Mitsubishi Electric, şirketin Bilgi Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde (Kamakura, Kanagawa bölgesi) 2020 yılında kurduğu net sıfır enerjili bina anlamına gelen ZEB (zero-energy building) konseptine sahip test merkezi SUSTIE® tesisinin ilk faaliyet yılında net enerji tüketimini yüzde sıfırın altına düşürerek tükettiğinden daha fazla enerji ürettiğini açıkladı. 6 bin metrekareden daha fazla alana sahip orta büyüklükte bir ofis binasına karşılık gelen, güneş panelleriyle donatılan bu tesis, operasyonlarını optimize etmek için ZEB teknolojisini kullanarak enerji tüketimini Japon Bina Enerji Koruma Kanunu’nda belirtilen standart birincil enerji tüketim miktarlarına göre yüzde 115 oranında azaltmayı başardı (Değerler bölgeye ve bina kullanımına göre değişmektedir). Bu sonuç, ZEB düzeyinde bir operasyonun son derece rahat ve üretken bir iş ortamından taviz verilmeden yoğun nüfuslu kentsel bölgelerde bile hayata geçirilebileceğini ortaya koyuyor. 

SUSTIE tesisi faaliyete geçer geçmez klima ve aydınlatma gibi bina sistemlerinin sıcaklık ve parlaklık gibi pek çok kullanım simülasyonunu yapmak için yeni geliştirilmiş ZEB teknolojisi kullanılarak bir yıllık süre için enerji tüketimi ve konfor düzeylerine ilişkin tahminler geliştirildi. Bu teknoloji, enerji tüketimi ve insan konfor düzeyini dengelemek amacıyla bir bina işletim planı geliştirmek için Mitsubishi Electric’in patentli yapay zekâ (AI) teknolojisi MAISART®1 tabanlı çok amaçlı optimizasyon teknolojisiyle birlikte sürekli simülasyonlar gerçekleştirerek sonuç olarak 571.75MJ/m2enerji üretimine karşılık olarak 366.07MJ/m2 enerji tüketimine ve -205.68MJ/m2 kadar net enerji dengesine ulaştı (tüm rakamlar yıllık bazdadır). 

Merkezde kullanılan teknoloji, her oda için sıcaklık ve aydınlatmayı kısma oranları gibi tesis parametrelerinin deneme yanılma yöntemiyle ayarlanması için gereken süreyi azaltırken binanın faaliyete geçtiği ilk günden başlayarak daha ilk yılında (19 Ekim 2020-18 Ekim 2021 arasında) ZEB düzeyinde başarılı bir performans kaydedilmesinde rol oynadı. 

1 *Mitsubishi Electric’in AI’sı ile en yeni teknoloji (Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology)      

SUSTIE’ye Genel Bakış 

Adres5-1-1 Ofuna, Kamakura, Kanagawa Bölgesi, Japonya (Mitsubishi Electric Corporation Bilgi Teknolojileri Ar&Ge Merkezi Binası)
Alan ve tür Bina: 1.954m2; Toplam alan: 6,456m2; 4 katlı çelik 
Enerji performansı2 Tasarım aşamasıYıllık enerji tüketimi:499.94MJ/m2Yıllık enerji üretimi: 583.66MJ/m2Dünya lideri BEI3 birincil enerji tüketimi indeksi -0.06 (veya güneş enerjisi üretimi hariç 0.37)
Çalışma AşamasıYıllık enerji tüketimi: 366.07MJ/m2Yıllık enerji üretimi: 571.75MJ/m2Dünya lideri BEI3 birincil enerji tüketimi indeksi -0.15 (veya güneş enerjisi üretimi hariç 0.27)
Sertifikalar4Japon Bağımsız Belgelendirme Kuruluşu Building-Housing Energy-efficiency Labeling System (Bina-Konut Enerji Verimliliği Etiketleme Sistemi-BELS) tarafından verilen BELS 5-star (☆☆☆☆☆) veZEB5 Sertifikası Bina Çevre ve Enerji Koruma Enstitüsü tarafından verilen CASBEE Wellness Office Sertifikası “S sınıfı” Uluslararası WELL Building Institute™ tarafından verilen WELL Building Standard ® Ön Sertifikasyonu “Platin Seviyesi” 

2  Tasarım aşaması WEBPRO ve operasyon aşaması (10/19/20–10/18/21) ölçülen fiili değerlere dayanmaktadır. WEBRPO, Bina Araştırma Enstitüsü’nün enerji tüketim performansı hesaplama programıdır. 

3    Tasarım aşamasındaki birincil enerji tüketimin standart birincil enerji tüketimine oranı 

4  Bu üç sertifikasyonda Japonya’da en yüksek sırayı alan ilk bina (15 Kasım 2021 itibariyle, kurum içi araştırma) 

5  BELS sertifikasyon sisteminde en yüksek ZEB sınıfı 

ZEB Operasyon Teknolojisinin Özellikleri

1)    Dijital İkiz ile desteklenen bina simülatörü

–    Dijital İkiz; yüzey alanı, yalıtım performansı gibi bina bilgilerinin yanı sıra bina ekipman türleri ve performansı gibi bilgileri kullanarak bina koşullarının BIM6 formatında yüksek hassasiyetli bir simülasyonunu oluşturuyor. 

–    Enerji tüketim ve konfor tahminleri; sıcaklık ayarları, aydınlatma kısma seviyeleri, binada değişen kişi sayısı ve yıl boyunca değişen iklim gibi özellikler dikkate alınarak yapılıyor. 

6  Yapı Bilgi Modellemesi (BIM-Building Information Modeling); bina ve içindeki ekipmanlara ilişkin üç boyutlu bilgiler dahil binanın yaşam döngüsü (planlama, tasarım, yapım ve işletme) hakkında bilgilerin merkezi olarak yönetimi ve kullanımına ilişkin bir yöntemdir.  

2)    Yıllık operasyon planını optimize eden çok amaçlı optimizasyon teknolojisi

– MAISART tabanlı çok amaçlı optimizasyon teknolojisi, enerji tüketimini azaltmak ve konforu artırmak gibi görünüşte birbirleriyle çelişen amaçlara sahip operasyon planının hazırlanmasında kullanıldı. 

– Yapay zekâ (AI) tabanlı olan yeni teknoloji, teorik olarak gerekli 1000 trilyon hesaplamadan ziyade sadece 2.500 hesaplamaya dayanarak enerji tüketimi ve konforu en iyi düzeyde dengeleyen bir tahmini, hızlı bir şekilde bularak ideal operasyon planının hazırlanmasını sağlıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın