14,7 milyar dolarlık risk, ABD bankacılık sistemi varlıklarının %0,1’inden daha azına eşittir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kesinlikle daha yüksek finansal piyasa oynaklığına neden olurken, Rusya borç kreditörleri açısından etki ABD’den ziyade Avrupa nezdinde daha fazla hissedilir olacaktır.

Global kreditörlerin Rusya üzerinde konsolide pozisyonları – 2021 Eylül ayı sonunda dolaşımdaki tutarlar (Milyon ABD doları)… Kaynak: BIS

Sonuç? Rus ekonomisi, borç temerrüdü ve 1998’deki mali krizden bu yana muhtemelen en zorlu koşullarını yaşıyor. Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, potansiyel olarak ekonomide başka bir finansal krize yol açabilir. Rusya’nın borcunun (yaklaşık 350 milyar dolar), ABD doları ve avro gibi yabancı para birimlerindeydi. Geçen hafta hem ABD doları hem de euro karşısında yaklaşık %30 değer kaybeden Rus rublesinin keskin değer kaybı, Rus hane halkı, işletmeleri ve hükümetinin bu döviz cinsinden borçları ödemesini zorlaştıracak. Rus ekonomisi, her zaman politika çalkantı geçirdiğinden dolayı hiçbir zaman çok güçlü olmamıştır, ancak yaptırımlar ve kısıtlanan finansman imkanları koşulların çok daha zorlayıcı olabileceğini ve global kreditörleri de riske maruz bırakabileceğini ortaya koyuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın